Asociații de elevi: Rușine, Ministerul Educației!

Mai multe asociații ale elevilor acuză Ministerul Educației și Cercetării (MEC) că nu asigură conectatea dispozitivelor la internet pentru învățământul online. Elevii cer începerea procedurii de achiziție de laptopuri/ tablete pentru numărul real de elevi fără acces la un dispozitiv propriu.

Aceștia solicită autorităților să garanteze respectarea dreptului la educație și spun că legea nu se negociază, iar educația trebuie să continue și pe timp de pandemie.

Elevii amenință că vor depune plângere penală pe numele Monicăi Anisie, dacă în cel mai scurt timp nu se vor lua măsuri pentru asigurarea accesului la educație.

”Lipsa dispozitivelor conectate la Internet a fost un factor extrem de important, care a reprezentat blocarea dreptului la educație pentru 900.000 de elevi din toată țara. Deși ministerul promovează demersul <<Școala de acasă>> ca fiind un garant al educației pentru anul școlar 2020-2021, problema este departe a fi rezolvată și nu pare că se vrea a fi rezolvată”, au spus reprezentanții elevilor.

Aceștia au explicat că în luna iulie a fost adoptată Legea nr. 109/2020 prin care se impune obligativitatea MEC de a asigura, la cerere, fiecărui cadru didactic și fiecărui elev un laptop sau o tabletă, conectate la internet.

Achiziția de dispozitive este următorul pas pe care autoritățile ar fi trebuit să îl facă, pentru a putea asigura fiecărui elev sau profesor un dispozitiv care să permită folosirea platformelor de e-learning.

”Autoritățile amână începerea achiziției publice, solicitată de asociațiile de elevi încă din luna martie, încălcând astfel prevederile Legii 109/2020, care, de altfel, nu necesită norme de aplicare pentru a putea fi pusă în practică. (…) Rușine Ministerul Educației. Asigurarea dispozitivelor conectate pentru elevi, doar pe hârtie”, au arătat asociațiile de elevi.

Elevii susțin că printr-un ordin se impune condiția prin care doar elevilor ce nu dețin un dispozitiv ce se poate conecta la internet în familie li se pot acorda tablete și nu se menționează numărul de tablete/laptopuri din cele 250.000 anunțate de MEC care este destinat cadrelor didactice.

”Ne exprimăm profunda indignare cu privire la condiția de a primi un dispozitiv, deoarece există cazuri în care părinții dețin un telefon mobil, dar pe care elevii nu îl pot folosi la orele de curs din mediul online. Cazurile în care mai mulți copii împart un telefon nu reprezintă o metodă prin care elevii să își poată desfășura eficient activitatea din online și să se poată asigura accesul la educație”, au menționat elevii.

Aceștia au precizat că existența unui smartphone într-o familie nu oferă certitudinea că dispozitivul răspunde nevoilor pe care predarea online le impune, fiind mult mai greu de accesat materialele, uneori chiar imposibil.

”Este necesară asigurarea unui laptop conectat la internet pentru fiecare elev în parte, așa cum prevede legea, fără vreo discriminare. (…) Facem apel la conștiința doamnei ministru să nu discrimineze elevii și să înceapă procedura de achiziție pentru numărul real de elevi fără acces la un dispozitiv propriu”, au mai spus reprezentanții asociațiilor.

Solicitările la adresa MEC au fost formulate de Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

10 Comentarii

  1. chiar daca s-ar achizitiona, cine ii invata pe copiii din familiile defavorizate sa foloseasca o tableta? In imaginatia voastra nu stiti ca unii copiii din familii modeste s-ar putea ca parintii sa fie analfabeti. Apoi cum vor invata copiii de clasa I a sa scrie? mai bine v-ati gandi sa cereti rezolvarea crizei, sa revenim la o stare de sanatate buna astfel incat sa nu mai fie scolile inchise si studiul on-line…

