Arabia Saudită își ține aliații sub arest la domiciliu

Președintele recunoscut internațional al Yemenului, Mansou Hadi, este ținut sub arest la domiciliu în Arabia Saudită, împreună cu fiii săi, spun miniștri și oficiali militari yemeniți, citați de Al Jazeera. Hadi, al cărui regim este susținut din 2015 de Arabia Saudită și alte monarhii din Golf în războiul împotriva rebelilor șiiți susținuți de Iran, se află în Arabia Saudită începând din februarie, unde s-ar feri de furia altui aliat declarat al regimului său – Emiratele Arabe Unite.

Informația a fost publicată cu doar câteva zile înainte ca președintele Libanului, Michel Aoun, să arate că premierul libanez Saad Hariri este sechestrat tot în Arabia Saudită, acolo de unde, în mod bizar, și-a anunțat demisia din fruntea guvernului. Liderul mișcării proiraniene libaneze Hezbollah a declarat la rândul său că Hariri este sub arest la domiciliu în Arabia Saudită, altfel o putere regională care l-a sprijinit ca premier, și că regatul saudit încearcă să provoace astfel un război cu Iranul, conflict în care Libanul ar fi sfâșiat între cele două tabere. Informațiile de mai sus au fost negate de către oficiali yemeniți, care au vorbit sub condiția anonimatului și de către Hariri însuși. „Speculațiile că Hadi este arestat la domiciliu în Arabia Saudită sunt o mizerie totală. Se poate duce oriunde dorește, dar din câte am înțeles există un risc real dacă se întoarce în Aden“, a spus oficialul yemenit pentru Al Jazeera. Declarație identică din partea lui Hariri: „Sunt în libertate în Arabia Saudită (…) Am o familie şi este dreptul meu să îi protejez“.

Informațiile că doi lideri importanți din Orientul Mijlociu sunt arestați în Arabia Saudită au fost lansate fie de Hezbollahul proiranian, fie de televiziunea Al Jazeera, proprietate a emiratului Qatar, aflat acum într-un conflict acut cu Arabia Saudită, motiv pentru care trebuie tratate cu circumspecție. Însă este limpede că, după ce administrația Trump și-a arătat sprijinul pentru prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, acesta încearcă să deschidă frontul împotriva influenței Iranului. Intervențiile militare ale Arabiei Saudite în Yemen și în Siria, în coaliția împotriva Statului Islamic, arată că bin Salman a ales calea războiului, pe care acum îl vrea extins și în Liban. Este un război împotriva Iranului, dar și pentru imaginea prințului, despre care se spune că în curând se va urca pe tronul saudit și vrea să arate că îndeplinește datoria wahhabită de a purifica religia musulmană prin eliminarea ereticilor șiiți.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*