Analiză: Urmează o iarnă costisitoare

O creștere record a prețurilor la energie electrică a împins costurile în Europa la nivelurile maxime ale ultimilor ani, arată o analiză semnată de Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro.
Și este puțin probabil ca această situație să se rezolve înainte de iarnă, ceea ce ridică temeri că acest sezon va veni cu prețuri mari la încălzire pentru consumatorii casnici.

„Problema nici măcar nu a început încă”, a declarat Julien Hoarau, șeful EnergyScan, unitatea de analiză a companiei franceze de utilități Engie SA. „Europa se va confrunta cu o iarnă foarte dificilă”. Și nu este singurul care avertizează cu privire la problemele care vor apărea înainte de iarnă. Gigantul italian de utilități Enel SpA și compania austriacă de petrol și gaze OMV AG au emis avertismente similare.

Rata globală a inflației în zona euro a urcat deja la 3%, nivelul maxim al deceniului. Oficialii Băncii Centrale Europene insistă asupra faptului că aceasta este temporară. Dar “probabilitatea ca producătorii să transfere costurile este foarte mare”, a declarat Carsten Brzeski, economist la ING Groep NV din Frankfurt. Asta înseamnă că inflația ar putea „să nu fie atât de tranzitorie”.

România a înregistrat, de asemenea, o creștere a inflației în luna august la 5,25%, de la 4,95% în urmă cu o lună, în mare parte din cauza creșterii prețurilor la gaze și electricitate. Iar în timpul iernii s-ar putea să fie și mai rău. Potrivit lui Zoltan Nagy Bege, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare a Pieței de Energie (ANRE), prețul gazelor naturale pentru consumatorii finali rezidențiali se va dubla în următorul sezon rece față de anul trecut.

Prețul gazelor a început să crească la începutul verii, când a devenit din ce în ce mai clar că în Europa nu existau suficiente rezerve pentru a permite realimentarea obișnuită a depozitelor epuizate în timpul iernii. „Toată vara am avut întârzieri în ceea ce privește stocarea”, a declarat Alfred Stern, directorul general al producătorului austriac de petrol și gaze OMV AG.

Unul dintre motivele creșterii prețurilor gazelor este limitarea exporturilor de gaze de către cel mai mare furnizor european, Rusia, din cauza cererii interne ridicate, a unui acord de a tranzita mai puțin combustibil prin Ucraina și a unor posibile întreruperi ale producției. Un alt motiv este relansarea economiilor asiatice, care generează o concurență mai mare cu Europa pentru transportul de gaze naturale lichefiate (GNL), ceea ce forțează creșterea prețurilor.

Analiștii estimează că nivelurile de gaz din depozitele europene sunt „mult sub media ultimilor cinci ani”. Întrucât gazul este utilizat și în producția de energie electrică, penuria a dus la creșterea prețurilor la electricitate. Vineri, 1 MWh cu livrare în ziua următoare a fost scos la licitație la aproximativ 129 de euro pentru Germania și Franța.

Vremea uscată și caldă, cu viteze reduse ale vântului, agravează problema în Europa, limitând producția de energie din surse regenerabile, ceea ce sporește producția de energie pe bază de combustibili fosili, ducând la creșterea prețului cărbunelui cu peste 70% în acest an. Pentru a compensa poluarea, cererea crescută a împins prețul certificatelor de emisii de carbon la 62,75 EUR, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată.

Producția internă de gaz în Europa este, de asemenea, în declin, iar câmpul de gaze gigant din Groningen, Olanda, ar putea fi închis cu trei ani mai devreme decât era prevăzut. Prețurile gazelor naturale sunt atât de ridicate încât se tranzacționează, echivalând cantitățile, la prețuri mai mari decât ale țițeiului.

Planul „Emisii Nete Zero până în 2050” complică și mai mult lucrurile. Într-un raport, Agenția Internațională a Energiei afirmă că, după ce au scăzut cu 1% în 2019 și cu 3,5% în 2020, se preconizează că emisiile de CO2 din sectorul energiei electrice vor crește cu 3,5% în 2021 și cu 2,5% în 2022, ceea ce le-ar duce la un nivel maxim istoric. Prin urmare, sunt necesare acțiuni politice mai puternice pentru a reduce emisiile, ceea ce înseamnă că „producția de energie electrică pe bază de cărbune trebuie să scadă cu peste 6% pe an, fiind înlocuită parțial de gaz, care crește cu aproximativ 5% pe an”. Acest lucru constituie un argument puternic pentru o creștere suplimentară a cererii și a prețurilor la energie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

