Din ciclul: ce trăsnăi mai face Liviu Pop

Afacerea manualelor s-a fâsâit în teme pentru acasă

Abia stins scandalul manualelor de clasa a V-a și după aberația celui de sport, ministrul Liviu Pop vine cu altă trăsnaie. Pe 7 noiembrie 2017, Ministerul Educației Naționale și Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei au anunțat organizarea unei consultări naționale privind regimul temelor pentru acasă. Până pe 20 noiembrie a.c., cadre didactice, părinți și copii își pot spune părerea pe acest subiect, sub protecția anonimatului. Afacerea manualelor unice a fost contestată de editori și criticată de Consiliul Concurenței, care susține că doar un „eșec de piață“ ar putea justifica eliminarea manualelor alternative. În joc sunt mulți bani și interese de business, dar și politice. Deocamdată însă, această temă este sub preș.

Declarativ, Ministerul Educației vrea să corecteze disfuncționalitățile activității de învățare a elevilor, iar în lipsa unor idei originale, apelează la profesori, copii și părinți din învățământul preuniversitar. Ei trebuie doar să completeze un chestionar online, fără să fie obligați să-și dea datele personale.

Cercetarea are ca obiective identificarea unei noi abordări în ceea ce privește rolul acestor activități de învățare, respectiv corectarea unor disfuncționalități semnalate“, se spune în introducerea chestionarului. Scopul consultării publice este de „a identifica starea de fapt în privința temelor pentru acasă și se vor contura variante de ameliorare a eventualelor derapaje prin adoptarea unor instrumente de reglementare“, se arată pe site-ul Ministerului Educației. Pe pagina destinată copiilor, se arată că autoritatea vrea să „îmbunătățească activitatea de predare – învățare – evaluare“ prin bifarea variantei corespunzătoare opiniei sale. Elevii au posibilitatea să se exprime cu privire la temele scrise, la activitățile practice și la învățarea conținuturilor predate la clasă. Ei își pot spune părerea și în legătură cu temele derulate pe un timp mai lung, cum ar fi cititul unui roman, un proiect sau un referat mai amplu într-o activitate de grup. Participarea la consultarea publică se poate face pe adresa http://www.edu.ro/consultare-line-privind-regimul-temelor-pentru-acasă.

Manualul de dirigenție, o altă „veste bună“

Oficialul de la Educație a afirmat că nicio materie nu va rămâne fără manual, nici măcar clasica dirigenție, care apoi a fost înlocuită de materia Consiliere și orientare. „Consilierea și orientarea, vă dau o veste bună, trebuie să aibă manuale. Pentru că la Consiliere și orientare, acea dirigenție pe care o știți dumneavoastră, noi trebuie să venim cu educația juridică, de aceea am semnat acord cu ministerul, pentru educație juridică, educație pentru sănătate, educație pentru familie, educație financiară, educație de mediu, trebuie să le facă în orele de Consiliere și orientare“, a declarat Liviu Pop. Potrivit oficialului, spre exemplu, orientarea profesională este esențială pentru evitarea abandonului școlar.

Manualul unic, „un eșec de piață“

Sesizat de Uniunea Editorilor din România cu privire la revenirea la manualul unic, care ar urma să preia editarea manualelor școlare, Consiliul Concurenței avertizează că „implementarea unei astfel de măsuri necesită demonstrarea existenței unor cauze obiective (eșec de piață), întrucât ar avea drept consecință închiderea pieței editării manualelor școlare, care, până în prezent, a funcționat ca o piață concurențială“. Consiliul Concurenței spune că măsura editării manualului unic de către o singură editură prin încredințare directă se poate face doar dacă nu există cerere din partea editurilor sau pentru eliminarea unor eventuale deficiențe din sistem.

Prețul maxim al manualelor

O altă observație a Consiliului Concurenței se referă la un preţ maximal pe care Ministerul Educației să îl ofere editurilor. Acesta ar trebui stabilit în funcţie de preţurile practicate pe piaţă; astfel, „concurenţa va fi îndreptată către calitate, nu către preţul cel mai mic“, susţin editorii. Uniunea Editorilor din România spune că, „în realitate, MEN nu a achiziţionat niciodată“ manuale noi sau retipărite cu o valoare totală mai mare de 8 milioane euro pe an, deoarece doar 10% sunt înlocuite anual cu altele noi sau când se schimbă programa. „Dacă MEN afirmă că alocă şi cheltuieşte 100 milioane euro anual pentru manuale, ar fi de dorit ca mass-media să întrebe ministerul unde se duce diferenţa de bani“, se mai arată în comunicatul editorilor.

