Apocalipsa Finanțelor, demontată

Afirmația făcută de ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, potrivit căreia în România există aproape 160.000 de companii care nu au plătit contribuțiile pentru peste 2 milioane de angajați, este contrazisă puternic din toate părțile.

Fostul șef al ANAF, Gelu Ștefan Diaconu,  îi acuză de „minciună” pe guvernanți. Diaconu spune că firmele  pot avea restanțe de 10, 20 ,30 de lei sau de zeci de mii de lei, dar asta nu înseamnă că toți cei peste 2 milioane de angajați nu ar avea contribuțiile plătite până la această dată, de-a lungul vechimii lor în muncă. 

„Povestea minciunii cu cele 157.798 de firme care nu au plătit contribuțiile sociale pentru 2,07 milioane angajați.

Ante-scriptum: Dragnea, dă-ți afară servitorul sau învață-l să mintă! Domnule Tudose, nu mai girați minciuni ordinare și căutați profesioniști în manipulare, dacă tot v-ați pus la bătaie numele, cariera și demnitatea pentru Pablito și cartelul Teldrum!

Ministrul Ionut Mișa v-a spus/sugerat/indus ideea că 2,07 milioane de români n-au contribuțiile plătite. Adică, pe românește, n-o să mai aibă pensie! De fapt, în România sunt 157.798 de angajatori care au restanțe la contribuții sociale la 30 septembrie a.c. Pot avea restanțe de 10, 20 ,30 de lei sau de zeci de mii de lei. Dar asta nu înseamnă că toți cei peste 2 milioane de angajați nu ar avea contribuțiile plătite până la această dată, de-a lungul vechimii lor în muncă!!!”, a scris fostul șef al Fiscului pe pagina sa de Facebook.

Diaconu precizează totodată că plata acestor contribuții nu se face nominal pe CNP-ul fiecărui angajat.

„Disperat să-și mulțumească stăpânul, ministrul habarnist a înmulțit numărul de angajați din declarația fiscală 112 aferent celor cu restanțe și v-a anunțat că 2 milioane de angajați nu au contribuțiile plătite. Este ori un tupeu fenomenal de bișnițar mărunt, ori dovada finală a unei mediocrități vecină cu prostia. Vă asigur că orice șef de serviciu știe că restanțierii fie plătesc lunile următoare, fie intră în procedura executării silite. Așadar, nici vorbă că trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat ar modifica o astfel de situație dacă nu se va face plata de către angajator! Printre altele, eu sunt sceptic că vor reuși măcar să țină evidența nominală pe CNP-ul fiecărui angajat a contribuțiilor sociale. Dar dacă vor reuși, obligat la plata contribuțiilor nevirate va deveni angajatul…sau va avea pensia mai mică! Aceasta este marea manipulare la care sunteți victime cu toții ale găștii Dragnea-Vâlcov. Mișa este un biet rătăcit printre “meandrele” contribuțiilor sociale. Cât despre adresa “servita” drept justificare de doamna Călugăreanu, șefa ANAF, mă abțin…deocamdată! Ați înțeles cum vine treaba, domnule prim ministru Tudose?!”, conchide fostul șef al ANAF.

La rândul său, Dumitru Costin, șeful Blocului Național Sindical, prezent într-o emisiune televizată alături de Oana Iacob, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a spus că nu e posibil să ai încasări de 88% la contribuții și atât de multe pentru care sunt restanțe. Fosul secretar de stat în același minister Gabriel Biriș, prezent și el în emisiune, a declarat că cifra include restanțele repetitive (aceeași firma înregistrează restante lună de lună, pentru aceeași angajați) și că probabil că unele din aceste 2 milioane sunt numărate de zeci de ori.

Ce a spus Mișa

„Vreau să vă prezint câteva cifre care justifică necesitatea realizării transferului de contribuții și necesitatea implementării acestei măsuri. Vreau să vă spun că la data de 30.09.2017 există 157.798 de angajatori care nu au plătit contribuții sociale pentru angajații lor. Și acum am să vă menționez și numărul angajaților aferent acestor companii. Este vorba de 2.076.097 de angajați. Deci vă dați seama că este o pondere foarte mare și un număr foarte mare a celor care până acum evitau plata contribuțiilor sociale ale angajatului către bugetul de stat”, a explicat Ionuț Mișa la Antena3. Subalterna sa Mirela Călugăreanu, șefa ANAF, a transmis într-o adresă trimisă presei, că „nu este posibilă defalcarea numărului de angajați pentru care angajatorii nu au achitat contribuțiile datorate, întrucât plata acestora nu se efectuează nominal.”

