Argentina naţionalizează petrolul

Preşedinta Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, a anunţat naţionalizarea companiei petroliere YPF, unde acţionar majoritar era compania spaniolă Repsol. În timpul unui dicurs ţinut marţi, Kirchner a anunţat că guvernul condus de ea va prelua 51% din acţiunile YPF deţinute de Repsol. Cele două camere ale parlamentului argentinian urmează să aprobe naţionalizarea.

„Suntem singura ţară americană şi printre puţinele din lume care nu controlează propriile resurse. Aceasta este o recuperare a suveranităţii resurselor naturale ale Argentinei”, a spus Kirchner, care ţinut un discurs emoţionant în faţa unui tablou înfăţişând-o pe Eva Peron. Preşedintele Juan Peron a fost cel care a iniţiat procesul de naţionalizare a industriei şi serviciilor publice din Argentina. Discursul a avut o tentă naţionalistă şi a făcut trimiteri şi la disputa reluată cu Marea Britanie, privind arhipelagul Falkland.

Reacţiile au apărut imediat. Ministrul spaniol a Industriei şi Repsol au avertizat că aceasta ar putea fi prima expropriere şi că altele vor urma, după modelul brevetat de Hugo Chavez în Venezuela. „O dată ce ai început să expropriezi, nu mai ştii unde să te opreşti”, spune Bris Segura, analist la banca de investiţii Nomura, din New York. Actiunile Repsol au cazut puternic, iar The Wall Street Journal critica dur decizia guvernului argentinian.

Cristina de Kirchner a criticat firma Repsol pentru mangementul prost aplicat la YPF, spunând că spaniolii nu au investit în Argentina şi că ţara a ajuns să importe energie în valoare de 9,4 miliarde de dolari în 2011, în condiţiile în care doar SUA şi China au rezerve de gaze de şist mai mari decât Argentina. “Curba scăderii investiţiilor Repsol arată ca o trompă de elefant”, a spus Kirchner. Preşedintele insistă că încearcă să asigure independenţa energetică a ţării prin această mişcare, însă analişti citaţi de presa americană arată că naţionalizarea este consecinţa politicii energetice care a stabilit un preţ pentru populaţie sub nivelul internaţional. Prin naţionalizare se încearcă creşterea veniturilor bugetare.

Naţionalizarea “merge cu un pas mai departe decât protecţionismul”, spune Segura. Analistul susţine că astfel Argentina ajunge în situaţia Venezuelei, unde preşedintele Hugo Chavez a expropriat nenumărate companii occidentale.
“Este naţionalism de stânga. YPF este o companie simbolică. Prin expropriere, doamna Kirchenr caută să se sustragă problemelor economice şi să câştige simpatia populaţiei”, spune Nelson Cardozo, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Buenos Aires.

Repsol deţine 57,43% din YPF. 17% din YPF sunt tranzacţionate la bursă, iar 26% aparţin familiei Eskenazi, din 2007. YPF a fost privatizată în 1993 de preşedintele Carlos Menem şi a fost cumpărată de Repsol în 1999.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.