Au început dezbaterile la proiectele de modificare a legilor Justiţiei

Comisia parlamentară de punere în acord a Codurilor penale cu deciziile Curtii Constitutionale, condusă de Florin Iordache, a început miercuri dezbaterile la proiectele de modificare a legilor Justiţiei.

Ministrul Tudorel Toader a participat la discuţiile din Parlament, însă s-a retras pentru a aştepta raportul preliminar al MCV, care va fi prezentat astăzi la Bruxelles.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a avut, săptămâna trecută, o întâlnire cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, căruia i-a prezentat „stadiul procedurii interne şi evoluţiile în ceea ce priveşte modificarea legilor justiţiei”, potrivit Ministerului Justiţiei (MJ)

Recomandarea Bruxelles-ului pentru modificarea Legilor justiţiei: Avizul Comisiei de la Veneţia/ Cele mai sensibile propuneri discutate de Tudorel Toader cu Frans Timmermans

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, i-a recomandat ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în întrevederea avută marţi la Bruxelles, să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia privind procedura de numire a procurorilor de rang înalt, a anunţat, miercuri, Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a anunţat că a discutat, punctual, în amănunt, cu prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, cele mai sensibile propuneri din proiectul de lege pentru modifcarea legilor justiţiei. Una dintre a vizat şi procedura de numire a procurorilor şefi de parchete.

„O temă sensibilă care a fost discutată, aceea privind procedura de numire a procurorilor de rang înalt. Avem MCV-ul, avem cele 12 recomandări. Faptul că sunt 12 nu înseamnă că există o ierarhie, că e prima, că e a 12-a, au egală măsură, aceeaşi importanţă şi cu aceeaşi obligaţie ne îndeplinim respectivele condiţionalităţi. Recomandarea numărul 1 spune că trebuie să găsim o modalitate transparentă, robustă de numire a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin consultarea Comisiei de la Veneţia. Ştiţi că am redactat la nivelul ministerului Justiţiei un draft de solicitare de aviz, care se află în momentul acesta la comisia specială, pentru modificarea codurilor, legilor justiţiei. Discuţia cu Timmermans, cu prim-vicepreşedintele, referitoare la avizul Comisiei de la Veneţia, are în vedere această primă recomandare, aviz privind procedura de numire a procurorilor de rang înalt”, a declarat, miercuri, ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a precizat că a fost discutat la Bruxelles şi statutul Inspecţiei Judiciare, respectiv cele trei variante posibile şi anume Inspecţia Judiciară să rămână la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Inspecţia Judiciară să treacă la Ministerul Justiţiei sau să devină o autoritate autonomă, cu statut distinct.

„În proiectul de modificare pe care l-am redactat la Ministerul Justiţiei, am propus această a treia variantă, ca Inspecţia Judiciară să fie reglementată distinct, ca o instituţie, o autoritate autonomă, independentă, care să-şi respecte rolul constituţional pe care îl are„, a mai spus Tudorel Toader.

Şi pragul privind abuzul în serviciu a fost discutat de Tudorel Toader cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, şi în acest caz fiind recomandată consultarea Comisiei de la Veneţia.

„O altă temă pe care am discutat-o şi referitor la care urmează să primim punctul de vedere al Comisiei se referă la conţinutul posibil pe care urmează să îl aibă infracţiunea de abuz în serviciu, iar pe cale de consecinţă şi de neglijenţă în serviciu. Adică acel prag, prag despre care totdeauna am spus că trebuie să fie rezonabil, dar prag care trebuie să respecte exigenţele deciziei Curţii Constituţionale şi, în acelaşi timp, ne raportăm la directiva europeană”, a completat ministrul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei a mai prezentat, în cadrul discuţiilor de la Bruxelles, principalele repere ale foii de parcurs pentru îndeplinirea exigenţelor hotărârii Curţii Europene ale Drepturilor Omului cu privire la condiţiile din penitenciare.

„Am prezentat măsurile pe care le avem în vedere, de ordin logistic-administrativ – construcţia celor două penitenciare, modernizări, extinderea altor pavilioane. Pe de altă parte măsurile normative legislative pe care le avem în vedere pentru ca împreună cele două să ne permită îndeplinirea cerinţelor hotărârii pilot şi rezolvarea problemelor din penitenciar”, a explicat Tudorel Toader.

Întâlnirea a avut loc în contextul dialogului constant cu Comisia Europeană, iar la întâlnire a participat şi secretarul general adjunct al Comisiei Europene, responsabil de tematica Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), Paraskevi Michou.

Tudorel Toader a declarat anterior că nu trebuie judecate modificările la Legile Justiţiei aduse în Parlament, deoarece modificările pot fi la rândul lor schimbate, forma finală urmând să fie dată abia după avizul Comisiei de la Veneţia.

Tudorel Toader a subliniat, într-o conferinţă de presă, că iniţiativa legislativă în cazul Legilor justiţiei nu aparţine ministrului Justiţiei.

„Un grup de parlamentari au preluat proiectul de lege pentru modificarea Legilor justiţiei. Au deplină libertate să menţină unele soluţii propuse, au libertate să vină cu propuneri noi, ale dânşilor. (…) Ca orice proiect, nu produce efecte juridice şi este o propunere şi forma finală va fi cea din avizul Comisiei de la Veneţia. Să nu judecăm formele intermediare. Important este ca forma finală, care va fi promulgată şi aplicată, să fie mai bună decât forma prezentă”, a explicat ministrul Justiţiei.

