Efectul tragediei aviatice

Adio zboruri! Ce face România?

Compania aeriană Ukraine International Airlines a informat miercuri că suspendă pe perioadă nedeterminată toate cursele aeriene către Teheran, în contextul în care un avion ucrainean Boeing 737 s-a prăbușit la scurt timp după ce a decolat de pe un aeroport din Iran. Nu este însă singura care suspendă zborurile, iar motivele au legătură cu conflictul SUA – Iran.

Mai multe companii aeriene au anunțat miercuri, că și-au redirecționat zborurile pentru a evita spațiul aerian de deasupra Iranului și Irakului, după ce Administrația Federală a Aviației a interzis transportatorilor americani să opereze în zonă, pe fondul tensiunilor dintre SUA și Orientul Mijlociu.

Iranul a atacat cu rachete două baze militare care găzduiesc militari americani.

Administrația Federală a Aviației (FAA) a declarat că a emis un ordin prin care a impus interdicție companiilor aeriene din SUA să zboare în spațiul aerian iranian, care include Golful Oman și apele dintre Iran și Arabia Saudită, „din cauza activităților militare intense și a tensiunilor politice din Orientul Mijlociu, care prezintă un risc inadvertent pentru operațiunile aviației civile americane“.

Unele companii aeriene non-americane au avut câteva zboruri deasupra anumitor zone din Irak și Iran, potrivit datelor FlightRadar24. Deși acestea nu sunt direct afectate de decizia FAA, transportatorii străini iau de obicei în considerare sfatul SUA atunci când decid unde vor opera zborurile.

Astfel, Transport Canada a precizat că se află într-o colaborare strânsă cu FAA în ceea ce privește situația din Orientul Mijlociu și că Air Canada își modifică rutele.

Autoritatea indiană pentru aviația civilă nu a emis încă instrucțiuni oficiale către companiile aeriene din țară, însă a avut întâlniri cu cei îngrijorați de situație și i-a sfătuit să rămână vigilenți, potrivit declarațiilor unui oficial.

Totodată, Singapore Airlines a anunțat, miercuri, că toate zborurile sale vor fi redirecțioane, evitând astfel în totalitate spațiul aerian irakian.

Malaysia Airlines a spus, de asemenea, că va evita spațiul aerian conflictual din Iran și Irak, China Airlines din Taiwan luând aceeași decizie.

Companiile Lufthansa și Air France și-au redirecționat planurile de zbor pentru a evita, de asemenea, spațiul aerian conflictual iranian.

În același timp, compania aeriană Qantas Airways din Australia a menționat că își va adapta drumurile pentru zbor astfel încât să evite spațiul aerian de deasupra Iranului și Irakului, impunând reducerea numărului de pasageri și adăugând 50 de minute la zborurile pe ruta Perth-Londra.

Compania aeriană Emirates Air Airllines și FlyDubai au anulat fiecare zborurile de întoarcere în Bagdad și au afirmat că vor recurge și la alte modificări dacă va fi necesar.

Qatar Airways a anunțat că zborurile sale către Irak se operează în mod normal.

Korean Air Lines și Thai Airways au susținut că au evitat spațiul aerian iranian și irakian, iar compania aeriană Ukraine Internaional Airlines a informat că suspendă pe perioadă nedeterminată toate cursele aeriene către Teheran.

O echipă internaţională a fost înființată pentru susţinerea comunicării şi coordonării eficiente între operatorii aerieni şi ţări, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu provocate de atacul american cu dronă din Irak, în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani.

Companiile aeriene şi agenţia pentru aviaţie a Naţiunilor Unite au început să monitorizeze spaţiul aerian strategic de deasupra Iranului şi Irakului.

Unii operatori comerciali încă efectuează curse în aceste ţări, iar altele trec prin spaţiul lor aerian, aşa că IATA a emis un comunicat, reamintind astfel ţărilor obligaţia lor de a comunicat posibilele riscuri pentru aviaţia civilă.

”Este esenţial ca statele să îşi respecte această obligaţie, în contextul amplificării riscurilor din Orientul Mijlociu”, a precizat IATA.

„Compania Tarom a luat măsuri de securitate pentru zonele cu potențial risc dinaintea prăbușirii avionului ucrainean. Momentan își păstrează programul normal al curselor către zone precum Cairo, Erevan, Tel Aviv, Beirut, Istanbul, Amman. Tarom așteaptă recomandările Agenției pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene (EASA) și se va conforma acesteia”, au precizat pentru Mediafax surse din Tarom.

Celelalte companii aeriene nu au emis încă niciun punct de vedere în privința măsurilor de securitate.

Ministerul Transporturilor așteaptă, de asemenea, recomandările internționale și precizează cu nu este în măsură să emită pe cont propriu niciun fel de recomandări, au explicat și reprezentanții ministerului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. ar fi bine sa ”deschideti” un site cu zborurile din Orient, ati observa ca se zboara…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.