Cifrele prezentate de oficialii Finanțelor i-au „sunat în ureche ca un zgomot puternic” și guvernatorului Mugur Isărescu. „Cifra care mie mi-a sărit în ochi din interviul, discursul sau discuţia de aseară a domnului ministru de Finanţe este faptul că 140.000 de firme nu plătesc contribuţiile. Deci, aceasta nu ştiu dacă în urechile dumneavoastră a sunat, dar în urechea mea a sunat ca un zgomot puternic. Aşa, 140.000 de firme (160.000, n.r.). Deci, acolo este o problemă. Dacă aceste măsuri vor rezolva problema … Noi am mai ridicat, de exemplu, problema că sunt foarte multe firme subcapitalizate. Deci, ai sute de mii de firme care nu au acces la credit şi te întrebi cum trăiesc, cum îşi finanţează operaţiunile. Absolut toate – şi aceea pe care am ridicat-o noi de un an de zile şi aceasta – sunt probleme care sunt definite în literatura de specialitate ca probleme structurale. Acum cuvântul acesta, reforme structurale, s-a tot repetat şi până la urmă lumea nu mai ştie despre ce este vorba”, a spus Isărescu. Conform acestuia, în cazul firmelor care nu îşi plătesc contribuţiile trebuie analizate problemele reale, respectiv ce vor face acestea, cum vor reacţiona şi cum se vor adapta la noile condiţii.

 

Ioana Radu, Cosmin Pam Matei

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

16 Comentarii

  1. As vrea sa nu mai citesc luari de pozitie fratricide. De genul ce nu e de la mine e de porc. Regrete eterne pentru Ponta, ingerul cazut in dizgratia electoratului.

  2. Cum mă, că mişka plângea dăunezi la gâdea că amanetează pt dracnea viitorul fiicelor lui. Nu puteau fi lacrimi false. Sau i-o fi spart gâdea o ceapă în freză?

  3. -1-
    stiti ce nu inteleg eu? apetitul unor neterminati, fara capatii, non-oameni, care privesc majorarile de salariu ca pe o crima cind, in mod normal, la PIB-ul realizat salariile ar trebui sa fie cel putin duble avind in vedere cit din structura totalui de costuri este costul cu forta de munca. cam cit sa fie fondul de salariu mediu la nivel national, 10%? 15%? 20%? Sint optimist nu-i asa? Care e la nivel european? Pornind de aici si am sa ma leg de rata profitului in raport cu investitia, Romania ofera o cota generoasa. Deci companiile produc bine din perspectiva raportului investitie-rezultate. Cind guvernul vrea sa redistribuie plusul care trebuie sa fie si este(!), apar o serie de binevoitori, talimbi la baza, care critica deciziile. Apoi, ca la un semn Banca Ne-nationala a Romaniei incepe si loveste in cetatenii sai prin masurile pe care le ia, autoimpunindu-si sa intervina ca arbitru al non-bunavointei. Au atita bunavointa incit limiteaza bunastrea cetatenilor prin masuri imbecile. Si ca la un semn, fraierii vaduviti de propria lor viata si fericire, se aliniaza pe principiul mai putin ca e mai bine decit nimic. Misto santajul subliminal, adresat creierului reptilian, care reactioneaza rapid pe baza fricii. Wow! Mindra tara, mesteri cetateni. In loc sa ne concentram atentia pe cei care fac rau, care cresc preturi in mod aberant la utilitati in principal numai si numai pe considerente de marja de profit, la benzina, la alimente etc lumea se concentreaza pe cei care maresc salarii.

