Aplicarea urechistă a legilor

Judecătorii Curții Constituționale, prin unele decizii date în urma interpretărilor legilor după bunul plac, au creat un precedent destul de periculos. Fenomenul interpretării urechiste a legilor nu a rămas pe masa de deliberare a membrilor CCR, ci s-a extins, ca o pecingine, și spre Legislativ. Și asta, mai ales că majoritatea parlamentarilor sunt la primul mandat, deci nu au prea multă experiență legislativă, aspect care le vine mănușă aleșilor cu ștate vechi, cocoțați pe funcțiile decizionale.

Cu alte cuvinte, puterea, prin intermediul unor reprezentanți ai săi, face orice fel de joc de glezne cu interpretarea și aplicarea legilor, a regulamentelor de funcționare a celor două Camere ale Parlamentului, precum și cu statutul demnitarilor, fără niciun fel de jenă. În afară de cei doi președinți ai Senatului și Camerei Deputaților nu mai există nimeni care să îi poată trage la răspundere pe președinții Comisiilor Juridice sau pe unii membri ai Birourilor Permanente pentru derapajele voite de la norma impusă de lege.

Eugen Nicolicea, marele prestidigitator

Președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, pesedistul Eugen Nicolicea, unul dintre cei mai vechi parlamentari, aflat la cel de-al șaptelea mandat de deputat, este de departe cel care decide, în primă instanță, soarta tuturor legilor și traseul acestora. Ales deputat încă din 1992, Nicolicea cunoaște cel mai bine hățișul legislativ, portițele de ieșire ale acestuia, cum se îngroapă pe vecie o inițiativă legislativă și în ce sertar, tarele constituționale, precum și toate lacunele regulamentului Camerei Deputaților. Și cum cei de la opoziție fie dorm în bănci, fie se păruiesc pe la televizor sau se ceartă între ei precum chiorii, ori nu au deloc habar de dedesubturile instrumentării proiectelor de acte normative sau de tertipurile de tergiversare a solicitărilor prin care procurorii DNA cer ridicarea imunităţii pentru anumiți miniștri sau pentru alți deputați, Eugen Nicolicea are libertate deplină să decidă după cum vrea. Singurul de la care primește undă verde este superiorul său ierarhic pe linie de partid, președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea. Conform unor surse din PSD, Nicolicea se consultă, arareori, cu ceea ce a mai rămas din „nucleul dur“, decizional, de altă dată, din Camera Deputaților pentru unele hotărâri. Din respectivul cerc cu care președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților se mai sfătuiește în funcție de domeniul pe care-l vizează o lege fac parte fostul ministru al Justiției, colegul său Florin Iordache, Eugen Bejinariu, Iulian Iancu, liderul de grup, Ioan Munteanu, ori Viorel Ștefan.

Imunitatea lui Plumb, o altă vrăjitorie

În seria „ce vrăji a mai făcut Eugen Nicolicea“ se înscrie amânarea cu o lună a votului pentru ridicarea imunităţii ministrului pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb. Potrivit anchetatorilor, fosta șefă a femeilor pesediste ar fi una dintre piesele-cheie în dosarul Belina, care ar conduce direct la Liviu Dragnea. Ca să își pună la adăpost colega de partid pentru o vreme, Nicolicea nu doar că a ignorat legile în vigoare, dar a mai şi inventat noi prevederi în favoarea PSD. Preşedintele Comisiei Juridice a născocit noi termene pentru întocmirea de către deputații juriști a raportului preliminar și a celui final. „Conform Regulamentului, trebuie să facem o primă evaluare în care să spunem termenul maxim pentru a face ancheta plus întocmirea referatului. Biroul Permanent al Camerei poate să aprobe termenul maxim sau să aprobe un termen mai scurt. Pe cale de consecinţă am propus 14 zile pentru efectuarea anchetei şi 14 zile pentru întocmirea şi votarea raportului“, a susținut Nicolicea. Numai că articolul 157 din Regulamentul Camerei Deputaţilor îl contrazice. „Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor are obligaţia să ceară Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi să prezinte, în cel mult 5 zile, o primă evaluare a respectivei solicitări şi o estimare a timpului necesar pentru a realiza audierea deputatului şi pentru a studia documentele înaintate de procurorul general. Pe baza evaluării preliminare, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor va fixa un termen de depunere a raportului de către Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, termen care nu poate fi mai mare de 14 zile“, se stipulează clar în textul pe care Nicolicea îl interpretează după bunul său plac. Pesedistul a fentat special un termen juridic și pentru că există unele mici probleme cu asigurarea majorității de voturi care ar împiedica ridicarea imunității ministrului Rovana Plumb.

Sancțiunile – un cerc legal, dar vicios

Abaterile disciplinare de orice fel ale aleșilor și sancțiunile pe care acestea le atrag sunt și ele prevăzute în textul Statutului deputaţilor şi al senatorilor, respectiv Legea 96/2006. Capitolul XII cu cele patru articole ale sale este consacrat Regimului disciplinei parlamentare. În ciuda prevederilor exacte, aplicarea vreunei decizii de tragere la răspundere a senatorilor sau deputaților stă tot în pixul președinților celor două Comisii Juridice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Toader 86 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Desteptaciunile astea intruchipate sunt mai tari decat Thales din Milet, Herodot si Platon la un loc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.