Ambițiile „centenare” ale Chinei

China va deveni o țară cu o „prosperitate moderată“ până în 2020, iar până în 2049 va deveni o societate socialistă prosperă. Acesta este al doilea „obiectiv centenar“ anunțat de președintele Xi Jinping, la al 19-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, acolo unde liderul chinez va fi ales pentru un nou mandat în fruntea țării și a partidului. A fost ocazia cu care Xi a avertizat că Beijingul va rezista în fața tuturor încercărilor de a „diviza țara“, un avertisment transmis Taiwanului, Hong Kong-ului, dar și națiunilor care se tem de expansiunea teritorială chineză în Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est. La Congresul al 19-lea, Xi a mai remarcat rezultatele bune ale campaniei sale anticorupție începute la preluarea mandatului, în 2012, o campanie cu 1,3 milioane de funcționari pedepsiți, dar despre care presa vestică arată că a prins doar „muștele“ și pe acei „tigri“ corupți care se opuneau liderului.

Congresul, care se va desfășura pe durata unei săptămâni, este ocazia manifestării plenare a puterii personale a lui Xi Jinping, care va reuși să-și impună apropiații în Biroul Politic al partidului și care poate deveni al treilea președinte din totalul de opt, al cărui nume va fi trecut în așa-numita constituție a PCC. Asta, după ce a reușit să obțină controlul total asupra mașinăriei guvernamentale, prin crearea unor noi comisii care să „fure“ din autoritatea instituțiilor ce nu-i erau total subordonate.

Cheltuielile militare în creștere, acapararea de facto a insulelor și arhipelagurilor disputate din Marea Chinei de Sud și adevăratul „plan Marshall“ chinezesc, care este Noul Drum al Mătăsii terestru și maritim nu fac decât să dea fiori Indiei, Japoniei, Coreei de Sud și marilor puteri occidentale. Secretarul de stat al SUA a condamnat chiar miercuri, în ziua deschiderii Congresului PCC, acțiunile Chinei în Marea Chinei de Sud. Reacția diplomației chineze a venit imediat, sub forma unei invitații de a „lăsa prejudecățile deoparte“.

Analiștii occidentali consideră că renunțarea de către Xi Jinping la principiul conducerii colegiale a PCC, impusă de Deng Xiaoping la finalul Revoluției Culturale pentru a împiedica ascensiunea unui nou Mao Zedong, nu este decât un semn că Xi va încerca să se mențină la putere dincolo de cele două mandate prezidențiale. O soluție ar fi rămânerea sa în funcția de secretar general al PCC începând din 2022.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Voi chiar nu intelegeti ca , China actuala , a lui Deng Siaoping , puscariasul lui Mao de doua ori si apoi favoritul si urmasul sau , v-a conduce lumea intr-un viitor apropiat .Deng , in `89 , dupa enimentele din piata Tien ANMEN , la reprosul copiilor de tzitza ai istoriei mondiale , americanii , la vrajala lor cu libertatile si drepturile omului , le-a raspuns : China , la istoria ei de 55000 de ani poate astepta si 50 si 100 de ani pentru a implementa democratia ADEVARATA . Spusele batrinului si mult incercatului Deng isi trag seva , din alt baiat destept : Sun TI , de acum 2-3 000 de ani . Vedeti ce inseamna istorie adevarata !

    • China este deja liderul mondial…
      Din fericire nu are ambitii agresive si rasboinice fata de nici o alta tara….de aceea va conduce lumea pentru ca modelul sau economic si cultural va fi urmat de bunavoie de celelalte state …
      Este asa numitul principiu „win-win policy”….de fapt cam asta ar fi elementul politic din paradigma multimilenara chineza….

  2. China va fi esafodul pe care Rusia si aliatii vor executa Noua Ordine Mondiala.

  3. China va ramane consecventa paradigmei sale existentiale multimilenare…
    Nimeni nu va putea schimba asta!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.