  4. -2-
    Va compatimesc pentru ca ati fost dresati de nevoi si va ignorati spiritual in acelasi timp. Sinteti prizonierii lucrurilor, ai nevoilor, va limitati trairea la a avea. Cind va veti decide „sa fiti” o sa integeti ca sinteti doar scule si atunci probabil ca a voastra constiinta va va indemna sa reactionati altfel. Ciudata tara, ciudat popor: fricos, plin de traume, de spaime, de nevoi, lipsit de constiinta de sine, cu sufeltul frint in bucati si ascuns in tot felul de spaime. Va meritati conditia gindind si actionind asa cum va indeamna propriile spaime. Asta nu e viata ce traiti voi, acesta este un chin prelung si atunci cind veti da raportul si veti constata ca intre ce ati ales sa faceti in aceasta lume si ce ati facut este o distanta enorma, va fi mult prea tirziu. Si va dau un exemplu minor de conduita zilnica: in traficul de azi, ma refer la Bucuresti dar cred ca poate fi extrapolat la nivel de tara, sint foarte multi persoane care folosesc telefonul mobil in timp ce conduc. Nu-i intereseaza absolut nimic. Nu inteleg ca nu sint singuri in trafic iar tot ce conteaza este doar persoana lor. Domnilor, doamnelor strada e un loc public pe care-l folosim toti si nu va apartine. Nu apartine nimanui ci tuturor. Nu sinteti capabili sa intelegeti ca dincolo de geamul masinii voastre sint vieti pe care le puteti distruge. Eu sau noi? Nu realizati ce puteti produce doar va ginditi, meschin, ca voua nu vi se poate intimpla. Pina la proba contrarie. Nu ar strica sa aveti la purtator respectul pentru viata, empatia si altruismul care definesc fiinta umana. E atita dezordine in aceasta soceitate iar asta porneste de la fiecare in parte si de la felul cum se identifica in raport cu ceilalti. Evident, pentru „eu” nu exista „noi”! Cum arata indicatorul Calitatea vietii in Romania compartiv cu alte tari din Europa? Daca tot va place sa va raportati la alti si nu la ce am putea face noi pentru noi.

  5. VINERI, 13 Mai 2016, Stirile PRO-TV:
    „Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat astazi listele cu micii contribuabili care figureaza cu restante fiscale la data de 31 martie 2016.
    In 3 mai, ANAF a publicat alte doua liste, care cuprindeau contribuabilii mijlocii lsi mari cu datorii neplatite la stat. Pe liste erau trecute 186 de companii mari cu datorii de 2,6 miliarde lei si alte 2.486 de firme mijlocii, care trebuie sa plateasca Fiscului 3,8 miliarde lei, relateaza News.ro.

    Insa noua lista cuprinde un numar mult mai mare de contribuabili si datorii cu mult peste nivelul inregistrat de contribuabilii mijlocii si mari.
    Cele mai mari datorii sunt inregistrate de Compania Nationala a Huilei – 5,2 miliarde lei, din care 1,47 miliarde lei la bugetul de stat, 2,79 miliarde lei la bugetul public de pensii, 290 milioane lei la bugetul pentru somaj si 654 milioane lei la bugetuul de sanatate.

    Compania Nationala a Huilei este in lichidare, dupa ce instanta a decis intrarea companiei in faliment in aprilie 2015.

    O alta companie cu datorii mari la stat este Italia Tobaco Production SRL (1,48 miliarde lei). Firma este controlata de italianul Antonello Celestini, care a fost acuzat oficial de evaziune fiscala prin importuri neautorizate de tutun.

    Alte firme cu restante mari sunt la bugetul de stat sau la celelalte bugete publice sunt Agroponte SRL (1,47 miliarde lei), CFR SA (1,28 miliarde lei), Societatea pentru Conservarea si inchiderea Minelor SA (1 miliard lei), Carom SA (980 milioane lei), Benz Oil SRL (749 milioane lei), Urban SA (485 milioane lei), Societatea Nationala a Carbunelui (392 milioane lei) si Rafinaria Darmanesti (371 milioane lei).”

    Majoritatea Datornicilor la Stat sunt Companiile Falimentare de stat, protejate chiar de Guvernele Romaniei!!

  6. Exista la aceasta publicatie „analisti” apocaliptici din doua ratiuni, cota de talcioc si intoxicarea. Flacaul care a dus
    ANAF la starea grava preluata de cei care i-au dat un sut isi varsa fierea la liber, fara sa fie stopat cu o palma peste
    bot redactionala, delireaza securistic completand corul…apocaliptic. Pe vremea tehnozaurilor nu-l auzeai pe unul facand
    galagie la devalizarea Romaniei sau cand penala Lulutza a fost repusa infractional in functie. Era o armonie apocaliptica
    demna de Statul Securist Paralel…

  7. Mai mult, Cifrele astea ale lui Misa sunt contrazise chiar de Directori ai Fiscului.
    Ei spun că datele prezentate de Misa s-ar putea referi la o Statistică pe mai mulţi ani, și că acei patroni au primit deja pedeapsa din partea ANAF.(Varza??!!)

