Alegeți-vă furnizorul de gaze dacă vă pasă de bani

Cetățenii care sunt racordați la rețeaua de gaze naturale trebuie să își aleagă furnizorul în această vară, iar daca aceasta alegere nu va fi făcută scriptic, ei vor rămâne la actualul furnizor, la prețurile pe care le decide acesta. Milioane de oferte vor fi trimise în următoarele 3 luni,  având în vedere că, începând de la 1 iulie 2020, piața gazelor naturale se va liberaliza, iar prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). În mod normal, liberalizarea ar trebui sa aducă ieftiniri la gaze, având în vedere că, pe piața, acestea se ieftinesc constant de luni de zile, având in vedere supraoferta, dar si contextul international.
 Decizia de liberalizare a fost publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare din aprilie. Astfel, clienții casnici trebuie să își aleagă furnizorul de gaze naturale și până la data de 30 iunie 2020 să încheie cu acesta un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurențial. Clienții casnici pot accepta orice ofertă-tip publicată de societatea furnizoare sau de către orice alt furnizor de gaze naturale. Lista lor poate fi gasita pe site-ul ANRE,ca si ofertele acestora, cu link direct catre paginile proprii de internet.

Trebuie informare temeinică

Consumatorii casnici pot solicita ei înșiși unui furnizor o ofertă privind condițiile comerciale și prețul de furnizare în vederea negocierii acestora, după caz, ori pot recurge la selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitație/achiziție publică, dacă este cazul. În situația în care clientul nu își exercită dreptul de eligibilitate până la data de 30 iunie 2021 și nu încheie cu furnizorul actual sau cu un alt furnizor un contract, oferta propusă de către furnizorul actual se consideră acceptată și, în consecință, contractul de furnizare a gazelor naturale aferent acestei oferte este considerat încheiat tacit începând cu data de 1 iulie 2021.
Ca excepție, acest fapt nu este valabil dacă clientul casnic comunică furnizorului, până la această dată, refuzul de semnare a contractului sau o solicitare de modificare/completare a condițiilor/clauzelor contractuale. Prețul de furnizare a gazelor naturale trebuie să fie transparent și rezonabil, iar pentru a fi comparabil cu prețul de furnizare reglementat de către ANRE până la data de 30 iunie 2020, acesta trebuie să fie exprimat în lei/MWh și trebuie să cuprindă toate costurile aferente furnizării gazelor naturale în regim concurențial, cu servicii reglementate incluse. Furnizorul are obligația să afișeze, pe toată perioada 1 mai 2020 -30 iunie 2021, la punctul unic de contact, în centrele de relații cu clienții și pe pagina principală a propriului site, la loc vizibil, informarea și propunerea de contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurențial.
Facturile pentru gospodarii sunt exprimate in lei/MWh, dar consumul este precizat si in meri cubi. In medie, desi exista variatii semnificative, pretul unui mc este de circa 1,5 lei. Marfa gaz conteaza in proprotie de 50% in factura, pentru ca restul este reprezentat de diverse tarife, precum transport, distributie, inmagazinare, precum si taxele catre stat.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Mihai Soare 1067 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Asta are, asta n-are, asta e câştigătoare…Fiti chibzuiti ca pe hoti nu-i pacaliti.

  2. Sa vezi acuma bataie pe preturi cat mai mici din partea furnizorilor noi de gaze, ca sa fure clienti.
    Iar cum minunea la noi nu tzine decat trei zile, sa vezi apoi ce vor umfla preturile.
    Luat cinstit este o prostie la fel ca si la curentul electric. Nicio firma noua nu-si va face ea retele proprii de conducte de gaze pe care sa ni le aduca cu pret mai mic din Iran sau din Marea Nordului.
    Este o forma de hotie capitalista la fel ca si cea a baietilor destepti de la energia electrica, prin care sa fure mai bine cetatenii…..[Leo]

  3. sint in piata libera de vreo 4 ani si am schimbat vreo 4 furnizori pina acum. in fiecare an caut cea mai buna oferta. problema este insa cum inlege statul roman sa imparta resursele intre noi pentru ca sintem producatori de gaze ceea ce foarte multe state din ue nu sint!!!! guvernanti de rahat cu ciunga-n par!

    utilitatile trebuie sa fie monopol de stat la preturi subventionate!

  4. Ba banditilor , Vine si momentul in care se termina cu golaneala „liberalizarii” si „furnizarii” ! Tara asta are resursele necesare pentru un gaz si o energie ieftina intr-un sistem de furnizare clar si transparent de o singura Companie de Stat ! Ce ati facut voi cu rah’atul sistemului uie si o droaie de gasti mafiot-securiste este un Dezastru!

  5. oricat de mic va prosteste ca e pretul la gaze mereu va atarna greu factorul pret distributie / transport cu care vor jongla cum vor dori. veti plati cel putin dublu baieti asa ca faceti carantina in sediile furnizorilor de pe acum ca nu se stie

  6. Debransati-va daca nu va convin preturile la gaze. E mult mai ieftin fara. Gazele romanesti si reteaua de „capitalisti”… Ce primeste un cetatean care nu are gaze si nici masina de la STAT? Care e valoarea „proprietatii” sale ? BAU! Resursele sunt la „preturi de piata”… Ca si casele… nimeni nu publica situatia reala cu pretul mediu pe metru patrat tranzactionat la fiecare notariat din tara sau pe fiecare localitate… asadar… Pretul de echilibru intre cerere si oferta… Unde sunt anunturile cu „cererile de case” ? Totul e o jucarie… Cum se „umfla” pretul ? Simplu: se „incordeaza stirile” privind posibile neintelegeri in zona de unde se extrag resursele… bursa anticipeaza cresteri… panica… pardon „repezeala” liciteaza.. si iaca asa apare „cererea netarmurita”… In fapt… cresterile de pret se duc la in mare parte la speculanti-intermediari sau la cei care le folosesc in productie si care pot licita cantitati… dupa care creste pretul la … toate… transport, paine , apa… Inflatia roade si ea economiile permanent pentru ca STATUL umbla vesnic cu buzunare mari si sparte sa se imprumute… Un calcul empiric al devalorizarii puterii de cumparare: la o inflatie de de 5%/an si o perioada de 20 de ani, fiecare 100 coco de azi valoreaza la finalul perioadei 1 coco… iar daca reducem inflatia la 2,5%/an vreme de 40 de ani… tot 1 coco ? Inflatia: -prin cerere (cererea mai mare decat oferta creste pretul); -prin costuri (scumpirea resurselor creste pretul); – prin moneda (bani proapat tipariti se pun in circulatie.. cineva abil a vandut bine si a adunat banii… in Panama?)…

  7. Ofertele vor fi aproape identice , poate o diferenta de 2-3 bani. Ce anume sa alegi !?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.