Decizia luată de Transnistria pe alipirea la Rusia

Alipirea Transnistriei la Rusia s-a fâsâit. Anunțată cu mare tam-tam în urmă cu câteva zile, știrea s-a dovedit în fapt un fake news de toată frumusețea. 

Totul a plecat de la opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba care susținea zilele trecute că la congresul  deputaților din Transnistria va fi adoptată o solicitare către Moscova privind alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă.

Doar că de la solicitarea alipirii la solicitarea ajutorului e cale lungă.

Ce vor de fapt transnistrenii adunați la congres?

Deputații din Transnistria au cerut oficial ajutorul Rusiei, dar nu au solicitat în mod formal anexarea de către Federația Rusă. Iată care au fost hotărârile celui de-al VII-lea Congres al Deputaților Poporului de toate nivelurile, menționate de  Știri din Transnistria. 

1. Se adresează Consiliului Federației și Dumei de Stat a Rusiei cu cerere de implementare a măsurilor de protejare a Transnistriei în fața presiunii tot mai mari din partea Republicii Moldova. Peste 220 de mii de cetățeni ruși locuiesc în Transnistria. Rusia participă la misiunea de menținere a păcii de pe Nistru și este garant și mediator în procesul de negociere.

2. Se adresează Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite cu cerere de luare în considerare a drepturilor inalienabile ale poporului pridnestrovian, garantate de normele internaționale, pentru stoparea încălcării de către Moldova vecină a drepturilor și libertăților cetățenilor din Pridnestrovie și pentru a preveni provocările care conduc la o escaladare a tensiunii.

3. Contactați participanții la procesul de negociere internațională în formatul „5+2”.

4. Apel la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa cu un apel la influențarea conducerii Republicii Moldova pentru a reveni la un dialog adecvat în cadrul procesului de negocieri internaționale și pentru a asigura condițiile unei soluții civilizate a conflictului.

Presa din România a ajuns într-un hal în care nu a mai fost

5. Acceptați un apel adresat Adunării Interparlamentare a Statelor Părți ale Comunității Statelor Independente cu un apel pentru a preveni escaladarea pe Nistru.

6. Acceptați un apel către Parlamentul Uniunii Europene cu cererea de a depune eforturi pentru a preveni presiunile din partea Republicii Moldova și încălcarea drepturilor și libertăților pridnestrovienilor.

7. Acceptați un apel către Comitetul Internațional al Crucii Roșii cu un apel pentru asigurarea condițiilor pentru asigurarea drepturilor, intereselor și libertăților inalienabile sociale și umanitare ale tuturor locuitorilor din Transnistria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

18 Comentarii

 1. Nu am ințeles amestecul in treburile altora, A altor state, chiar de ai romîni pe acolo.Nu e rreab nimănui decît a propriului guvern ales de cum și ce hotărește.. Iar fricile și aiurelile romînilor nu se justifică in nici un caz,.Sunt doar fumigene pentru fraierii interni la care le mai aruncă presa un os, la ros sau pupat moaște, să uite turma de restul problemelor.

 2. Ia te uita la mancurtii aia ,se adreseaza la ONU
  Ca le incalca ,,Moldova VECINA”drepturile
  Pai bine mai cretinilor la ONU exista in acte o Moldova Unitara ,nu o Moldova Vecina .
  Ca si cum cei din Catalonia ar merge la ONU sa se planga ca SPANIA VECINA ,le incalca drepturile.

 3. Ca si in cazul Ucrainei, si in cazul acesta Rusia putinoasa este garantul Transnistriei si factorul de mentinere a ,,pacii”.
  La fel cum Rusia a fost garanta si a mentinut pacea in Ucraina.
  Muscalii au haz, ca si potaile care cred in ei……[Rumburak]

 4. @simt enorm si vaz monstruos,
  Catalonia este un stat autonom din cadrul Spaniei pe când PMN este un stat independent (inclusiv față de Moldova); Cataloniei i se aplică legile spaniole când consideră că-i sunt încălcate drepturile ce privesc statalitatea de către Spania pe când PMN i se aplică dreptul internațional atunci când constată că i se întâmplă același tip de violare a drepturilor sale statale.
  Nu există deci nicio asemănare între situația celor 2.

