Andrei Șerban, în discuție liberă

Regizorul Andrei Șerban vine azi în fața publicului pentru o conferință urmată de un atelier.

Pornind de la prezentarea „Mozart și Don Giovanni, azi“, Șerban a promis că va intra într-un dialog deschis cu presa și publicul în foaierul Operei Naţionale Bucureşti: ,,Muzica lui Mozart e un amalgam de tragedie și comedie, de la Eine kleine nachtmusik până la Requiem. La fel și viața lui. Lumina și întunericul erau simultan prezente în tot ce făcea. Așa cum îl putem intui pe Mozart din muzica pe care a compus-o îmi închipui că era și în viață, acasă, cu Constantze, soția lui, cu alte femei sau prieteni. Adora să pretindă că e copilăros, făcea clownerii, deși, sub masca veseliei, tristețea
clownului transpărea în muzică“. După patru reprezentații deschise publicului, astăzi și mâine sunt programate spectacolele în premieră pentru montarea pe care Șerban o pune pe scândura Operei.

Mall-ul lui Mozart

Reputatul om de teatru a ținut să își precizeze fascinația față de personalitatea compozitorului clasic: „Creația, ca și viața, era pentru el o improvizație. Improviza tot timpul, chiar și în călătoriile cu caleașca, nu-i păsa de praf și hârtoape, compunea oriunde, fie în piața publică (echivalentul mall-ului de azi), fie în anticamera Palatului Regal, așteptând să-i prezinte Împăratului Iosif al II-lea paginile cu cerneala încă umedă ale ultimei compoziții. Această deschidere și curiozitate nu le-a pierdut până la moartea prematură, la numai 35 de ani. Dar, deși în plină creativitate, Mozart era pregătit pentru moarte, iar scrisoarea celebră către tatăl lui, despre prezența morții în viață, stă mărturie.
În Viena intrigilor de culise, Mozart era liber de gelozii sau rivalități, plin de generozitate față de toți. Interesul lui era să înțeleagă ființa umană cu toate contradicțiile posibile și opera «Don Giovanni» este expresia supremă a acestei căutări pe care ­Șerban o pune pe scândura Operei, arată Andrei Șerban.

Până pe 2 septembrie, de altfel, tot în foaierul Operei Naționale București, este prezentată expoziţia de artă „Don Giovanni, dincolo de scenă“. Sâmbătă, 2 septembrie, va avea loc ,,Ziua porților deschise la Opera Naţională Bucureşti“, evenimentul incluzând organizarea a trei tururi ghidate, disponibile publicului larg între orele 11.00 – 12.00, 18.00 – 19.00, 19.00 – 20.00. În același timp, „Seri de operă în parc“ este un concept dedicat special publicului din sectorul 5 al Municipiului Bucureşti, în cadrul căruia spectacolul – eveniment ,,Don Giovanni“, precum şi înregistrarea conferinţei „Mozart şi Don Giovanni, azi“, susţinută de Andrei Şerban, se transmit în parcul Sebastian.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.