  1. Bucureștenii nu trebuie să-și facă griji. Ei oricum nu vor avea apă caldă și căldura. Facturi mai mici , trai bun.

  2. Uniunea Europeană să continue cu sancțiunile la adresa Russiei și să pupe-n kur Ukraina, a cărei datorie a fost cumpărată de roschilzi, că o va duce foarte bine. Iar armata română să se pupe-n bot cu armata ukrainiană și să facă aplicații comune în care inamicul vine de la răsărit. America lui Biden, de bucurie că suntem de partea ei, ne va livra gaze de șist de-a moaca așa că la iarnă ne încălzim mult și gratis. În vise…

  3. „Dragi pensionari”, Conducerea de Partid si Stat ca rezultat al eforturile neprecupetite ptr bunastarea d-voastra, va ofera posibilitatea sa alegeti intre 3 optiuni pe ce va cheltuiti pensia:
    1. va cumparati mancare
    2. va achitati facturile ptr ultilitati
    3. va cumparati medicamente si haine de la SH

    Mentionam ca stim ca banii va ajung doar ptr o singura optiune. Dar nu ne pasa. „ghinion”, daca nu sunteti fosti esentiali cu pensii speciale ci fraieri cu 40 de ani de munca cu pensie pe contributivitate.

  4. As încerca sa dau vina pe alegători, dar din 2014 nu mai pot asta, candidații slabi sunt impuși și câștigătorul sprijinit de băieții buni, așa că doar as spune că articolul se putea numi și: urmează o iarnă cu profituri istorice, restul e tăcere…

  5. UE își bate cuie în picioare, mai exact sta cuana in _ur, fără să se intereseze de cetățenii ei, de ce profituri vor face granzii din energie și mai ales cum o vor scoate la capăt țări că România, Bulgaria unde venitul era și așa cel mai mic din UE. Polonia deja s-au spălat pe mâini. Ok daca vor fi măriri, vom scrie pe factura cui se datorează.

  6. De zece ani plătim certificate verzi, pentru un viitor cu energie verde și acum că liberalizam piata cu ce ne alegem? Pleacă energia afara și vine înapoi cu preț european umflat. Bravo romane. Stai in casă, pentru justiția lui Macovei ai ieșit în stradă, dar pentru dreptul tau la in trai decent ești prea prost sa reacționezi. Cred că imnul nostru ar trebui rescris „dormi în continuare române”

  7. Mai rar atîtea minciuni la un loc.
    În România 60% din producția de gaze e în mâinile celor ce se-ascund în slatele statului român, adică monopol. Despre ce bursă și piață liberă (pleonasm) vorbim?

  8. Venezuela, Irak , Libia sunt numai 3 tari cu mari rezerve de petrol si gaze care au fost interzise la producția si exportul acestor produse de catre situația politica mondiala , ducand la disfuncționalități in lanțul de aprovizionare mondial. Referitor la Europa , suntem uimiti de atitudinea Rusiei căruia USA le-a admis finalizarea conductei pe sub Marea Baltică care ajunge in Germania cu respectarea unor condiții de a nu pune in dificultate aprovizionarea Europei , contra cost normal . Câinii latră si caravana se căznește sa treacă. Deja specialiștii in politici economice au prezis ca boom- ul consumului de petrol si gaze nu va rezista decat 2- 3 ani , sursele alternative vor creste exponențial , tocmai datorită acestei crize care nu are cauze prea ortodoxe.

  9. Articolul prezinta destul de clar motivele cresterii preturilor la energie. In aceeasi situatie de nivel de resurse ca mai inainte, ne-am trezit noi europenii sa ne impuscam singuri in picior de dragul salvarii planetei, cand nimeni altcineva nu o face, ba dimpotriva, deci rezultatele cu privire la obiectivul dorit (reducerea poluarii) vor fi spre zero. In schimb Europa se va alege cu inflatie, scaderea nivelului de trai si cu scaderea competitivitatii produselor europene pe pietele externe din cauza cresterii preturilor cauzate de cresterea costurilor de productie cauzate de cresterea preturilor la energie. In anumite privinte insa unii sunt mai egali decat altii: tarile dezvoltate din Europa (in care salariile sunt mult mai mari decat in Europa de est si care ar rezista mai bine socurilor economice) refuza sa isi inchida termocentralele pe baza de carbune, lasand tarile ca Romania sa o faca (inchiderea termocentralei Mintia). Romania va avea de suferit mai mult decat alte tari nu doar din cauza inchiderii Mintia care asigura aproape 10% din productia de energie electrica, ci si pentru ca s-a luat decizia de a nu mai impune obligativitatea asigurarii in depozite a stocului de gaze naturale pentru iarna. Cozile de topor aflate la conducerea tarii au luat decizii criminale si tradatoare impotriva intereselor Romaniei.

  10. Mihnea, Catu a vorbit baliverne când a spus că în România salariile sunt de 3000 de euro. De fapt sunt de 300 de euro, înțelegi? „Atingerea nivelului european” e posibil doar dacă rămân în România doar cei cu salariile de 3000 de euro iar restul de 99% dintre români mor de frig și foame.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.