La licitaţiile pentru manuale a participat întotdeauna şi Regia Autonomă Editura Didactică şi Pedagogică, actualmente transformată în Societatea Editura Didactică şi Pedagogică SA, deţinută integral de stat. De asemenea, editurile, atât cele private, cât şi cele de stat, au apelat pentru tipărirea manualelor atât la tipografii private, cât şi la tipografiile statului (Monitorul Oficial sau Imprimeria Naţională). De exemplu, la licitaţia pentru manualele de clasa a V-a, EDP a participat cu 13 manuale, a pierdut 5 manuale la punctajul de calitate, iar Monitorul Oficial a participat cu două manuale şi a pierdut licitaţia cu amândouă. Întrebăm: cum va putea EDP să angajeze sute de specialişti pentru a reuşi să realizeze cele peste 100 de manuale pentru clasa a VI-a? Dar cele peste 1.000 de manuale pentru întreg ciclul preuniversitar?“, se întreabă editorii.

Milioanele din afacerea manualelor școlare

Manualele școlare aduc direct, din bani publici, în conturile editurilor peste 3 milioane euro în fiecare an, bani pe care îi primesc pentru editarea și reeditarea cărților pentru materiile de studiu. Contractele oferite de Ministerul Educației, prin Centrul Național de Evaluare și Cercetare, sunt câștigate în ultimii ani de edituri mai mici față de celebrele Litera, Humanitas sau Corint. La aceste sume se adaugă și banii dați direct de părinți pentru a cumpăra manualele din librării. Însă și aceste lucrări educaționale sunt copii ale celor comandate de Ministerul Educației.

Astfel, din 2014, după ce ministerul a decis să scoată mai multe loturi la licitație în urma schimbărilor de programă educațională, elevii din ciclurile gimnazial și primar au ajuns să învețe din manuale realizate de edituri ca Intuitext, CD Press, Aramis sau Edu Soft Maketing, edituri mai puțin cunoscute ca Humanitas, spre exemplu. Asta, și pentru că la acel moment a fost scăzută condiția unei cifre de afaceri mari pe care trebuia să o aibă editurile ce prezentau oferte pentru editarea manualelor, așa cum ne-au precizat reprezentanți ai ministerului.

Reamintim că în ciclul gimnazial și primar învață în jur de 1,7 milioane de elevi, conform datelor Institutului Național de Statistică. În schimb, la ciclul liceal se găsesc aproximativ 650.000 de liceeni, conform aceleiași surse. Potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011, „Ministerul Educației Naționale are obligația de a asigura manuale școlare în conformitate cu programele școlare în vigoare, atât pentru învățământul de stat, cât și pentru învățământul particular obligatoriu acreditat/autorizat“.

Contract blocat de nimicuri

Licitația de 40 milioane lei din 2017 pentru manualele școlare destinate clasei a V-a a fost blocată din cauza contestațiilor depuse de edituri. Contractul este cel mai mare ca valoare oferit de minister, ceea ce a înfierbântat interesele.

Aproape toate editurile au făcut câte o contestație la loturile unde au participat și nu au fost desemnați câștigători. O parte dintre contestații au fost admise de Consiliul Național al Soluționării Contestațiilor, motiv pentru care, la începutul anului școlar, elevii din clasa a V-a nu au avut manuale pe bănci.

Unul dintre cele mai dese motive de contestație a fost eliminarea anumitor edituri pentru că nu au avut semnătura electronică pe toate documentele. Alte edituri au știut să aibă. Cert este că participanții la licitații care au depus contestații au obținut amânarea desemnării câștigătorilor marelui pot de 40 milioane lei, pe motiv că au fost descalificați direct pentru lipsa semnăturii electronice și nu li s-a semnalat lipsa acesteia pentru a remedia problema, așa cum reiese din documentele Consiliului Național al Soluționării Contestațiilor.

Banii, pe ani

Reprezentanții editurilor ne-au transmis că pregătirea unui manual costă între 5.000 (Educație fizică, Educație tehnologică) și 50.000 euro (Matematică), dacă este vorba despre pregătirea materialului în formă digitală, fără a fi editat.

Însă, chiar și așa, doar dacă luăm în calcul ultimii doi ani școlari, rezultă că pentru ciclul primar s-au editat (dacă se calculează un manual la un preț ridicat de 30 lei) peste 1,3 milioane de manuale școlare.

Cine a luat banii  la licitația din 2015

Pentru anul școlar 2015-2016, Ministerul Educației a scos la licitație manuale din ciclul primar, în special clasa I, pentru faptul că aici s-a schimbat programa. În total, s-au editat manuale de 14 milioane lei.