  2. S-au stins dosarele falnicului Microsoft ,prin care se perindau ministrii de educatie si nu numai,cu potoape de contracte de achizitii calculatoare pt.invatamant ,prin simple „prescriptii”stabilite de slujirea neamului extrasa de americani sa slujeasca alte „prescriptii”unde este cazul si cazurile vor fi dupa dorinta si priceperea multinationalelor ,daca vreuna va cadea in colimatorul slujirii,ceea ce este exclus.
    Asadar,alti bani ,alta distractie, au si elevii vigilenti dreptatea lor,doar cei care nu au ce manca si imbraca tac din gura in provinciile lor abandonate de „tehnolgie”si care suporta un handicap vizibil fata de cei dotati.
    Insa auzeam opinia cu care sunt de acord ca scoala este scoala si inlocuirea cu internetul nu asigura autoritatea si calitatea necesare.
    O echipa de medici americani a opinat ca la copii,elevi virusul nu se transmite ,ca nu este cunoscut vreun caz prin care elevul sa transmita profesorului asa ceva, deci atentia este la adulti si tovarasa Anisia in afara de a asigura doleantele elevilor, sa asigure dascali,profi sanatosi pt.o scoala normala in clase si banci.
    Prejudiciul cauzat prin prescriptia in dosarul Microsoft ,imputabil slujirii,este o dovada a bataii de joc la adresa legii si a aplicarii ei in detrimentul viitorului elevilor si copiilor nostrii, o dovada a imposturii,arbitrariului savarsit de catre unii in sistemele „de drept”,fapt imposibil daca ar exista impartialitate,obiectivitate din partea celor abilitati sa controleze ,care se lasa sufocati de coruptia lasitatii,complicitatii si politiei politice -ilegitime intr-un stat democratic subminat de catre incompetenti,aventurieri,agenti ai intereselor externe.

  3. E fatoare vanduta din cauza prostiilor facute de dreptacii ei care sunt liberali! Cadres r fidactice nu li se returneaza ultima transa din furaciunea basesciana, elevilor li se limiteaza sau anuleaza dreptul la educatie si invatamant, si nu nunai!, e ca cu hArafat si coro, nu face nimic in ograda lui dar urla criza din el la restul din jur!, desi vina in totalitate este la ei!

  4. In primele patru clase nu trebuie folosita tableta. Copiii trebuie sa invete sa scrie si sa citeasca sub indrumarea invatatorului, cu creionul pe hartie. Anisie este o activista semianalfabeta, crescuta de Basescu si preluata de Orban, la pachet cu toti pedelistii. @vise: ai perfecta dreptate! Actualii diriguitori ai educatiei pun accentul pe ” competente ” si nu pe cunostiinte. Adica, daca elevul butoneaza pe tableta, nu conteaza ce invata, ci cum. Asa ajung sa bantuie pe facebook, cu prescurtari si fara punctuatie. Asa se pregateste viitoarea generatie de analfabeti functionali, care vor ” aplica ” pentru slujbe de chelneri, frizeri, caratori de marfa, ori animatoare de local.

  5. Proasta proastelor de ministresa sustine invatamintul online fara a spune cum vrea sa-l faca in mediul rural care majoritatea nu au o legatura de internet! Doar in reclama vezi ciobanul cu handy si internet de la orange, cred! In realitate 80% sau mai mult din mediul rural nu stiu ce inseamna internet, dar mai sa-l foloseasca! Ingramadita este departe de realitate, ca de fapt toti aerenii din „guvernul meu”!

  6. Ăștia sunt pesedei de mici, ii inregimenteaza, ei stiu de toate si ce trebuie predat si cit, nu stiu de ce mai fac școală.
    Hai doar sa protestăm
    Sa nu mai facem altceva

  7. Unde este presedintele „educat” si mut exact cand ar fi nevoie sa iasa si sa ceara demisia anisiei si solutionarea ” de indata” a problemelor cu care se confrunta elevii din mediul rural precum si cei fara posibilitati. Sau are Catzu bani pregatiti special din sutele de miliarde imprumutate cumva pentru nevoile elevilor ?

  8. Fata de ministrul actual (cine o fi?!), fostul Pop Genunche era chiar sclipitor.

  9. Daca tot au rezolvat-o pe aia cu mastile gratuite, acum o rezolva si pe cea cu „tabletele pentru elevi”.

  10. Ce limbaj de lemn , folosesc acesti copii din Constanta si Ilfov ! Am mai remarcat asta ! Mare minune daca in spatele lor nu este ” masinuta ” PSD !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.