Aseară la Londra: Premiile Brâncoveanu pentru români şi englezi

Succesele românilor stabiliți în Regatul Unit al Marii Britanii au fost onorate și răsplătite în cadrul Galei Constantin Brâncoveanu, organizată de Fundația Alexandrion cu sprijinul Ambasadei României la Londra. Cei aproximativ 150 de invitați au avut parte de o seară memorabilă.

Cinci dintre românii care ne reprezintă țara cu mândrie peste hotare au fost recompensați pentru străduințele și munca depusă de fiecare dintre aceștia în domeniile în care își desfășoară activitatea. Un premiu special al Fundației a fost oferit lui Vladimir Jurovski pentru serviciile aduse de acesta culturii românești.

„De  4 ani am instituit Premiile “Constantin Brâncoveanu”- în onoarea culturii române, premii menite să recompenseze marile performanțe culturale și științifice ale elitelor din această țară din Europa de  Est. Premiile Brâncoveanu se bucură de atâta atenție în țara noastră încât unii le-au asemuit cu reputate premii internaționale. (…) Dar românii nu sunt doar în țara lor. Ei formează comunități importante  în multe din țările Europei și chiar peste Ocean, în SUA și Canada. Academicienii și profesorii din juriul premiilor “Constantin Brâncoveanu” ne-au propus să extindem aria premiilor noastre și la românii performanți de peste hotare, integrați în societățile și culturile respective. Unii dintre ei sunt chiar vârfuri și personalități respectate în țările în care trăiesc. Acest fapt ne-a determinat să ieșim din România, să-i onorăm pe compatrioții noștri victorioși și performanți prin lumea largă. Astăzi, ne-am oprit la cetățenii români din Regatul Unit al Marii Britanii. Lor le aducem semnul nostru de prețuire. În același timp, ne dorim ca premiile “Constantin Brâncoveanu”să onoreze și spiritul european, deschis spre România, al unor cetățeni britanici apropiați de țara noastră și apreciați în România”,  a spus Nawaf Salameh, președintele Fundației Alexandrion.

Și pentru Gala Premiilor de la Londra Fundația Alexandrion a urmat aceeași procedură de selecție  democratică, ca la edițiile desfășurate în țară, pe o structură de jurizare similară. Președintele juriului acestor premii a fost academicianul Dan Berindei, vicepreședinte prof. univ. dr. Andrei Marga. Din juriu au mai făcut parte: prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, Ștefan Râmniceanu – artist plastic, laureat al premiului Academiei și al premiilor Brâncoveanu și Dumitru Constantin – secretarul Juriului. Potrivit Regulamentului Galei Premiilor “Constantin Brâncoveanu”, fiecare laureat a primit câte o distincție specială și o lucrare în bronz a reputatului sculptor Ion Bolborea.

Laureații Galei “Constantin Brâncoveanu” desfășurată la Londra, 2017,  sunt:

Premiul la categoria Cariere – Nelly Miricioiu

Descrierea Juriului: Autentic superstar mondial al belcanto-ului, soprană cu un repertoriu impresionant, care a cântat în cele mai cunoscute opere ale lumii, colaborând cu mari dirijori, prestigioși directori de scenă și străluciți soliști ai scenei lirice, în prezent unul dintre cei mai importanți lideri ai comunității românești din Marea Britanie.

Premiul la categoria Știință – Iulia Motoc

Descrierea Juriului: Doctorand la Universitatea Kent, Iulia Motoc a fost desemnată Ambasador Mondial al Ingineriei din Marea Britanie de către Regina Elisabeta a II-a. Programează roboți humanoizi și promovează ingineria în școlile britanice.

Premiul la categoria Muzică – Remus Azoiței

Descrierea juriului: Violonist, “un virtuoz incurabil, cu suflet și tehnică fabuloasă“(revista britanică “The Strand”), cel mai tânăr profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra. A creat Societatea Enescu din capitala britanică spre a-l omagia astfel pe “cel mai valoros produs cultural românesc”.

Premiul la categoria Afaceri – Nechifor Boca

Descrierea juriului:  Fondator și unul dintre managerii companiei Fresh Organic Product, Nichi Boca este unul dintre antreprenorii români de real succes din Marea Britanie care a ajutat cel mai mult comunitatea românească din Marea Britanie, deținător al mai multor firme, distribuitor al mărcii Aqua Carpatica în Marea Britanie, cu al cărui sprijin se va construi în Regatul Unit o mănăstire ortodoxă.

Premiul la categoria Culte – preot Constantin Popescu

Descriera juriului: Preot paroh al Bisericii Române cu hramul Sfântul Gheorghe, din Londra, părintele Constantin Popescu este un exponent de excepție al credinței ortodoxe, un duhovnic de mare noblețe și un promotor neobosit al obiceiurilor românești în cadrul diasporei, un liant solid al enoriașilor cu Biserica și cu tradițiile românești.

Gala din Londra vine ca o continuare naturală a celor deja patru ediții ale Premiilor “Constantin Brâncoveanu” desfășurate în București. Evenimentul din capitala britanică vine să răsplătească valorile românești care ne reprezintă cu onoare peste hotare.

Fundația Alexandrion intenționează să organizeze evenimente similare, în onoarea valorilor culturii române de peste hotare, la New York și Berlin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.