America ademeneşte Europa de Est cu energie nucleară

Criza climatică generează o „oportunitate de piaţă pentru tehno­logiile de reducere a carbonului“, cum este energia nucleară, a declarat recent secretarul american de stat pe energie, Jennifer Granholm, potrivit Euractiv.

Astfel de tehnologii „vor reprezenta o piaţă de 23.000 miliarde de dolari până la finalul acestui deceniu“, oferind „un potenţial uriaş pentru ţările aflate de ambele părţi ale Atlanticului“.

Prezentă în Polonia, Granholm a arătat că piaţa transatlantică „ne va oferi o şansă de a lansa noi businessuri, noi industrii, de a atrage investiţii noi de ordinul miliardelor de dolari şi cu siguranţă de a crea milioane de noi locuri de muncă“.

În Polonia, Granholm a relansat oficial P-TECC, Parteneriatul pentru cooperare transatlantică în domeniul energiei şi climatului, un program finanţat de SUA pentru dezvoltarea de tehnologii curate în ECE.

Oficialul american şi-a exprimat şi sprijinul puternic pentru Iniţiativa Celor Trei Mări, care reuneşte 12 ţări din UE. Cu ocazia prezenţei din Polonia, Jennifer Granholm a evidenţiat multiplele oportunităţi de atragere de investiţii de miliarde de dolari în energia curată la nivelul ECE.

Pentru Granholm, întărirea cooperării transatlantice în domeniul energiei curate capătă şi mai multă urgenţă pe fondul schimbărilor climatice.

„Motivul prezenţei noastre în Polonia are legătură cu discuţiile privind un parteneriat în domeniul nuclear“, a declarat Granholm.

În octombrie anul trecut, Varşovia şi Washingtonul au semnat un acord interguvernamental pe 30 de ani privind cooperarea viitoare în dezvoltarea programului de energie nucleară al Poloniei. Polonia se aşteaptă ca prima sa centrală nucleară să devină operaţională în 2033. Se estimează că între 6 şi 9 GW vor fi instalaţi până în 2043, costurile fiind plasate la 4,66 milioane de euro per MW.

Iar SUA vor câştiga probabil contractele respective.

În iulie, firma americană de energie nucleară Westinghouse a anunţat lansarea unui studiu pentru avansarea programului de energie nucleară al Poloniei. „Este o oportunitate de a oferi tehnologie americană Poloniei, iar Westington va oferi reactorul său nuclear AP1000 pentru proiect“, a anunţat Granholm.

Compania americană Westingon a semnat recent un contract şi în Cehia, pe nouă ani, pentru upgradarea sistemelor I&C ale centralei nucleare Temelin, potrivit World Nuclear News. Valoarea contractului nu a fost făcută publică.

În ceea ce priveşte Ungaria, ministrul de externe al acestei ţări, Peter Szijjarto, declara recent că 90% din electricitatea generată în ţara sa va fi curată până în 2030, subliniind rolul energiei nucleare ca sursă de energie curată, sigură şi prietenoasă cu mediul, potrivit Hungary Today.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

11 Comentarii

  1. Dacă este așa ceva, energie nucleară, de ce China deschide-n draci termocentrale pe cărbune. Doar e o putere nucleară?
    De ce SUA și Rusia, ca moștenitoare URSS, cele mai mari puteri nucleare ard gazu și cărbunele de pomană?

  2. POLONEZII cu becurile nucleare ,noi Românii -să căutăm prin ,,poduri” OPAIȚUL STRĂMOȘESC__ ! Fotoghinul ni-l vor vinde victor -orbaniștii prin OMV!!

  3. Economia Chinei consuma, acum, mai multa energie pentru nevoiles sale decat ceea consumata de UE si SUA reunite…

  4. Ademenește cu energie nucleară…..la un preț mult mai mare decât al potențialilor concurenți … cu presiuni politice ca să fie contractele încheiate cu ei pe modelul 5G

  5. Mai bine SUA danseaza la bara sau din buric,daca vrea sa ademeneasca…In Afganistan,cand o rupeau la fuga, le-a aratat tuhasul talibanilor,era bun si ala..

  6. Amintiti-va ca la fel au procedat cu irak-ul, nu au acceptat irakienii si a inceput minciuna in cascada pana au recunoscut minciuna dupa ani si ani! E inca o capcana financiara gen bechtel si multe altele, nu va agatati de sperante, este doar un fas. Ca sa intre pe nucleare in Romania, obligatoriu trebuiesc conditii stricte si personal calificat! De unde? Eu am vazut zone cu centrale nucleare, mult prea departe de casele cetatenilor! Si cum haidamacii au impanzit muntii si campiile cu case tip cazemata, va inchipuiti ce inseamna zona cu centrala nucleara, acum depinde si cu ce lucreaza: gaze sau deseuri agricole, si pentru ce, sau, pentru cine sunt prelucrate ca productie. Posibilitatea ca in Romania sa se produca si dupa, totul sa fie carat in tara investitorului(gaz lichefiat)!

  7. „Spectrul” energiei nucleare se întinde de la Cernobîl/Three Mile Island/Fukushima până la „green” în funcție de multe de la proiectare, construcțir până la faza mentenanță inclusiv să nu depindă de nivelul apei sau secetă scade Dunărea, sau alte râuri hidro și nucleara urmează să se închidă. O centrala nucleară dependentă de apă la fel ca un oraș cu populație numeroasă, e cam depășită.

  8. e clar ca energia nucleara are mari avantaje pe termen lung. totusi, principala problema este ca este nevoie de foarte mult personal extrem de bine calificat si asta este cu adevarat problema principala la dezvoltarea pe scara larga a energiei nucleare. exista acum mini-reactoare nucleare care sint gindite sa functioneze fara operatori permanenti. daca aceste mini-reactoare se vor perfectiona pina la a fi absolut sigure de a functiona fara operatori permanenti atunci va exista un mare viitor pentru ele.cred totusi ca fara avansuri tehnologice importante, actualele reactoare nucleare nu sint o solutie cu bataie lunga in principal din cauza lipsei de personal foarte calificat….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.