Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului a solicitat Academiei Române schimbarea definiţiei în dicţionarul oficial a unui cuvânt insultător la adresa evreilor, pentru a fi clar faptul că acesta este un termen peiorativ, a scris luni agenţia de presă The Associated Press. Ştirea a fost preluată, printre altele, de „The New York Times”, „The Washington Post”, „Forbes”, „The Seattle Intelligencer”, Yahoo! News şi Fox News.
Maximilian Katz, directorul Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului, a declarat pentru agenţia de presă The Associated Press într-un interviu luni că utilizarea în mod obişnuit a cuvântului românesc este ofensivă, dar dicţionarul oficial DEX nu explică acest lucru. (n.r. agenţia de presă AP nu foloseşte cuvântul pentru a nu aduce prejudicii evreilor, dar este limpede că este vorba de cuvântul „jidan”). Katz spune că acest cuvânt a fost auzit de evrei „atunci când aceştia au fost urcaţi pe trenurile morţii”, referindu-se la masacrarea a sute de mii de evrei români în al Doilea Război Mondial.
„Academia Română a luat o expresie profund antisemită şi a transformat-o într-un cuvânt legitim”, a declarat el în interviul cu AP. Dicţionarul explică că termenul este utilizat într-un sens „familiar”, dar omite că este antisemit. În scrisoarea de două pagini trimisă la Academia Română a spus că acest cuvânt „este infectat de rasism, de ură, de antisemitism şi incită la violenţa împotriva lor”.
Se spune că în esenţă este un cuvânt interzis de lege, deoarece se încadrează în conformitate cu o lege privind interzicerea simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob. Încălcarea legii se pedepseşte cu amenzi şi închisoare.
Katz a declarat că grupul a văzut o creştere a antisemitismului în publicaţii online în limba română. „Asistăm la o creştere drastică online a numărului de tentative de a-i învinui pe evrei pentru criza economică”, a spus el. Cuvântul (jidan) este cel mai ofensator cuvânt pentru evrei în limba română, dar este de asemenea folosit în limbajul cotidian de către români, în principal de cei mai în vârstă, care nu s-ar considera persoane antisemite. România are mai puţin de 6.000 de evrei, mulţi dintre ei sunt persoane în vârstă, şi majoritatea românilor nu vin în contact cu evreii, a declarat Katz.
În ultimele săptămâni, romii, sau ţiganii, au acuzat Academia Română de rasism pentru definiţia cuvântului „ţigan” ca fiind „oameni cu apucături rele”. Academia nu a răspuns imediat la cererea AP pentru a comenta. Cu toate acestea, Csaba Ferenc Asztalos, director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, care a primit, de asemenea, o copie a scrisorii, a spus că este de acord cu Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului.
„Cererea lor este justificată”, a spus el într-un interviu telefonic. „Cuvântul trebuie să arate sensul real, că este peiorativ, că este rasist”, atât pentru evrei şi ţigani. Un număr de 280.000 de evrei şi 11.000 de romi au fost ucişi în timpul regimului dictatorului din al Doilea Război Mondial, mareşalul Ion Antonescu.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.