    „Vreau să vă spun că la data de 30.09.2017 există 157.798 de angajatori care nu au plătit contribuţii sociale pentru angajaţii lor”, spunea ieri Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor.

    „Parcă erau 157.000 de firme. Eu NU ştiu care este structura acestei cifre.
    Pot fi şi cu Datorii istorice, pot fi şi cu datorii de acum 2 luni de zile.
    Îmi este greu să cred că acele care fac parte din eşantionul ăsta NU au fost supuse executării silite”, a fost IERI replica Mihaelei Huţanu, director general adjunct ANAF.

    De ce minte Ionut Misa?!

    Ca sa acopere Minciuna „revolutiei fiscale” despre care aseara la Antena 3 la Gadea, Olguta a spus CLAR:
    „Transferul contribuţiilor de la angajator la angajat NU a fost o măsură luată pentru a Crește Salariile românilor, a declarat aseara O. Vasilescu, la Antena 3.
    „NU am făcut acest Transfer de Contribuții pentru a Crește salariile, noi ne-am asigurat doar că Nu vor scădea.
    Acest Transfer de contribuții l-am făcut pentru a COLECTA mult mai mulți BANI la Buget”, a precizat ministrul Muncii, adăugând că salariul net nu scade în urma acestei schimbări.”

    Adica, vreti sa intram in FALIMENT?!

  8. „FOSTII” – a caror fantezii au dat ratari repetare , sa-i lase pe „ACTUALII” SA-SI FACA MESERIA ,pentru a nu ajunge VIITORII sa-si manifeste DIZGRATIA pentru ceea ce fac acum . Cine stie , poate si cocalarii (pardon : corporatiile) nu se vor mai afla in aceeasi situatie de acum, REALIZAND ASTFEL CASTIGURI CINSTITITE , dar si spre binele fraierilor de romani …

  9. A3 , ieri prin vocea Oanei Stancu , nu a vrut să rateze șansa de a se instala în topul părerologilor perverși , și a persiflat atitudinea ministrului , patetic în a da sigurări legate de bunele sale intenții … ! Oricum , campioana scuipaților electorali , de la A3 , e o ,, deontoloagă ” , de la Tg. Mureș , Nadina Cămpean … , romăncă neaoșă din categoria lui Rareș Bogdan , deținători ai adevărului absolut , cunoscători campioni … ai fenomenelor meteo și ai economiei naționale . Astăzi Nadina Cămpean , radia de fericire că modificările codului fiscal adoptate în Guvern , se vor opri în fața zidului patriotic – național numit Johanis . … , măsurrrrrrile , fiscale vorrrrr fi interrrrrrrrrzise de cătrrrrrre prrrrrrreședintele Johanis … , la trrrrrrreizeciși opt de grrrrrrrade de umbrrrrrrrra …. , nucului bătrrrrrrrrrrîn de la Cotrrrrrrrrroceni … !

    • Pt. Taranul. Dle, nu am urmarit emisiunea Oanei Stancu si nu ma pot ralia/pronunta asupra criticii Dvs, in schimb pot sa afirm, din perioada cand urmaream emisiunile Antenei 3, ca Oana e una din putinii jurnalisti verticali de la toate TV romanesti, chiar casatorita cu un liberal moderat fiind. Nu i-a iertat pe presedintii penali sub acoperirea DNA si nici pe acolitii lor de ieri si de azi. E greu in evolutia uluitor de rapida a provocarilor securiste patronate de Plavanul din Deal, descendentul pe filiatie ideologic-securista a Piratului Suprem, sa reusesti intelegerea esentei
      lor, mai ales ca mereu noi ofiteri acoperiti ies din conspirativitate(din PSD, din media, din societatea civila in
      carambi)lovind miseleste. Mai nou si sindicatele cu sefi securisti se agita isteric. L-a vazut cineva pe tupeistul in
      ultima vreme tzoparlan… Goarna (oare i-am gresit numele?),de la sindicatul caraliilor, iesind pe TV-uri in 2010 ca sa
      latre…la Luna? Sau in 2016 cand cu securistii externi pusi in fruntea bucatelor? Individul e atat de gretzos in tot ce combate ca iti vine sa-ti iei campii.Turuie ca o goarna stricata cand da desteptarea.