Câștigătorii loturilor pentru manuale:

l asocierea Edu Soft Marketing – CD Press – Intuitext – Grupul Editorial Art – Grupul Media Litera – Aramis Print a primit un lot de 1,15 milioane lei;

l asocierea CD Press – Intuitext – Grupul Editorial Art – Grupul Media Litera – Editura Didactică și Pedagogică a primit un lot de 5,5 milioane lei;

l asocierea Edu Soft Marketing – Uniscan Grup Educațional – Aramis Print a primit un lot de 1,32 milioane lei;

l asocierea Uniscan Grup Educațional – Grupul Editorial Art – Aramis Print a primit un lot de 1,9 milioane lei;

l asocierea Norand – Editura Corvin Deva a primit un lot de 147.000 lei;

l asocierea CD Press – Intuitext – Grupul Editorial Art – Corint Junior – Aramis Print – Didactica Publishing House a primit un lot de 1,17 milioane lei;

l asocierea Norand – Editura Corvin Deva a primit un lot de 1,6 milioane lei;

l asocierea CD Press – Intuitext – Grupul Editorial Art – Ascendia Design – Corint Junior – Humanitas a primit un lot de 1,17 milioane lei.

Cine a luat banii la licitația din 2016

Pentru anul școlar anterior, 2016-2017, Ministerul Educației a scos la licitație mai multe loturi de manuale destinate tot ciclului primar. Mai întâi, a fost vorba despre cărți școlare pentru clasa I, clasa a II-a și clasa a III-a. În total, editurile au primit în cadrul licitației suma de 11,4 milioane lei (2,53 milioane euro).

În cele din urmă, loturile de manuale scoase la licitație au fost atribuite astfel:

– asocierea Grup Media Litera – CD Press a primit un lot de 750.000 lei;

– asocierea Grupul Editorial Art – Ars Libri Prof – Intuitext a primit un lot de 807.000 lei;

– asocierea Grupul Editorial Art – Aramis Print a primit un lot de 655.000 lei;

– asocierea Centrul de Carte Străină Sitka – Grupul Editorial Art a primit un lot de 162.000 lei;

– asocierea Grup Media Litera – Aramis Print a primit un lot de 738.000 lei;

– asocierea Editura Corvin Deva – Norand a primit un lot de 132.720 lei;

– Corint Logistic a primit un lot de 960.000 lei;

– Grup Media Litera a primit un lot de 686.000 lei;

– asocierea Grup Media Litera – Aramis Print – Intuitext a primit un lot de 650.000 lei;

– asocierea Grupul Editorial Art – Aramis Print – Intuitext a primit un lot de 703.000 lei;

– Editura Sigma a primit 40.700 lei;

– Centrul de Carte Străină Sitka – Booklet – Uniscan Grup Educational a primit un lot de 895.000 lei;

– Corin Logistic a primit un lot de 1,1 milioane lei;

– Centrul de Carte Străină Sitka a primit un lot de 200.000 lei;

– Centrul de Carte Străină Sitka a primit un lot de 165.000 lei;

– asocierea Grup Media Litera – Aramis Print – Intuitext a primit un lot de 816.000 lei;

– Norand a primit un lot de 136.000 lei;

– Corint Logistic a primit un lot de 1,02 milioane lei;

– asocierea Grup Media Litera – Aramis Print – Ars Libri Prof a primit un lot de 750.000 lei.

Lotul suplimentar

Ministerul Educației a mai scos la concurs și licitația pentru achiziție manuale școlare noi pentru clasa a IV-a. În total, în baza acestei licitații pentru manuale de clasa a IV-a, Ministerul Educației a acordat editurilor suma de 8,25 milioane lei (1,83 milioane euro).

Banii s-au dus la:

– asocierea Grupul Editorial Art – Intuitext – Ars Libri Prof a primit un lot de 800.000 lei;

– asocierea Aramis Print – CD Press – Grup Media Litera a primit un lot de 640.000 lei;

– asocierea Aramis Print – Corint Logistic a primit un lot de 745.000 lei;

– Centrul de Carte Străină Sitka a primit un lot de 50.000 lei;

– Asocierea Grupul Editorial Art – Aramis Print a primit un lot de 730.000 lei;

– Corint Logistic a primit 1,16 milioane lei;

– asocierea Grupul Editorial Art – Intuitext – Aramis Print a primit un lot de 827.000 lei;

– Centrul de Carte Străină Sitka a primit 202.000 lei;

– Asocierea Grup Media Litera – Ars Libri Prof a primit 614.000 lei;

– Editura Corvin Deva a primit 128.000 lei;

– asocierea Aramis Print – CD Press a primit 645.000 lei;

– asocierea Grupul Editorial Art – Intuitext – Aramis Print a primit 726.000 lei;

– asocierea Booklet – Uniscan Grup Educațional – Astro Impex a primit 988.000 lei.

Manuale, politică și business

Editurile câștigătoare sunt controlate de afaceriști conectați la mediul politic, de editori cu tradiție sau de grupuri specializate în IT care s-au extins și pe programe educaționale.

