ANAF, despre restanțele la plata CAS cumulate de angajatori

Din totalul de 583.170 de angajatori, persoane fizice sau juridice, 157.798 de angajatori au restanțe de 15,99 miliarde de lei în contul contribuțiilor sociale obligatorii pentru pensii, sănătate și șomaj, se arată într-un comunicat transmis marți de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Datele sunt centralizate conform declarațiilor fiscale, deciziilor de impunere și deciziilor de calcul accesorii și obligații fiscale suplimentare emise de ANAF.

„Din informațiile declarate în Formularul 112 reiese că la data de 30 septembrie 2017 acești contribuabili aveau 2.076.097 de angajați”, precizează ANAF.

Dintre cei 157.798 de angajatori cu datorii la plata obligațiilor de asigurări sociale, 155.102 au capital privat, iar 2.696 au capital de stat sau majoritar de stat. Totodată, 7.237 de angajatori din totalul menționat anterior se află în insolvență.

„Agenția Națională de Administrare Fiscală întreprinde demersurile legale de executare silită pentru recuperarea tuturor restanțelor la bugetul de stat. Facem mențiunea că pentru contribuabilii în insolvență sau faliment dreptul ANAF de executare silită este suspendat prin efectul Legii nr. 85/2014, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în comunicat.

De asemenea, „ANAF susține reîncriminarea faptei de reținere la sursă și nevirare a contribuțiilor sociale, pentru a reduce și simplifica obligațiile de declarare și plată pentru persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator”.

Pe site-ul ANAF, la adresa https://www.anaf.ro/restante se publică trimestrial lista debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante mai mari de:
a) 500.000 de lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
b) 250.000 de lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
c) 100.000 de lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere;
d) 15.000 de lei, în cazul debitorilor persoane fizice, altele decât cele de la lit. c)”, conform art. 162 din Codul de procedură fiscală coroborat cu prevederile art. I din Ordinul Președintelui ANAF nr. 590/2017.

Recomanda 2
Eugenia Solomon 845 Articole
Author

1 Comentariu

 1. ANAF s-a facut de ras!!!
  De fapt, i-a facut de ras Misnitrul lor, Minsitrul Finantelor Ionut Misa, care a afirmat ca peste 150 000 de firme NU si-au platit Datoriile la stat, adica Contributiile sociale RETINUTE Angajatilor!
  Ce-a facut ANAFul cu aceste firme?
  NIMIC, ar zice Misa!
  A dormit in cizme, pentru ca MAJORITATEA Companiilor de Stat, FALIMENTARE ale statului roman NU isi PLATESC de ani de zile Darile catre stat!
  Si culmea, pe Lista Datornicilor NU e nici o Multinationala, desi Tudose, Dragnma si Olguta au motivat „revolutia fscala”(una dintre multele motivari, schimbate de cei 3 de la o zi la alta si de 3 ori pe zi, uneori!!) tocmai prin faptul ca multinationalele NU-si paltesc darile!

  Nici o Multinationala NU e le Lista datornicilor cu Neplata Contributiilor sociale!

  Dimpotriva, DOMINA TOPul neplatinicilor, cu SUME Uriase, Companiile de stat Adminsitrate de Misniterul Economiei sau al Energiei, adica de clientela poltica numita de partidele ce conduc Romania!
  Rusine, mincinosilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*