Financial Times

”Acordul ţărilor UE în domeniul apărării, o „victorie” a Germaniei”

Acordul a 23 de state membre ale Uniunii Europene în sensul intensificării cooperării în domeniul apărării reprezintă o victorie pentru Germania, fiind salutat de Comisia Europeană, în contextul riscurilor reprezentate de Rusia, comentează Financial Times, subliniind că va trebui evaluată eficienţa proiectului.

Douăzeci şi trei dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au lansat luni un efort în sensul intensificării acţiunilor de consolidare a apărării comune. Comisia Europeană a salutat acordul, catalogându-l drept o „trezire”, pe fondul urgenţei de a răspunde la presiuni precum activităţile militare ruse şi depăşirea constrângerilor bugetare.

Acordul pe tema Cooperării Structurate Permanente (PESCO), semnat de 23 de ţări UE în cursul unei ceremonii desfăşurate la Bruxelles, ar putea include proiecte de genul fabricării în comun a unor noi tipuri de tancuri sau lansării unor operaţiuni militare multinaţionale.

Amploarea proiectului constituie o victorie pentru Germania, care a pledat pentru o implicare de cel mai înalt nivel în ceea ce este considerată drept o iniţiativă crucială. Apar însă semne de întrebare privind modul în care se va putea derula proiectul şi cât de eficient va fi„, comentează editorialistul Michael Peel, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul „Statele UE susţin un nou acord în domeniul apărării comune / Toate ţările UE, cu excepţia a cinci, se alătură planului de relansare a eforturilor în sensul creării unor capabilităţi militare comune„.

Berlinul şi Parisul au coordonat eforturile pentru lansarea Cooperării Structurate Permanente (PESCO), iniţiativă susţinută şi de Italia, Spania, precum şi de ţările est-europene, membre noi ale UE. Cele cinci ţări care au preferat să rămână în afara iniţiativei sunt Marea Britanie, Portugalia, Irlanda, Malta şi Danemarca, aceasta din urmă având o clauză prin care nu participă la politicile UE în domeniul apărării„, explică FT.

Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a catalogat PESCO drept „un pas mic pentru Bruxelles, dar un pas uriaş pentru Europa”. Anterior, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a observat că PESCO este „o frumuseţe adormită” în cadrul Tratatului Lisabona (semnat de ţările UE în anul 2007), o recunoaştere tacită privind stadiul incipient al eforturilor paneuropene în domeniul apărării.

Cei mai mulţi analişti sunt rezervaţi în evaluările privind eficienţa PESCO. Tomas Valasek, directorul filialei europene a Institutului Carnegie, consideră că proiectul PESCO va conduce la reducerea costurilor de producţie pentru echipamentele militare europene, stabilind şi angajamente privind cuantumul bugetelor apărării. Însă PESCO riscă să fie eclipsat de iniţiative separate organizate în cadrul NATO ori în mod individual de state membre UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. un pas mai aproape de iad…un pas mai aproape de prapastie….un pas mai aproape de babilonia satanica iudeomasonica globala unde popoarle sant transformate in populatii controlate si manipulate prin card si cip si paine si circ….fara identitate fara cultura fara resurse fara traditie fara familie fara omenie fara suflet…adica iadul pe pamant! ce poate fi mai rau de atit…ce om normal la cap si la suflet mai poate dori „valori” occidentale…o tara ca afara….

  2. Da… ce va fi nu stim..nici ei nu stiu…
    M-as fi mirat ca noi sa spunen „nu” sa ” nu inca” Germaniei „tutorele” cu kwi…si al coloniei !

  3. Nu am auzit sa piarda Germania in UE…titlul articolului este cel putin neispirat

    • Da ! Asa i-au indatorat si pe greci… la noi tainul se va imparti cu SUA… traisca Kallergi si al sau plan de desfiintare a statelor nationale …

  4. Industria de razboi a Germaniei va detine o cota de piata importanta in detrimentul altor tari! O strategie excelenta pentru a-si asigura piata de desfacere… Nu e singura constructie economica de acest fel!

    • Alternativa ar fi cumpararea de armament american in mod exclusiv. E totusi bine ca Europa sa se poata apara singura, chiar daca are nevoie si de aliatii americani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.