Alarma lui Ponta: „Este o aberație!”

Fostul prim-ministru Victor Ponta critică, într-o postare pe Facebook, declarațiile premierului Mihai Tudose cu privire la randamentul Pilonului ll de pensii, susținând că sunt neadevărate.

Ponta explică „pe înțelesul tuturor” că statul nu este un administrator mai bun, așa cum a susținut Tudose, și spune că Pilonul l de pensii administrat de stat nu are un randament „de 10 ori mai mare” decât Pilonul ll administrat privat.

În traducerea fostului premier, „Guvernul practic ia din banii tuturor celor care au sub 45 de ani (și care cotizează și la Pilonul 1 și la Pilonul 2 ) ca să plătească pensiile de azi pentru care nu mai are bani”.

Iată mesajul lui Ponta:

„Îmi pare rău pentru Mihai Tudose dar chiar ceea ce a spus azi (vineri – nr.) despre pensii este TOTAL NEADEVĂRAT și extrem de periculos! Când e singur văd că e lucid și calculat – când îl are pe Liviu Dragnea lângă el se molipsește de populism latino-american, de ignoranță și neseriozitate! Poate pierd simpatizanți sau voturi – dar măcar vă spun adevărul și la un moment dat asta va conta.

Să explic pe înțelesul tuturor :

1. Statul NU este un mai bun administrator în economie decât privatul!!! Această discuție s-a încheiat în 1989 când economia privată a Vestului a câștigat definitiv bătălia cu economia de stat a URSS și a țărilor foste comuniste !

Formula „statul administrează mai bine” a fost pusă în practică în ultimii ani doar în Venezuela de către Hugo Chavez când a preluat Compania națională de petrol – și a dus la pierderi gigantice și la un dezastru economic și social fără precedent!

Statul în economie reglementează, supraveghează, sprijină, stimulează sau temperează și ia taxe si impozite – dar de administrat nu o poate face decât în situații extreme si pe perioade strict limitate de timp!

Folosind banii obtinuți din taxele și impozitele plătite în special de firmele private ( salariile bugetarilor și contribuțiile acestora sunt de fapt tot bani veniți de la privat pe care Guvernul îi foloseste) Statul administrează mai bine sau mai rău serviciile publice de apărare, justiție, administrație publică, infrastructură, protecție socială – dar și cea mai mare parte din sănătate sau educație (în acestea din urma domenii însă inițiativele private fiind de multe ori mai eficiente)!

Să spui în 2017 într-o țară membră UE cu economie de piață că „statul administrează mai bine” este ceva populist – se bazează pe înșelarea oamenilor și ațâțarea unor sentimente negative! Dar este extrem de neadevărat și periculos!

Dacă ar fi așa haideți să naționalizăm și să dăm „Statului” să administreze toate companiile private, fabrici, banci, firme IT, restaurante, cinematografe, etc! Sigur că ar fi popular – dar toți știm că în câțiva ani murim de foame!

2. Pilonul 1 de pensii administrat de stat NU ARE un randament „de 10 ori mai mare” decât Pilonul 2 administrat privat – asta este ori o minciună ori o prostie ori ambele!

Pilonul 1 are un deficit anual de 15 miliarde de lei ( diferența dintre cât se încasează din contribuțiile salariaților și cât se plătește către pensionari / suma este completată de la Bugetul de Stat – deci din alte taxe și impozite)!

Nici nu se poate face vorbire de „randament” la Pilonul 1 – tot ce se încasează se plătește mai departe , plus 15 miliarde completare! La Pilonul 2 unde toți cotizanții sunt sub 45 de ani nu încasează încă nimeni nimic – că nu au vârsta de pensie! Banii lor se adună și sunt investiți ( cea mai mare parte tot în titluri de stat ale Guvernului României ) ca să fie acolo când vor ajunge primii beneficiari peste 20 de ani.

Să compari randamentul la Pilonul 1 cu 2 este o aberație!

Dacă premierul Tudose vrea “randament” la Pilonul I de pensii, atunci trebuie să taie pensiile publice cu 35%

3. Modificarea contribuției la Pilonul 2 nu va face „pensiile mai mari” – ci le va face mai nesigure pentru cei tineri sub 45 ani . Nimeni nu știe dacă la momentul ieșirii la pensie Statul de atunci ( prin 2036 ) o să aiba bani să îmi dea ce am cotizat sau îmi spune ca nu sunt și cu asta basta!

La Pilonul 1 toți banii pe care îi plătim azi se cheltuie azi ( din contribuția mea se plătește pensia de acum) – pensionarul de mâine speră să exista un angajat care să platească contribuția din care își ia el pensia – și tot așa toți depindem de cei care vin din urmă! La Pilonul 2 banii plătiți efectiv de mine există și nu îi cheltuie nimeni – administratorul privat îi investește ca să le obțină dobândă și profit care să îmi garanteze că la momentul plății vor fi banii plus cel puțin inflația.

Guvernul practic ia din banii tuturor celor care au sub 45 de ani ( și care cotizează și la Pilonul 1 și la Pilonul 2 ) ca să plătească pensiile de azi pentru care nu mai are bani. Pot să înțeleg asta dacă îmi spui corect și în față care e problema. Să mă mintă mereu Dragnea că nu face ( ceea ce la el e semnul clar că va face) este soluția cea mai proastă – neîncredere, instabilitatea și impredictibilitate.

Concluzie – ne îndreptăm cu pași mari pe drumul luat de Grecia în anii 2000 și de Venezuela în 2010! Iar PSD care a fost și în Guvernarea „Năstase” și în Guvernarea „Ponta” un model eficient de măsuri economice liberale și măsuri sociale moderne impune acum sub influența lui Dragnea politici socialiste și populiste deșuete care duc direct la dezastru și suferință tocmai pentru cei care ne votează în mod tradițional!”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.