Demnitarul a adăugat că nu a citit toate modificările pe care le-au propus parlamentarii.

„Am văzut câteva modificări punctuale. Mă voi uita azi pe el şi voi emite un punct de vedere. Citesc proiectul de lege, îmi consolidez o opinie şi voi comunica”, a conchis ministrul Justiţiei.

Coaliţia PSD-ALDE a prezentat, marţi, ca iniţiative legislative trei proiecte, respectiv modificarea Legii CSM, modificarea Legii privind organizarea judiciară şi modificarea Statutului judecătorilor şi procurorilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Eu am o propunere de reglementare a statutului profesional si moral al celor anchetati de Comisii parlamentare.In documentele de functionare ale comisiilor sa se precizeze doua lucruri: 1. Raportul acestor comisii sa contina si o recomandare privind functionarii publici. Daca nu se prezinta la Comisii inseamna din oficiu ca se recunosc vinovati.2) Raportul sa contina concluzii privind mentinerea lor in functie sau demiterea, cu justificare conctreta in ambele cazuri. 3. Raportul sa fie adoptat in plenul Parlamentului, ca si decizia Comisiei de a elibera sau mentine in functie functionarii publici anchetati. Comisiile nu sunt instante de judecata, ca sa dea pedepse penale, dar pot propune masuri administrative. Ce atata frasuiala!

  2. LEGE…..daca procurorul sau judecatorul greseste cand cere pedeapsa cu mai mult de zece la suta sa fie retrogradat la salariu cu 10 la suta .Daca greseste cu 50 la suta sa i se ia 50 la suta din salariu. Si daca greseste de trei ori intr-un an sa fie transferat in provincie.Daca greseste doi ani la rand cu mai mult de 50 la suta sa fie dat afara din sistemul de justitie…De exemplu procurorul cere 5 ani pedeapsa si procesul se termina cu doi ani pedeapsa inseamna ca procurorul a gresit mai mult de 50 la suta.

  3. Azi la ora 11:00, la Brussells, a fost publicat Raportul MCV pentru Romania si Bulgaria!
    JALE!!
    Ingrijorarile UE la adresa Roamniei arata ca vor mentine MCVul Ani LUMINA de-acum incolo!
    Cu PSD la guvernare ani multi inca(garantati de Votantii din Sudul subdezvoltat si Moldova saraca!) Comisia Europeana NU va ridica MCVul, eventual Dragnea va cere Iesirea Romaniei din UE, chemand in tara cele peste 4 Milioane de Romani aflati acum la Munca in UE, dar care vor pierde Dreptul la Munca daca Romania Iese din UE!
    CONCLUZIA Raportului MCV e:
    „Provocările la adresa independenței sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare”, arata CE intr-un comunicat de presa care sumarizeaza Raportul oficial privin MCV.
    „C.E. nu poate încă să concluzioneze că obiectivele de referință ale MCV sunt, în acest moment, îndeplinite în mod satisfăcător, deși datorită progreselor înregistrate unele obiective se apropie de acest stadiu”, se mai arata in comunicat.
    Un alt element important e anuntul CE ca o noua evaluare MCV va fi realizata spre sfarsitul anului 2018, ceea ce inseamna ca cel putin inca un an mecanismul va fi activ.
    Raportul de astăzi se referă la perioada care a trecut din Ianuarie 2017. El conține Evaluarea CE privind modul în care autoritățile române au pus în aplicare cele 12 recomandări și este completat de un Document de lucru al serviciilor Comisiei care prezintă analiza detaliată efectuată de aceasta, pe baza dialogului continuu dintre autoritățile române și serviciile CE.”

  4. Probabil ca si pe acolo domina suficienta si lenea.Este nevoie de mai multa aplecare spre o documentare autentica, nu pe vorbe strecurate de dusmanii Romaniei.

    • Raportul MCV se realizeaza prin VIZITE ale Expertilor CE in Romania la TOATE Institutiille din domeniu, urmand anumite Proceduri si Puncte de Evaluat(se numesc Recomandari) iar Constatarile pe care le fac raman acelei Institutii si pot fi contestate!
      NU am vazut nici o Contestare a vizitelor Expertilor CE care realizeaza Raportul MCV!
      Mai documenteaza-te!

  5. Nu ar fi mai bine sa renuntam definitiv la rolul de organ legislativ suprem al parlamentului!?
    Sa ne faca UE toate legile iar noi sa le aplicam intocmai…asa ne-am integra definitiv si ireversibil in UE…. in ciuda altora…

  6. Tudorel Toader, aprobati Draku o data legile pe justitie ca va rad si curcile ?!. Daca sunteti neputinciosi spuneti si plecati cu totii sa vina Iohannis cu Pruna si toti ceilati. Voi nu vedeti ca isi bat joc de voi alde Lazar, Tarcea, Ghena, Pruna si alti analfabeti. Pe Kovesi nu o nominalizez ca ea saraca e straina rau de tot de subiect. Cum puteti suporta atata batjocora si umilinta ?! Chiar va este indiferent acest joc nenorocit si ticalos al „Pietelor” ce va rad in nas de parca ati fi handicapati…?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.