Arta multiplicării 3D sub Tâmpa

Expoziția „Viitorul În 3D Printing“, primul eveniment din România dedicat tehnologiei imprimării tridimensionale, ajunge în Brașov. Găzduită de Muzeul Casa Mureșenilor, expoziția va putea fi vizitată de azi până pe 24 septembrie, iar intrarea este liberă.

După avanpremiera de la București, din cadrul Romanian Design Week, și expoziția de la Cluj „Viitorul În 3D Printing“ ajunge la Brașov, pentru a prezenta publicului larg aplicațiile creative și practice ale acestei tehnologii aflate în plină expansiune, arată un comunicat de presă. Evenimentul și-a propus să prezinte formele complexe care se pot realiza prin imprimarea 3D, tipurile de materiale utilizate și modul în care pot fi optimizate printurile pentru nevoile fiecăruia. Printre zeci de exponate se regăsesc poveștile interactive produse de Tanya Marriott din Noua Zeelandă, sculptura Bloom a lui John Edmark, o secțiune a clădirii Comisiei Europene din Amsterdam realizată de DUS Architects sau seria de vaze Libero Rutilo premiată cu Platimum A’Design Awards 2017. „Oferind atât o privire către viitor, dar și către trecut, expoziția își propune să conducă vizitatorii prin istoria imprimării 3D, să arate potențialului revoluționar pe care această tehnologie îl are și să exemplifice modul în care imprimarea este utilizată în România. Vor fi reprezentate trei sectoare-cheie în care tehnologia imprimării 3D generează inovație: sectorul industrial, medical și industriile creative. Pe lângă obiecte, expoziția include proiecții video, materiale artistice și documentare informative. Veți regăsi și seria de obiecte cu geometrii unice, care pot fi produse numai prin imprimare 3D. Acestea fac posibilă studierea conceptelor matematice și întelegerea construcțiilor geometrice“, notează organizatorii.

Proiectul încurajează interacțiunea cu exponatele 3D, multe dintre ele putând fi observate de aproape de către vizitatori sau chiar atinse.

Pe parcursul a două luni au fost făcute mai mult de 60 de bucăți individuale imprimate 3D, pentru a capta întreaga gamă de expresii faciale și mișcări necesare pentru a face să pară că bustul înalt de 30 cm cânta. Imprimarea 3D, animația stop-motion și cartografia de proiecție sunt introduse într-un videoclip muzical pentru cântărețul australian, în noul single „Magnetic“ al lui Dan Sultan. Videoclipul artistului va rula pe tot parcursul expoziției.

Sculptură cu imprimanta

În completarea expoziției, săptămâna viitoare, pe 20 și 21 septembrie, între orele 18.30 și 21.30, are loc un workshop gratuit de proiectare digitală și de introducere în 3D Printing. Workshop-ul se va ține la Hub Onezero, Strada Lungă nr. 100, și este susținut de Alexandru Manolescu, doctor în inginerie industrială, specializat în scannere și imprimante 3D.

Pe parcursul celor două zile, participanții vor fi implicați într-o serie de exerciții practice și vor învăța care sunt etapele procesului de design şi de proiectare 3D, modul în care se face translaţia de la o idee la obiect.

Cursul se adresează în special începătorilor, dar și tuturor celor dornici să cunoască modul în care este utilizată această tehnologie. Echipamentul necesar al fiecărui participant constă într-un laptop care trebuie să aibă programul FREECAD instalat. Accesul la workshop este liber, dar este necesară înscrierea prealabilă.

Cu britanicii la print

Evenimentul este organizat de Asociația Scientifica, în parteneriat cu Science Museum of London. Scientifica este o organizaţie non-guvernamentală care promovează cooperarea între ştiinţă şi societate prin proiecte educaţionale şi interdisciplinare din mediul creativ. „Noi recunoaștem că educația se află în centrul oricărei schimbări sociale majore, prin urmare, am alcătuit un set de acțiuni și activități menite să ofere publicului o nouă perspectivă de cunoaștere la intersecția dintre știință, artă și noile tehnologii“, spun aceștia.

Expoziţia are că punct de pornire un concept dezvoltat de către prestigiosul Muzeu de Ştiinţe din Londra. Casă a ingeniozităţii şi a descoperirilor, Muzeul de Ştiinţă şi colecţiile sale renumite păstrează dovezi ale realizărilor medicale, ştiinţifice şi tehnologice din întreagă lume. Cu peste trei milioane de vizitatori anual, muzeul urmăreşte să prezinte modul în care ştiinţa ne influenţează viaţa, inspirând vizitatorii prin obiecte iconice şi prin expoziţii premiate global. Mai multe informaţii se pot găsi la sciencemuseum.org.uk.

Muzeul de Ştiinţă este parte a Grupului de Muzee care include şi Muzeul de Ştiinţă şi Industrie Bradford, Manchester, Muzeul Naţional al Cailor Ferate, Muzeul Naţional de Media, York.

Capetele de trofeu „Wired Life“ sunt create de Vijay Paul de la Dotsan Ltd, Glasgow, Scoția. Designul a fost un experiment de povestire, cu uz minim de materiale și dimensiune maximă de imprimare, sfidând limitele procesului de imprimare.

Capetele de animale au fost reduse la triunghiuri simple, care dau impresia de masă, însă sunt foarte ușoare și transparente, iar într-o anumită lumină se pot distinge doar umbre. Unele modele sunt ușor de amplificat sau de redus pentru a oferi variații de dimensiuni și preț. Este imprimat în White Strong și Flexible, cu o pulbere de nylon, folosind sinterizarea cu laser.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.