  10. Au sarit ca arsi postacii securisti sa-l apere pe nimurugul fost perceptor sef care nu s-a atins de piata neagra si nici de marile companii care se sustrag de la plata impozitelor. Cine crede in listele fiscului care e falimentar birocratic si incearca sa-si acopere incopetenta. Dar ce zic, sa-si acopere coruptia care i-a transformat in milionari gen Blejnar. Postacii securisti si securistul in discutie vor sa ne faca sa credem ca perceptorii sefi, dar si multi
    din subordonatii lor sunt ingeri intr-o tara de diavoli ai coruptiei. Pana sa intervina DNA si ANI trebuie sa stopeze ANAF-ul coruptia financiara. Pai, daca totul se impoziteaza la Cent, atunci de ce se recunoaste existenta unei piete negre de 40% ? Perceptorii ies din birouri doar cand se monteaza o actiune de „imagine” in piete contra babutzelor care
    vand „ilegal” cateva legaturi de verdeata pentru medicamente. Hidosi sunt postacii securisti care-l puneau la zid plini
    de MANIE PROLETARA pe Vosganian cand cu chestia cu „ouale”…

  11. Gelule eu aveam o alta parere despre tine. Tu esti un baiat educat, super profesionist, nu un derbedeu gen Rares Bogdan. Regret ca ai un astfel de comportament public care nu foloseste nimanui, nici macar tie…?!

  12. Pe viata si pe moarte! Reforma inceputa de guvern isi poate arata roadele cel mai devreme in trimestrul 1 din 2018.Pana atunci ,cu ajutorul presedintelui ,serviciilor ,DNA magistratilor si presei anti, trebuie daramat cu orice pret acest guvern,trebuie sa fie blocate si sabotate toate masurile.
    Asistam la una din cele mai bune lectii de marxism, cand a devenit vizibil ceea ce era ascuns pana acum: prapastia care exista intre suprastructura cu interesele ei proprii si tara cu interesele majoritatii.
    Pe concret putem urmari cum media urmareste (cu oarecare succes)sa convinga ca albul este negru si invers.Se poate intelege de ce invatamantul in general este daunator pentru existenta suprastructurii de tip ‘democratie”

  13. D-le Diaconu ,de ce tii neaparat sa tratezi in mod neserios situatia.Cum poti veni cu asa exemplu:” datornici de 20lei sau 30 lei”.Adica ai avut de platit ca patron sute de mii si n-ai mai avut 30 lei.Las-o jos.Ai mai fost si la ANAF.

    • Pt. G.G. Bravo Domnule pentru logica Dvs perfecta care ar trebui sa demonstreze naivilor, dar si postacilor securisti
      ca e necesar sa-si puna mintea la contributie cand citesc un text manipulator pentru a-i identifica toate provocarile.
      Provocarile securiste sunt multilaterale precum dezvoltarea(falimentara) a ROMANIEI COMUNISTE. Si cu aceasta ocazie voi
      demonta definitiv marota unora a Romanieiceausiste superdezvoltate. Toate economiile tarilor din Lagar erau falimentare
      inca de la inceputul anilor 1970 si intrasera deja in insolventa in anii 1980, de aceea Comunitatea de Informatii care
      era condusa de KGB a dat ordinul trecerii la capitalismul de taraba( pentru fraieri, securistii si activistii devenind
      „capitalisti”). Iesirea din faliment a URSS a fost asigurata de ilegalul teuton care a platit peste 1000 miliarde marci
      (moneda forte in Europa), vezi Doamne cu argumentul pentru prosti ca si-a reintregit patria. Astazi se vede ca tara nu
      a fost condusa nicio clipa din 1945 de Vestici,ci de Estici. Ilegalul despre care vorbesc a lasat si un pion otravit in
      persoana unei comuniste sub acoperire, Engie, marchiza ingerilor…rosii
      de

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.