Arta reformulării

În 1975, Fabio Mauri a proiectat filmul lui Pasolini, Evanghelia după Matei, pe pieptul regizorului

Azi, la 18.30, este programat vernisajul „Box with the Sound of Its Own Making“, un eveniment care adună lucrări de Geert Goiris, Susanne Kriemann, Fabio Mauri, Philip Metten și Phillip Warnell, dar și prezentări-performance de Sarah Browne, Erik Bünger, Ho Rui An. Deschiderea expoziției este programată la Salonul de proiecte (Tipografia Universul, Corpul B, Etaj 1 Ion Brezoianu 23-25, București), programul curatorial inițiat în anul 2011 de Magda Radu și Alexandra Croitoru.

„Prezentarea de față își împrumută titlul și mecanismul metaforic de la o sculptură realizată de Robert Morris în 1961. Un fel de obiect ventriloc, lucrarea lui Morris, intitulată Box with the Sound of Its Own Making [Cutie cu sunetul propriei asamblări], este un volum geometric din lemn înăuntrul căruia un casetofon reproduce continuu sunetul construcției sale: tăiatul plăcilor de lemn, zgomotele de burghiu și ciocan“, notează curatorul Mihnea Mircan.

Lucrările video și practicile artistice care compun acest program țes o conversație între forme și imagini ale transformării, scenarii cinematografice și interogații conceptuale. Proiectul mai include fotografii de Geert Goiris, o tapiserie realizată de Susanne Kriemann și documentația unor performance-uri ale lui  și Phillip Warnell, care pot fi privite ca „afișe“ ­interșanjabile ale „filmului“ al cărui sunet se propagă din expoziție. Mauri și Warnell lucrează, în sensuri diferite, cu strategiile genului expanded cinema: în primul caz, ecranul de proiecție al filmului e plasat pe pieptul lui Pier Paolo Pasolini, care este orbit de lumina propriului film, iar în al doilea caz, direct pe retina performer-ului. În ambele situații, ecranele nu mai funcționează ca suprafețe neutre, ci ca fragmente de țesut conjunctiv, ca mediatori pentru alte intimități decât cele ale cinematografului convențional; ecranele devin receptori și epiderme, ale căror pliuri, iregularități și zone de obscuritate modulează experiența spectatorului în aceeași măsură ca și narațiunea filmică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.