Acţionarii Hidroelectrica, schimbare de dragul schimbării

Acţionarii producătorului de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, au reales în Consiliul de Supraveghere aceiaşi membri provizorii, pentru încă patru luni, arată un raport publicat pe site-ul companiei.

Membri provizorii realeşi în cadrul şedinţei AGA din 3 august sunt: Ioana-Andreea Lambru, Radu-Spiridon Cojocaru, Karoly Borbely, Laurenţiu-Dan Tudor, Horia-Marian Gâmbuţeanu, Andreea Negru-Ciobanu şi Oana Truţă, aceasta din urmă la propunerea Fondului Proprietatea.

De altfel, Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al Hidroelectrica, a cerut recent aprobarea iniţierii de către Hidroelectrica a unei acţiuni în instanţă împotriva membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica numiţi prin Hotărârea AGA nr.5/2017 si nr.8/2017 care au aprobat, în şedinţa din 5 iulie, numirea membrilor directoratului companiei.

Fondul Proprietatea şi-a exprimat totodată luna trecută ”indignarea şi surprinderea” cu privire la amendamentele propuse de Ministerul Energiei la actualele contracte de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, care cresc riscul de corupţie în Hidroelectrica.

”Contractele de mandat propuse cresc în mod evident riscul unor potenţiale practici corupte şi abuzive, din cauza faptului că elimină sau reduc substanţial câteva dintre obligaţiile-cheie ale membrilor Consiliului, care erau prevăzute în contractul anterior”, arăta FP recent.

Oficialii Fondului spunau că, potrivit noului contract propus, membrii Consiliului nu mai sunt răspunzători pentru respectarea obligaţiilor de neconcurenţă, conflict de interese, abţinerea de a solicita diverse servicii sau păstrarea confidenţialităţii informaţiilor obţinute în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica.

În opinia Fondului, acest lucru sporeşte foarte mult riscul de corupţie în cea mai bună companie de energie a României, lucru ce i-ar putea afecta performanţele prezente şi viitoare.

De asemenea, ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunţat vineri că autorităţile vor să listeze într-o primă fază 10% din Hidroelectrica, iar apoi alte 5%. În prezent se aşteaptă concluziile consorţiului de listare ca să poata fi demarat IPO-ul.

Hidroelectrica este una din cele mai profitabile companii de stat şi unul din cei mai mari producători de energie din ţară.

Compania a raportat un profit de 744 milioane lei în primele cinci luni ale anului, cu 26% mai mult decât profitul brut înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cifră de afaceri înregistrată în primele cinci luni ale acestui an a fost 1,436 miliarde de lei, faţă de 1,296 miliarde de lei în perioadă similară a anului trecut, crescând cu 11%.

Producţia la cinci luni în acest an a fost de de aproximativ 6,5 TWh, faţă de 7 TWh realizaţi în aceeaşi perioadă a anului 2016.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.