Acuzaţie, în premieră, în Suedia

Procurorii suedezi au acuzat joi o femeie de crime împotriva umanităţii în legătură cu fapte comise în Siria împotriva femeilor şi copiilor minorităţii religioase yazidite în 2014-2016, informează Reuters, care notează că este prima dată când este formulată această acuzaţie în ţara nordică.

Femeia, cetăţean suedez în vârstă de 52 de ani, identificată în rechizitoriul instanţei ca fiind Lina Ishaq, se confruntă de asemenea cu acuzaţii de genocid şi crime de război între anii 2014 şi 2016, potrivit procuraturii.

Aceasta arată că Ishaq a călătorit în Siria pentru a contribui la implementarea autorităţii Statului Islamic (SI), grup islamist militant care a reuşit să preia sub control zone întinse din Siria şi Irak în 2014, fiind ulterior învins.

Procurorul Reena Devgun a precizat într-un comunicat că femeia este suspectată că „a cumpărat sau primit femei şi copii civili aparţinând minorităţii yazidi în reşedinţa ei din Raqqa, în Siria”, şi că i-a tratat ca sclavi.

„În plus, aceştia au fost supuşi unor suferinţe severe, sclavie sau alte tratamente inumane. Prin încălcarea dreptului internaţional, ei au fost privaţi de libertate şi au fost împiedicaţi să plece” din casa femeii, a adăugat Devgun.

Acuzata, care s-a întors în Suedia în 2020 şi în prezent ispăşeşte o pedeapsă de închisoare pentru alte infracţiuni în Siria, neagă noile acuzaţii, a declarat avocatul ei, Mikael Westerlund.

În conformitate cu legislaţia suedeză, instanţele pot judeca persoane pentru infracţiuni împotriva dreptului internaţional comise în străinătate.

Potrivit procuraturii, crimele împotriva umanităţii pot include crima, violul, tortura şi munca forţată, dacă fac parte dintr-un atac pe scară largă sau sistematic împotriva unui grup de civili.

În 2022, un tribunal suedez a găsit-o pe aceeaşi femeie vinovată de crime de război şi încălcarea dreptului internaţional, pentru că nu a împiedicat ca fiul ei de 12 ani să devină copil-soldat în oraşul Raqqa, din nordul Siriei, când acesta se afla sub conducerea SI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

5 Comentarii

  1. Deci în Suedia nu poți împiedica un băiat minor educat după curicula școlilor nordice să se mutileze făcându-și schimbare de (sex) gen în femenin, dar ajungi la închisoare că nu l-ai împiedicat să devină soldat activ. De evitat această țară care mai dă și lecții la noii veniți în UE.

  2. România a acuzat înaintea Suediei două doctorițe de crimă ca a murit un muribund ,așa ca să nu mai râdem și să judecam pe alții 🥴!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.