Actuala aiureală doctrinară a PNL

Încercând să supraviețuiască cu brio în contextul politic populist și antireformist, PNL se confruntă de multă vreme cu o veritabilă criză de identitate. Toate partidele politice românești actuale sunt lipsite de oameni politici integri, pe care care i-au înlocuit ditirambic cu politrucii. Ideologia și principiile morale, fundamentarea unui partid, au fost abandonate de la bun început în favoarea unui totalitarism favorabil iresponsabilizării, în descendența celui sistemic. Din partid simbol al schimbării statului totalitar și a economiei, PNL s-a transformat într-o sursă de cooperare cu adversarii democrației. Fuziunea cu fostul PDL, necesară integrării și menținerii în sistem, a contribuit la derapajul identitar într-un mod programatic. Mișcările și afilierile UDMR au ajuns o rețetă pentru toți, cu observația că uniunea maghiarilor români poate avea justificări acceptabile în ce o privește.

De la Radu Câmpeanu la Alina Gorghiu și atât de inoportuna Raluca Turcan, prin liderii Dinu Patriciu, Călin Popescu Tăriceanu sau Mircea Ionescu Quintus, PNL a rămas un partid de buzunar, la dispoziție. Liberalismul românesc este asimilat corupției de top absolut, dacă ne gândim numai la Dinu Patriciu. Politica românească este formată din sateliți ai fostelor structuri totalitare, prin tot felul de interpuși sau reprezentanți direcți. Liberalismul celor din PNL nu s-a dovedit diferit de al altora, dimpotrivă. Oricât ar fi de carismatic și dedicat un lider, nu poate reforma un conglomerat de interese mărginite la sfera personală, așa cum este și PNL. Singura cale a partidelor actuale nu poate fi alta decât reconstrucția doctrinar-morală și evitarea alianțelor, oricare ar fi acestea. Congresele multor partide actuale pot fi asemănate forului unor mișcări mafiote în care răzbunările clanurilor sunt pârghia esențială. Mai nou, avem în majoritatea partidelor, excluderile, PNL situându-se printre primii promotori ai acestui mod de administrare a problemelor interne.

Cum se regăsește un partid precum fostul PDL în PNL, alcătuind o uniune contradictorie, așa arată capacitatea acestui partid de autoreformare și creionare a unui profil pe care să îl reprezinte în confruntarea politică. Cu lideri ajunși în fruntea structurilor politice prin lupta de culise nu se poate constitui decât subminarea oricărei inițiative de stabilitate internă și dialog. PNL se află într-o asemenea situație, mai mult decât alții, și la fel de expus dispariției de pe scena publică. Noile partide politice tocmai se urzesc, având toate motivele să acceadă cu succes spre urna de vot. Ce sursă de legitimitate își mai poate găsi PNL când reformele s-au deplasat în ultimii ani spre degradarea democrației, și cu sprijinul său, iar PSD pare a nu avea capacitatea de abordare integrală a acestora tot din aceleași motive? Viața politică s-a deplasat este tot mai suspendată de vocile publice, presupus morale, iar PNL nu se află drept un capăt de pod acolo.

Antidoctrinar prin alianța sa constitutivă, expus prin colaboraționismul politic din ultima decadă, PNL ar avea nevoie de un grup de lideri, nu de unul singur. Deși poate fi trecut la expirați, Ludovic Orban are o șansă pe care o merită. El ar putea dinamiza pentru un timp scurt PNL spre o aliniere minimă la valorile liberalismului, dacă va declanșa fundamentarea identitară și deparazitarea partidului de oportuniștii capitalurilor obscure. Actuala aiureală doctrinară a PNL lipsește de legitimate Opoziția, cu efecte în tulburarea societății.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.