Un medic a creat harta virtuală a paturilor libere din spitale

Un medic din București a creat harta virtuală a paturilor libere din spitalele din România. Când viețile bolnavilor depind de un loc într-un spital, orice secundă poate conta.

Cu ajutorul acestei aplicații, medicii pot vedea în timp real unde își pot transfera pacienții, iar astfel, ambulanțele pot interveni mult mai rapid, fără a mai bâjbâi în căutarea unui loc în spitale. De multe ori, în drumurile între spitale s-au stins vieți.

Și bolnavii o pot accesa

Mai exact, aplicația este conectată la programul spitalului, astfel că locurile libere pot fi actualizate la fiecare externare sau transfer. Ea poate fi accesată de orice medic din țară, după instalare. „Nu trebuie să stăm pe telefoane toată ziua, nu trebuie să stau eu să scriu cu degetul, că am locuri libere, n-am locuri libere… Poate sunt supărat în ziua asta şi nu văd bine locurile libere“, explică inițiatorul aplicației, medicul Cătălin Cîrstoveanu (foto), șeful Secţiei Terapie Intensivă a Spitalului „Marie Curie“.

Un alt avantaj este că și bolnavii pot accesa această aplicație. Ei se pot programa, iar când apare un loc liber, vor fi sunați din spital. „Este o aplicație foarte folositoare, pentru că eu tot umblu de la un spital la altul să-mi fac o tomografie și nu găsesc loc și tot așa. Această aplicație m-ar ajuta foarte mult“, spune o pacientă aflată pe holurile Spitalului Universitar.

„Este ca o oglindă a țării“

Această aplicație apare într-un moment în care găsirea locurilor în spitalele din București a devenit o adevărată problemă, chiar dacă intervine și Comitetul pentru Situații de Urgență. „Chiar dacă noi anunțăm, chiar dacă Centrul operativ știe că la «Cantacuzino» este un loc liber, sau la Polizu sunt două locuri libere, sau la Municipal nu e niciun loc liber, se întâmplă ca Ambulanța să nu știe, adică ne vine salvarea cu nou-născuți și spune: nu știam dacă aveți sau nu aveți locuri“, explică medicul Adrian Crăciun, șeful Secției de Neonatologie de la Spitalul „Cantacuzino“. Dar, prin intermediul aplicației, locurile disponibile pot fi văzute la fiecare două minute, atunci când se actualizează. „Este ca o oglindă a țării. Cu toate paturile. Și este împărțită pe nou-născuți, pe copii, pe ATI, adulți, arși etc., pe tot ceea ce trebuie. Este o hartă a țării care se actualizează la fiecare două minute“, spune Cîrstoveanu.

Cele mai puține locuri pentru arși

După neonatologie, cel mai greu de găsit sunt locurile pentru pacienţii cu arsuri grave. Sunt doar 14 în întreaga ţară. Și trei pentru mari arși. De exemplu, dacă ne aflăm în zona Titan din Capitală, cu ajutorul aplicației, putem afla în foarte scurt timp unde sunt locuri libere pentru pacienții cu arsuri. Putem afla dacă sunt sau nu locuri libere la Spitalul de Arși sau în altul care este cel mai aproape de București. În cel mai scurt timp, ambulanţa va transporta pacientul acolo, cu ajutorul aplicaţiei. Aplicaţia poate fi instalată gratuit de orice spital din ţară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Va rog sa transmiteti doctorului care a initiat harta digitala a locurilor in spitale felicitarile mele, pentru realizarea deosebita facuta. Are multe posibilitati de utilizare atat in timp de liniste cat mai ales in situatiile de urgenta create de dezastre sau de crize. Usurand munca decidentilor medicali din astfel de situatii creaza si posibilitatea reala de creare a unor echipe mobile de triaj si evacuare, care vor intregi lantul de ajutor medicaL ce se instaleaza in astfel de situatii. Inca o data felicitari pentru aplicatia creata.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.