Ala bala portocala, varianta CSM!

Discuțiile din plenul CSM de miercuri au fost tensionate pe marginea validării rezultatelor concursului pentru ocuparea funcției de șef al Inspecției Judiciare. Procurorul Cristian Ban a caracterizat concursul ca fiind un joc al copilăriei, iar judecătoarea Gabriela Baltag i-a dat replica.

„Această procedură mă trimite cu gândul la un joc al copilăriei: Ala bala portocala. Aș mânca o portocală. De ce una și nu șapte? De ce șapte și nu 30? Cam așa s-a îtâmplat și în această comiei. Au fost 3 membri ai Comisie, care au stabilit un punctaj minim în afara legii, a regulamentului. (…) Acum vin și eu să întreb: de ce 25 și nu 10? De ce 10 și nu 75? Răspubnsul nu il găsim nici în lege, nici regulament. De aia eu zic că această ala bala portocala este neregulamtnerară din punctul meu de vedere. E destul grav că 3 membri, în baza acestor criterii stabilite în mod arbitrariu, a și anulat fișele celoralți”, a spus procurorul Cristian Ban, în plenul CSM, citat de Mediafax.

În replică, Gabriela Baltag a ținut să sublinieze că „acest plen a depășit momentele din copilărie”.

„Cristian Ban: Am reușit să vă smulg un zâmbet.

Gabriela Baltag: Chiar deloc. Nu am ce face, pentru că sunt față în față cu dumneavoastră.

Cristian Ban: Dacă vreți, mă intorc cu spatele.

Gabriela Baltag: Vorbeați că nu avem temei legal. (Ban o întrerupe pe Baltag, n.r.) Domnule procuror, dacă-mi dați voie. De regulă, un judecător nu e intrerupt de un procuror.

Ban: Noi suntem de categoria a doua. (râde, n.r.)

Baltag: Cu iertări pentru cei care nu fac acest lucru. (…) Aici fișa de notare cuprinde chiar la fnal mențiunea: dacă nu sunt puse cel puțin 1 sau 4 maxim, se anulează. Domnul procuror, lăsând la o parte starea dumneavostră de bine. Așa imi pare, că sunteți bine dispus”, a fost dialogul dintre cei doi, din plenul CSM.

La rândul său, judecătorul Bogdan Mateescu, membru al CSM, a anunţat că va vota pentru invalidarea rezultatului pentru numirea şefului Inspecţiei Judiciare.

„Voi vota pentru invalidare, pentru că, din punctul meu de vedere, nu s-au respectat dispoziţiile regulamentare şi legale. Comisia de concurs nu are temei regulamentar sau legal să impună barem şi să impună notă minimă şi să impună subcriterii unor criterii stabilite de regulament. (…) Noi, membrii CSM, am stabilit cele cinci criterii de evaluare a candidatului. Din cele cinci, comisia de concurs, fără a avea acest drept în actul secundar, a stabilit cinci subcriterii la toate criteriile regulamentare. De ce nu aţi stabilit şase sau de ce nu aţi stabilit patru? Stabilirea acestor subcriterii a făcut astfel încât nota minimă pentru fiecare criteriu să nu poată fi mai mică de 5 şi nota cumulată să nu fie mai mică de 20”, a explicat Mateescu, în şedinţa Plenului CSM.

El a adăugat că 55% dintre judecătorii cercetaţi disciplinar de Inspecţia Judiciară au fost „spălaţi” de către Justiţie.

„Mi-ar fi plăcut foarte mult să se antameze mai apăsat, mai asumat, chestiunea statistică foarte gravă din cadrul Inspecţiei cu referire la acţiunile disciplinare formulate împotriva judecătorilor. 55% judecătorii trimişi în judecată disciplinară în anul 2017 au fost ‘spălaţi’ – cum li se spune în presă -, s-a constatat de Justiţie, de Secţia pentru judecători sau de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că acţiunile disciplinare nu sunt întemeiate”, a precizat judecătorul.

Discuțiile au avut loc pe marginea validării rezultatelor concursului pentru ocuparea funcției de șef al Inspecției Judiciare.

Judecătorul Lucian Netejoru a obţinut încă un mandat la şefia Inspecţiei Judiciare, în urma concursului organizat pe 28 martie de Consiliul Superior al Magistraturii, el fiind unicul concurent.

Lucian Netejoru a obţinut postul de inspector-şef al Inspecţiei Judiciare cu punctajul maxim de 100 de puncte. Netejoru a obţinut, astfel, un mandat de încă trei ani la conducerea secţiei, după ce a susţinut interviul în faţa şefei CSM, Lia Savonea, care a condus comisia din care au mai făcut parte Evelina Oprina, Victor Alistar, Andreea Chiş şi Florin Deac.

Mandatul lui Lucian Netejoru la Inspecția Judiciară s-a încheiat pe 1 septembrie anul trecut, însă din acel moment, el a condus instituția ca interimar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.