Recalificare profesională pentru politicieni

Aleșii și-au tocit coatele la SRI

Premierul actual este doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii, iar fostul prim-ministru Grindeanu a trecut şi el pe la Şcoala SRI

Cursurile Academiei Naţionale de Informaţii a SRI au devenit cel mai în vogă trend pentru politicienii români. Mai mult decât atât, studiile făcute în respectiva unitate de învățământ constituie o adevărată trambulină pentru aspiranții la prim-planul scenei politice. Indiferent de nivelul de studii absolvit, de la cursuri postuniversitare care durează câteva luni până la cea mai înaltă distincţie academică, respectiv cea de doctor, „produsele“ Academiei se regăsesc în Guvern, în Parlament, în primării și consilii, în toate principalele partide politice şi chiar în Legislativul european.

Premierii sunt și ei printre primii absolvenți ai cursurilor organizate și susținute de SRI. În ciuda diplomelor emise de SRI și trecute în CV-urile demnitarilor, mare parte din aceștia au o dezvoltat o anumită cutumă, grație căreia își acuză oponenții politici de partizanat cu unele servicii secrete din România.

Tudose și Grindeanu, specialiști în științe militare

Premierul Mihai Tudose este absolventul de studii SRI care a ajuns cel mai departe în politica românească. Şeful Executivului este doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii – Protecţia infrastructurilor critice, la Academia Naţională de Informaţii a SRI, încă din anul 2010. Despre doctoratul premierului se vehiculează, încă de acum doi ani, informația potrivit căreia teza acestuia este plagiată în proporție de o treime. Înainte să ajungă doctor în strategii militare, deputatul PSD a mai urmat, în anul 2006, un curs postuniversitar în domeniul securităţii naţionale la Colegiul Superior de Securitate Naţională al SRI. Însă actualul șef al Executivului nu este singurul care a ales cursurile acestei Academii. În Cabinetul său mai există încă alți doi demnitari cu studii la SRI. Vicepremierul Marcel Ciolacu s-a înscris în 2014 la un doctorat în cadrul Academiei SRI, iar ministrul Marius Nica, șeful Fondurilor Europene, este licenţiat în Jurnalism, Comunicare şi Psihosociologie comportamentală la Academia SRI, încă din 2003. De asemenea, antecesorul lui Tudose la Palatul Victoria, fostul premier Sorin Grindeanu, a trecut şi el prin şcoala SRI. Grindeanu a absolvit în 2013 un program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională în domeniul Ştiinţei Militare, Informaţiilor şi Ordinii Publice, tot la Academia SRI. Chestionat în această privință, Grindeanu a explicat că a fost vorba de un curs de o lună şi jumătate, la care au participat mai mulţi deputaţi, invitaţia de participare venind din partea Academiei direct la Parlament.

Cursuri la FF, diplome la liber pentru parlamentari

Și Senatul, și Camera Deputaților sunt „burdușite“ de politicieni cu patalamale la mână primite de la structurile de învățământ aflate în subordinea SRI. Aceștia susțin că nu a fost vorba de niciun fel de racolare venită din partea Serviciului și că nici nu prea au catadicsit să treacă pe la cursuri, însă au primit diplome de absolvire. Cel puțin asta spune senatorul PSD Claudiu Manda, cel care conduce Comisia pentru controlul SRI. Manda a absolvit în 2011 Colegiul Naţional de Informaţii din cadrul Academiei SRI. Afirmațiile acestuia sunt întărite și de senatorul PSD Eugen Teodorovici, care a absolvit în 2013 un curs postuniversitar de 45 de zile, dedicat civililor, la Colegiul Naţional de Informaţii al SRI. „Mi s-a dat diploma pur şi simplu. Probabil că merit“, a afirmat fostul ministru, subliniind că nu a fost „nici măcar o dată“ la cursurile cu pricina. Și deputatul Georgian Pop a absolvit în anul 2009 Colegiul Naţional de Informaţii – Academia SRI. Un alt deputat PSD, Gabriel Vlase, este doctor în Știinţe Militare şi Informaţii la Academia SRI, din anul 2010, şi absolvent al Colegiului Superior de Securitate Naţională din cadrul SRI, în 2006. Deputatul PSD de Vrancea Angel Tîlvăr a urmat şi el un curs postuniversitar la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul“. Lista este completată și de fostul deputat PSD Leonardo Badea. Actualul președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, Badea a absolvit şi el Colegiul Naţional de Informaţii la SRI. Și fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost profesor şi conducător de doctorate la Academia Naţională de Informaţii a SRI. Printre cursanții acestuia s-au aflat actualul premier Mihai Tudose, fostul ministru de Interne Radu Stroe, fostul ministru al Apărării Mihai Stănişoară și fostul edil Neculai Onţanu.

