Arpad, despre votul de respingere a proiectului UDMR

Deputatul UDMR Marton Arapd a declarat, miercuri, că votul de respingere al proiectului UDMR privind reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne în administraţie este „surprinzător”, afirmând că va exista o analiză a protocolui parlamentar dintre UDMR şi PSD.

„Este un vot pentru mine surprinzător mai ales că este un vot din punct de vedere procedural aparent corect. (…) s-a votat în ansamblu respingerea unui proiect de lege înainte de a se discuta pe articole. Am impresia că mulţi dintre colegi au venit cu nişte concepte dinainte pregătite fără să cunoască textul exact al legii. Noi credem că orice lege merită să fie dezbătută (…) Erau persoane care combăteau faptul că ar trebui să fie aplicate în România prevederile unor convenţii internaţionale pe care ţara noastră le-a ratificat”, a declarat deputatul UDMR Marton Arpad la finalul şedinţei comisiilor reunite.

Marton Arpad a afirmat că reducerea pragului ar fi fost în favoarea mai multor minorităţi naţionale, „mult mai mici decât cea maghiară care prin acest demers ar putea să îşi folosească limba lor în unităţile administrative în care locuiesc (…) lipoveni, tătari, turci, bulgari, sârbi (…)”.

Întrebat dacă votul pe care l-au dat deputaţi social-democraţi pune în pericol protocolul parlamentar dintre UDMR şi PSD, Arpad a precizat că la nivelul conducerii se va face o analiză.

„Asta va fi o analiză la nivelul celor două conduceri ale celor două partide. Eu unul nu fac parte din acel segment care ia astfel de decizii (…)”, a răspuns Marton.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.