Alergiile se pot transforma în urgențe medicale

alergie-stranut

Venirea primăverii aduce cu ea și alergii, care uneori pot deveni grave. Afecțiune de multe ori confundată cu o banală răceală, aceasta poate fi detectată cu ajutorul unui test alergologic. Vântul răspândeşte polenul la zeci de kilometri distanţă, iar persoanele alergice nu au nicio şansă să scape. Cu cât cantitatea de polen din atmosferă este mai mare, cu atât simptomele persoanelor afectate sunt mai intense. Medicii atrag atenţia că aceste alergii banale se pot transforma în afecţiuni grave.

Aproape 10% din populație suferă de alergii sezoniere, iar copiii par să fie cei mai afectați. Testul este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate și se poate face la orice spital de copii sau de boli infecțioase. Medicii recomandă o vizită la medic, pentru că situația se poate complica, iar alergia trebuie ținută sub control întreg sezonul.

„Este nevoie de niște teste și de un consult alergologic care să precizeze cauzele alergiei. Pentru că se întâmplă de multe ori să nu fie o singură cauză. Alergiile pot îmbrăca forme ușoare sau, dimpotrivă, forme severe, cu complicații respiratorii. Se poate ajunge la insuficiență respiratorie sau, mai grav, la șoc anafilactic, fiind o complicație severă ce presupune o urgență medicală“, spune Cristina Popescu, medic primar boli infecțioase. În cazul multor persoane, afecţiunea poate debuta încă din copilărie. Pentru cei norocoşi, această problemă poate să dispară în timp.

Aproximativ 20% din populație au fost diagnosticate cu rinită alergică, 6% au cel puțin o alergie alimentară, iar aproape 20% suferă de dermatită atopică la un moment dat, avertizează Asociația Mondială de Alergologie. Reprezentanții acesteia spun că în următorii zece ani numărul persoanelor cu alergii şi astm va creşte cu o treime.

Alergiile se manifestă cel mai frecvent primăvara și toamna, la schimbarea anotimpurilor, și reprezintă o reacție de apărare exagerată la substanțe denumite antigeni, care în mod normal sunt inofensive (praf, polen, păr, ciocolată, lapte, pește, căpșuni), sau la un medicament ori anumite bacterii. Printre simptomele specifice se numără eczema, inflamația oculară sau conjunctivita, urticaria, astmul și, în cel mai grav caz, reacția anafilactică.

De asemenea, evitarea ieșirilor în aer liber între orele 10.00 şi 15.00, acesta fiind intervalul de maximă circulație a polenului în aer, sau folosirea unei măști de față care să vă acopere gura și nasul sunt metode eficiente de prevenire a alergiilor sezoniere. Evitarea este întotdeauna cel mai bun tratament pentru alergii. Însă atunci când acest lucru nu este posibil, există medicamente ce pot ajuta la controlul simptomelor: descongestionantele nazale și antihistaminicele sunt cele mai frecvente medicamente antialergice, iar corticosteroizii topici sunt eficienți în tratarea inflamației nazale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.