Opoziția, înțesată cu „băieţi deştepţi“

Și cum Academia SRI nu putea să atragă doar pesediști, liberalii s-au înghesuit și ei să treacă prin „laboratorul“ de talente pentru politica românească. Deputatul PNL Cezar Preda a absolvit în anul 2009 un curs postuniversitar, de trei luni, pe Securitate Naţională, la Colegiul Naţional de Informaţii, Academia SRI. Fortuit sau nu, Preda este membru în Comisia parlamentară pentru controlul SRI. Un alt liberal, deputatul Ionuţ Stroe, a absolvit în 2013 un curs postuniversitar în domeniul Știinţe Militare, Informaţii şi Ordine publică, la Academia SRI. Deputatul PNL Ioan Bălan a terminat şi el, în 2009, un curs postuniversitar de perfecţionare în specializarea Securitate Naţională, la Colegiul Naţional de Informaţii din cadrul Academiei SRI. Vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Cristian Buşoi, este un alt absolvent al Colegiului Naţional de Informaţii al SRI încă din 2013. Proaspătul partid al lui Victor Ponta, ProRomânia, are și el un „băiat deștept“ în structura sa. Fostul ministru al Educaţiei, actualul deputat Sorin Cîmpeanu, deţine un certificat de atestare a competenţelor profesionale, obţinut în anul 2013 la Colegiul Naţional de Informaţii al SRI.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Toader 86 Articole
Author

10 Comentarii

  1. In stiinte militare!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nici toti comandantii si generalii din armata nu sunt asa ceva, SRI nici nu are dreptul legal de a organiza asa ceva, presupune licenta in SM cu date clasificate ca acces, presupune sa fii militar de cariera etc. nici ei fiind militari ci doar militarizati ca CEKA lui Lenin si ca in vremea dejista si ceausista. Coloane de generaloi si coloneloi in servicii fara a avea atributele de studii si activitate corespunzatoare gradelor. La fel titlurile inventie in informatii si lesmajestatea impreuna, informatiile fiind subsumate in interiorul SM ca si Transmisiunile, Geniul, Infanteria, Fortele Aeriene, Artileria etc. si SM fiind numai intrunite si integrate adica cu toate in interiorul sau, ceva ce habar nu are SRI sau Tudose, caci asta inseamna SM. Nu exista licenta daramite doctorat in informatii in lume, este o inventie de TUPEU atomic si de prostitutie maxima in tara de kakat pur denumita romanika. Coruptie endemica din Min. Educatiei reclamata altadata, care le aproba fara sa se poata aproba, asa ceva.

  2. Nu exista servicii in lume care sa dea licente, masterate si doctorate, numai in tara de Editat romanika, in prostitutie intelectuala maxima si unica global. Franta, UK, SUA, Italia, Spania, Olanda etc., dar nici Rusia, NICIODATA, numai romanika tara securistilor si militarilor. Colegiile nu ofera nici o diploma cu competente pe piata muncii, sunt ceva dizgratios. Singurul scop SRI si MApN este sa isi creeze o armata de propagandisti si colaboratori, turnatori, in randurile politicienilor, procurorilor, dar si massmedia ca Radu Tudor caci si CNAp face parte cu Fota al lor, din asta. Plagiatele (doua) ale lui tudose sunt demonstrate si unul si recunoscut, dar e tara lor, si tara lui SI CE DACA, puteti latra cat vreti, noi facem exact ce vrem.