 5. Cererile Congresului de la Tiraspol sunt corect formulate, tipii sunt destepti. Nu acelasi lucru pot spune despre rumunii care pornisera zvonistica…E suficient ca au cerut oficial protectia Federatiei Ruse care, asa cum procedeaza si SUA, isi apara cetatenii si etnicii rusi de pretutindeni….Alipirea la Rusia este inevitabila, Rusia de azi cu Putin nu lasa problemele nerezolvate cum a facut URSS cu Gorbaciov in 1989…Gorbaciov, Elzan, lideul bielorus, liderul ucrainian din 1989 au fost niste betivi, asa sustin martori oculari.

 6. Transnistria n-are ce cauta in. Moldova, cum n-are ce cauta nordul. Bucovinei in . Ucraina. Ce, legiferam acum anexarile si abuzurile lui. Stalin. Iar progresista aia de. Maia. Sandu poate pleaca dracului de la conducerea. Moldovei, sa nu mai impiedice unirea.

 7. Pai si sperieturile astea la adresa populatiei nu le plateste nimeni? Asta e terorism de stat.
  Daca ameninti ca pui o bomba la nu stiu ce institutie, e caz penal. Dar daca tii populatia in teroare permanenta prin mass-media, e in regula.
  Concluzia e una singura, statul globalist e un stat terorist.

 8. Minciuna de presa, validata prin rostolire. Presa a ajuns la un procent de incredere mai mic decat cel mai mic procent (Orban, fiul securistului militian)

 9. RAHAT BOLSEVIC PUTLERIST… ar trebui urcati in vagoane si dusi in Siberia…rusii iubesc transnistria

 10. Ăștia fac apel la ONU și la OSCE, dar ei nu sunt recunoscuți ca stat.

 11. Olena Popa-Dar ce kosovo e recunoscut ca stat de amerlocii au ucis mii de sarbi pentru ei….Cum Amerlocia are voie sa infiinteze si sa desfiinteze state asa are voie si Rusia.Ati vazut cumva un negru amerloc cu 4 oua si un rus castrat….Singura romana care are dreptul sa faca aprecieri este pesedista Corina Cretu ca ea a si numarat si masurat lungimea si grosimea a ce trebuie a coloratului Collins Power.

 12. 15.33-cea mai bună cu r vă amerlocă -lingătoare de dosuri amerloce, nu dezinforma pentru copeicile tale ocraineene, forțele de menținere a păcii în ocraina ta nu erau rusești, vorba lui iliescu, măi ani ma lu le, ești pro stă nac sau po stac ? SLAVĂ PĂCII, i dio ți lor utili la lins dosuri amerloce !

 13. Daca rusii din Transnistria o sa ne aduca moartea in case ,farà Ca noi sa le fi vrut rau vreodata atunci ei merita sa aibe ce cauta.

 14. @ics:

  Imposibil sa scrii ceva fara sa spui prostii. Catalonia nu este un stat autonom ci o provincie autonoma in cadrul statului spaniol, ‘comunitate autonoma’, conform Constitutiei Spaniei. Pretinsa Republica Moldoveneasca Nistreana nu este nimic altceva decit o regiune separatista, creata prin interventia militara a Rusiei contra Republicii Moldova, stat fara forte armate la acel timp. RMN nu este recunoscuta de nimeni, nici macar de Rusia.

 15. [2]
  Cu ce diferă refuzul Ucrainei din 2014 de a permite populației din Donbas să formeze 2 state independente de refuzul Rusiei din 1917? și de ce refuzi să recunoști și să accepți faptul că populația din Moldova istorică se consideră un popor diferit de cel valah și consideră că limba lor trebuie să poarte numele moldovenească?

 16. @ics:

  Nu am de ce sa raspund iar si iar unui cap de lemn, care nu pricepe ce i se spune si umbla cu cioara vopsita.

  Pentru acesta am doua recomandari: sa urmeze o scoala ajutatoare, date fiind redusele sale facultati intelectuale si sa consulte o clinica de psihiatrie, data fiind predilectia sa pentru fabulatie.

 17. și nu mă mai plicitisi cu insistența de a-mi adresa inepțiile pe care lipsa matale de educație este capabilă să le debiteze.

 18. @ics:

  Vrei deci sa te las sa-ti lasi pe aici balele tale mincinoase, veninul urii feroce contra romanilor. E o favoare pe care nu pot sa ti-o fac. Tu esti cel care spui ineptii, contrazise de cele mai elementare informatii. Un om educat, onest, nu ar reveni mereu si mereu cu aceleasi baliverne. Tu insa o faci cu un scop, acela al injosirii romanilor, printr-o propaganda pe cit de falsa, pe atit de abjecta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.