Andrei Șerban, în discuție liberă

Regizorul Andrei Șerban vine azi în fața publicului pentru o conferință urmată de un atelier.

Pornind de la prezentarea „Mozart și Don Giovanni, azi“, Șerban a promis că va intra într-un dialog deschis cu presa și publicul în foaierul Operei Naţionale Bucureşti: ,,Muzica lui Mozart e un amalgam de tragedie și comedie, de la Eine kleine nachtmusik până la Requiem. La fel și viața lui. Lumina și întunericul erau simultan prezente în tot ce făcea. Așa cum îl putem intui pe Mozart din muzica pe care a compus-o îmi închipui că era și în viață, acasă, cu Constantze, soția lui, cu alte femei sau prieteni. Adora să pretindă că e copilăros, făcea clownerii, deși, sub masca veseliei, tristețea
clownului transpărea în muzică“. După patru reprezentații deschise publicului, astăzi și mâine sunt programate spectacolele în premieră pentru montarea pe care Șerban o pune pe scândura Operei.

Mall-ul lui Mozart

Reputatul om de teatru a ținut să își precizeze fascinația față de personalitatea compozitorului clasic: „Creația, ca și viața, era pentru el o improvizație. Improviza tot timpul, chiar și în călătoriile cu caleașca, nu-i păsa de praf și hârtoape, compunea oriunde, fie în piața publică (echivalentul mall-ului de azi), fie în anticamera Palatului Regal, așteptând să-i prezinte Împăratului Iosif al II-lea paginile cu cerneala încă umedă ale ultimei compoziții. Această deschidere și curiozitate nu le-a pierdut până la moartea prematură, la numai 35 de ani. Dar, deși în plină creativitate, Mozart era pregătit pentru moarte, iar scrisoarea celebră către tatăl lui, despre prezența morții în viață, stă mărturie.
În Viena intrigilor de culise, Mozart era liber de gelozii sau rivalități, plin de generozitate față de toți. Interesul lui era să înțeleagă ființa umană cu toate contradicțiile posibile și opera «Don Giovanni» este expresia supremă a acestei căutări pe care ­Șerban o pune pe scândura Operei, arată Andrei Șerban.

Până pe 2 septembrie, de altfel, tot în foaierul Operei Naționale București, este prezentată expoziţia de artă „Don Giovanni, dincolo de scenă“. Sâmbătă, 2 septembrie, va avea loc ,,Ziua porților deschise la Opera Naţională Bucureşti“, evenimentul incluzând organizarea a trei tururi ghidate, disponibile publicului larg între orele 11.00 – 12.00, 18.00 – 19.00, 19.00 – 20.00. În același timp, „Seri de operă în parc“ este un concept dedicat special publicului din sectorul 5 al Municipiului Bucureşti, în cadrul căruia spectacolul – eveniment ,,Don Giovanni“, precum şi înregistrarea conferinţei „Mozart şi Don Giovanni, azi“, susţinută de Andrei Şerban, se transmit în parcul Sebastian.

Recomanda
Razvana Ancutescu 158 Articole
Author