Edu Soft Marketing este deținut de familia Ciprian Tudor Năprădean și Aurica Năprădean din Târgu Mureș.

CD Press este deținută de Constantin Diaconescu, un afacerist care activează exclusiv în domeniul educațional.

Grupul Editorial Art este deținut de Dan Iacob. Grupul s-a asociat în acest an cu germanii de la Grupul Editorial Klett, într-un parteneriat de tip joint-venture, în urma căruia se va dezvolta o nouă entitate economică, Art Klett, specializată tocmai pe cărți cu profil educațional (manuale, auxiliare, caiete de vacanță, antologii).

Uniscan Grup Educațional este deținut de mai puțin cunoscuta Simona Elena Popa. Aceasta mai deține și magazinul Tinkerbella.

Intuitext este deținut de familia Florin Talpeș și Roxana Măriuca Talpeș. Cei doi sunt relativ nou-veniți pe piața educațională, însă Florin Talpeș controlează grupul IT care a creat și deține Bitdefender, unul dintre cele mai apreciate produse antivirus din lume.

Norand, societate care a primit în general manuale în limba maghiară pentru minoritatea res­pectivă, este deținută de familia Andras-Dezso Timar și Eleonora Timar.

Grup Media Litera este deținut de Marin Vidrașcu și Dan Anatolevici Vidrașcu. Dan Vidrașcu mai controlează și magazinul online elefant.ro. Acesta este și un apropiat și partener de afaceri cu fostul premier din Republica Moldova Ion Sturza. Familia Vidrașcu ar fi apropiată de Eugen Tomac, actualul șef al PMP.

Aramis Print este controlată de Sorin Peneș prin Mega Press Holdings SA, companie prin care controlează și Editura Minerva. Peneş este cunoscut mai ales pentru proiectele imobiliare din nordul Capitalei și pentru apropierea de oameni politici atât din fostul PD(L), cât și din PSD. l

Manualul „Genunche“

O altă „prioritate“ educațională a ministrului Liviu Pop a fost cea a manualului de sport. Deși copiii de clasa a V-a nu au avut alte manuale la începutul anului școlar, ei s-au „bucurat“ cu siguranță de manualul de sport. Inițiativa i-a aparținut însuși ministrului Educației, domnul Liviu Pop, supranumit „Genunche“. Manualul de sport cuprinde multe lucruri care le vor folosi micuților în viață: poziția stând sau cum să stea în patru labe și să se târască în mod corespunzător. Beneficiile unei târâri corecte: „ea mărește mobilitatea coloanei vertebrale“, iar târârea poate fi folosită „în funcție de cerințele impuse de viața de zi cu zi“.

Tipuri de întrebări

– Temele pentru acasă sunt adesea obositoare, prea multe?

– Se întâmplă ca profesorii să le dea teme ca pedeapsă, atunci când se comportă neadecvat?

– Temele pentru acasă îi produc copilului neliniște, îngrijorare, stres?

– Cât timp petrece copilul dumneavoastră pentru realizarea temelor, la sfârşit de săptămână (sâmbătă şi/sau duminică)?

– Care sunt tipurile de teme pentru acasă pe care copilul dumneavoastră le rezolvă cu plăcere?

– Cum vă sprijiniți copilul în rezolvarea temelor pentru acasă?

– În cadrul ședințelor cu părinții, ați abordat problematica temelor pentru acasă (rol, volum, efecte asupra elevilor etc.) în discuțiile cu profesorii?

– Care este timpul maxim acordat învățării?

Sumele plătite de Ministerul Educației pe manuale

Anul şcolar 2010-2011 3,6 milioane euro

Anul şcolar 2011-2012 3,79 milioane euro

Anul şcolar 2012-2013 3,92 milioane euro

Anul şcolar 2013-2014 4,54 milioane euro

Anul şcolar 2014-2015 3,65 milioane euro

Anul școlar 2015-2016 3,36 milioane euro

Anul școlar 2016-2017 5,36 milioane euro

Gabriela Dinescu, Andrei Adam

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Dumnezeule, ăsta e mai varză decât abramburica. Când îți dai demisia popule, că nenoroceşti generații întregi!

  2. problema reala nu sunt banii.Si asa suntem spoliati de catre toti, oriunde; (desi parintii ar trebuisa boicoteze achizitionarea maculaturii).Problem esteca toate aceste manuale sunt soros-izate si anti romanizate la maxim; pokemonii de azi, tefelistii de maine!

  3. Manual de dirigentie? De ce cuvantul dirigentie si nu etica? Etica, buna purtare, morala. In Germania de exemplu, exista in locul orelor de religie, alternativa orelor de etica. Gasesc acest lucru un lucru bun, voi le spuneti ore de dirigentie. Eu zic ca etica suna mai bine, clar, international.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.