Angajații Salinei Praid au reluat activitatea 

Angajații Salinei Praid au reluat, miercuri, activitatea de extracție și prelucrare a sării după șase zile de proteste, în urma unui protocol încheiat cu conducerea Companiei Naționale a Sării (Salrom) în care sunt prevăzute majorări salariale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că activitatea de producție și livrare a sării, respectiv cea de turism au fost reluate miercuri și totul funcționează la parametri normali.

”Am înțeles că au avut o discuție la Ministerul Economiei și au încheiat un protocol ca la prima rectificare coeficienții de salarizare pentru mineri să se modifice în sensul în care au fost solicitați. S-a reluat atât activitatea de producție și livrarea de cantități de sare pentru firmele contractante, pentru drumari, cât și activitatea de turism, de vizitare a salinei. Eu personal salut această decizie și mă bucur că după câteva zile în care practic am simțit că nu o să ieșim la capăt uitați că situația s-a reglementat și mă bucur că este așa. Îi voi sprijini cu tot ce depinde de mine în continuare pentru ca acel protocol să fie pus în aplicare”, a spus prefectul de Harghita.

La rândul său, liderul de sindicat al Salinei Praid, Kelemen Jozsef, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că protestele au încetat însă problemele nu s-au rezolvat în totalitate.

”Ne-am apucat de lucru, acum mai suntem în tratative, dar speranțele sunt mici. Ni s-a promis o creștere foarte mică deocamdată, în limita bugetului, și până nu e bugetul aprobat de guvern nu se face nimic”, a spus Kelemen Jozsef.

Întrebat de o altă solicitate, respectiv schimbarea directorului salinei Seprődi Zoltán, liderul de sindicat a răspuns că deocamdată rămâne aceeași conducere, cu mențiunea că în 45 de zile directorul general al Salrom va face o evaluare a activității conducerii de la Salina Praid.

Salina Praid are 135 de angajaţi, iar 80% dintre ei câştigă minimul pe economie şi cer majorări de 20%.

Acţiunile Salinei Praid sunt deţinute în proporţie de 51% de Ministerul Economiei şi 49% de Fondul Proprietatea, iar principalele activităţi vizează extracţia sării şi turismul.

Salina Praid este o sucursală a Salrom, care se află în subordinea Ministerului Economiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.