  3. Aceasta institutie a securitatii comuniste e doar pentru a satisface orgoliile unor analfabeti care nu ar fi fost in stare sa se faca „doctori in nimic” in alta parte, e doar o bresa in sistemul de invatamant, in afara scoala asta e egala cu cel mult zero. Doctoratele ar trebui sa fie doar in cateva domenii, inginerie, medicina, stiinte exacte. Ce e aia doctor in stiinte militare sau securitate? Ce au facut aia pentru a deveni „doctori”? Au facut o compilatie de lucrari, si alea facute de alti plagiatori ca si ei unde au scris tot felul de fantasmagorii, de povesti cum gandeau ei strategia de aparare a tarii, pai cu strategiile voastre de aparare nu puteti pazi concret nici un cotet de gaini ca tot veti fi prinsi dormind in post. Uitati-va la unitatile militare, niste cladiri in pericol de prabusire, ce era de furat s-a furat de mult, in depozite ploua ca si afara, iar securistii ce mare munca fac in afara de a asculta telefoane, Romania nu mai conteaza nici economic, nici militar, in afara de a asculta retete de bucatarie nu prea ai ce afla, nici pe teroristi nu ii intereseaza Romania ca oricum e raiul hotilor cu epoleti aici. Si mai cheltuim si milioane de euro pentru niste interceptari inutile. Aceasta cacademie ar trebui desfiintata, asa mai scapam de tot felul de doctori in nimic pe care ii platim baban si nici nu mai este o formula de racolare si deturnare a politicienilor pentru a executa interesele personale ale mafiei cu epoleti si a partenerilor strategici de doi bani care ne mulg de miliarde de euro dar noi ne luptam cu coruptia de doi bani cu rezultate spre zero dar cu cheltuieli de zeci de milioane de euro.

    • Daca sri servea tara si poporul,Romania era altfel .asa vedem cum sint ghidonati ” politicienii ” bravi de astazi ” alesi ” de rromani .De aceea nu trebuie sa ne mai mire rezultatele .deoarece dupa ce au furat tot ,acum ca si taticul lor impuscat gasesc vinovatii in alta parte ,iar prostimea ii crede . Punct .

  4. Cine a trecut pe acolo, cat a fost pe la cursuri sau ce fel de diplome si-a anexat la CV, putin ma intereseaza. M-ar interesa un articol, documentat temeinic, care sa-mi arate de ce aleg sa se duca acolo, care sunt avantajele (mai ales ascunse), atat profesionale, cat si financiare si de ce este un „must do” pentru parazitii de pe la palate. Chiar si asa, fara documentare, eu, unul, presupun ca acolo se pun la cale invarteli care n-au nicio legatura cu securitatea si bunastarea Romaniei. Ba as pune pariu ca e chiar opusul.

    • Bravo !Telul lor sint banii,sexul si puterea restul pentru prostirea turmei .Inainte de ’90 am vrut sa fug din tara ,n-am reusit ,acum sint convins ca peste tot in lume este acelasi sistem de putere cu nuantele de rigoare (uitati-va la americani numai ).

  5. Mica noastra fabrica de intelligence ne arata destul de clar cum unele( probabil) inteligente native sunt stalcite „la zi sau la FF” de un Sistem croit sa neglijeze si sa dispretuiasca valorile autentice, menit sa formeze consumatori tampi de diplome dar birocrati de stat nesiguri pe ei si nesiguri pe tot ce stiu. E mai mult decat un blestem, este un dezastru axiologic pt poporul romanesc sa fie dominat si exploatat de niste indivizi aproximativi,dar vanitosi si verosi cand e vorba de venitul lunar ,de folosele financiare curente sau viitoare…Globalizarea inscenata de fostii sefi ai lui Snowdden si de alti conspiratori transnationali a facut din sistemul educational national un svaitzer prin care se pot strecura ,cu voie de la politia ideoogica,tot felul de vanatori de dregatorii,oportunisti de serviciu,formatati sa culeaga firimiturile financiare dintr-o economie lasata la voia capitalului strain.Ex-pertii pomposi ai numitei acad de info sunt ca plastilina in mainile Strainilor experimentati la praduire,sunt doar niste piese de schimb in-umane,pe care anumite Guverne mai competente si mai planificate ,ii folosesc in operatiunea de exploatare rapace a resurselor RO…

  6. Ar trebui sa sesizati ca marea majoritate a absolventilor Colegiului National de Informatii n
    afirma ca nici nu au trecut pe la cursuri dar sunt absolventi cu diploma. Va dati seama ce inseamna asta? Avem analfabeti in domeniul informatiilor care ocupa posturi cu responsabilitati in acest domeniu.Ce dialog de substanta pot avea acesti absolventi cu specialisti in informatii din occident?

  7. Ce nu se vrea a se înțelege făcându-se comentarii tendențioase, fiind o necesitate pentru orice politician, îndeosebi cei care vor să acceadă în funcții, urmarea unor cursuri la UNAp, ANI etc. face parte din pregătirea politicienilor pentru a înțelege cu ce se mănâncă politica de apărarea și securitatea națională. Aici trimit la cursuri toate partidele. Problema este că unii, probabil, nu participă și se trezesc absolvenți (vezi cazul lui Teodorovici, care măcar putea să tacă din gură, să nu se facă de râs), numai pentru a avea un CV bun.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.