Lucrări importante, lăsate fără bani

Au păpat 11% de la investiţii

Manuela Irina Pătrăşcoiu, de la de panglică la tăieri ale bugetului de investiţii

Nevoia de bani a Guvernului Tudose a ajuns la investiții. Nu numai primăriile pierd sume mari de bani.
Într-un­ proiect de hotărâre postat pe site-ul Companiei Naționale de Investiții (CNI), se propune o rectificare bugetară negativă de 11,5%. Ciudat este că acest proiect referitor la bugetul CNI este pus în dezbatere publică, dar persoana nominalizată să ofere detalii sau să preia propuneri spune că „nu există un asemenea proiect“. În Nota de fundamentare a proiectului nu se spune care sunt obiectivele de investiții la care se renunță.

Teoretic, Compania Națională de Investiții (CNI) a postat joi, pe 9 noiembrie, un proiect prin care „aduce la cunoştinţa publicului textul următorului proiect de act normativ: Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea bugetului rectificat de venituri şi cheltuieli pe anul 2017 al Societăţii Comerciale Compania Naţională de Investiţii CNI SA, aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice și Fondurilor Europene“. Anunțul continuă cu adresa instituției, adresa de e-mail a persoanei care preia propunerile și numărul de telefon al acesteia. Consilierul Iulia Matei, de la Departamentul Relații cu Parlamentul, spune însă că nu știe nimic despre acest lucru, nici despre termenul de 10 zile calendaristice, timp în care publicul poate face propuneri. Publicul are la dispoziție
și Nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern, care nu spune nimic referitor la motivul reducerii investițiilor. „Cheltuielile de investiţii  prevăzute în buget  pentru anul 2017 sunt în valoare de 574.670,91 mii lei la nivelul surselor de finanţare şi reprezintă o diminuare cu 11,47% faţă de cele aprobate inițial în anul 2017.

Aceste cheltuieli se compun din:

– 555.067 mii lei reprezentând cheltuieli aferente programelor de investiții de interes public și social finanțate de la bugetul de stat și alte surse extrabugetare;

– 19.603,91 mii lei reprezentând cheltuieli de investiții pentru activitatea curentă a SC Compania Naţională de Investiţii CNI SA și au fost constituite din surse proprii (amortizarea mijloacelor fixe din patrimoniul societății)“, se spune în Nota de fundamentare.

Adevărul despre bugetul de investiții

„Comparând acest buget aprobat de HG 198/2017 la începutul anului, se reduc și salariile. Salariul mediu pe angajat trebuia să fie de 7.771 lei, iar în noul buget este de 5.697 lei, adică se reduc cu 25%. Nu știu dacă se taie sau nu salariile. Poate că, din cele 170 de posturi ale CNI, sunt multe posturi neocupate sau vacante, dar sunt bugetate. Nu cred că se reduc efectiv salariile atât de mult. Rău este că nu se fac investiții publice. Guvernul a dat tot bugetul la salarii și pensii și nu are din ce să susțină investițiile publice. Cele neîncepute sunt tăiate pur și simplu, iar cele începute sunt prelungite. Nu avem o listă de investiții în acest sens. Banii de investiții, de la 574 milioane lei, au fost tăiați la 555 milioane lei. Vedem că bugetul de investiții a scăzut cu 11,5%, iar câștigul mediu pe angajat a scăzut cu aproape 25%. Obiectivele tăiate nu sunt publice, cert e că din 2015 compania asta a avut bugete mult mai mari, de peste 800.000 mii lei, iar acum a ajuns la 555 milioane lei. O cădere de cel puțin 30%. Foamea Guvernului de bani înseamnă tăieri de la investiții“, a comentat pentru Cotidianul fostul prefect al Capitalei Cătălin Deaconescu.

Proiecte controversate

CNI a cheltuit în ultimii zece ani aproximativ 800 milioane euro din bani publici, prin mai bine de 1.500 de contracte. Dincolo de utilitatea publică fără echivoc a unor proiecte de infrastructură, sunt însă şi exemple de investiţii cel puţin ciudate. Stadionul de 12 milioane euro din Alexandria şi cel de 4,2 milioane euro din Turnu Măgurele sunt deja de notorietate, dar mai există şi cazul stadionului de un milion de euro din comuna hunedoreană Sântămărie Orlea, al patinoarului de 2,9 milioane euro din comuna harghiteană Cârţa sau al celui de 5,6 milioane euro din Târgu Secuiesc. Asta, fără a mai vorbi despre zecile de cămine culturale sau săli de sport din comune în care nu există drumuri asfaltate ori canalizare.

Fieful politic

CNI a avut pentru anul 2017 un buget de 650 milioane lei, mai mare decât cel din 2016, de 615 milioane lei, dar mult mai mic faţă de cel din 2015, de 865 milioane lei. O trecere în revistă sumară a proiectelor finalizate numai în ultimii doi ani arată că cei mai mulţi bani se duc, de regulă, în fiefurile puternice ale PSD. De exemplu, 28 milioane lei s-au „tocat“ pe 14 proiecte în Dâmboviţa şi 63,5 milioane lei pe 14 proiecte în Teleorman. Implicarea politicului nu este însă o noutate la CNI. În denunţul său la DNA împotriva Elenei Udrea, fosta şefă a CNI Ana Maria Topoliceanu dezvăluia că fostul ministru al Dezvoltării i-ar fi cerut 10 milioane euro, din bugetul de 100 milioane al companiei, pentru ea şi PDL.

Recomanda
Gabriela Dinescu 166 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Pe durata comunismului din Romania , investitiile au fost facute din bugetul public , adica prin sacrificiul facut de toti cetatenii tarii.Trebuie sa recunoastem cinstit ca aceste investitii au fost imense.Din pacate, dupa anul 1990 , aproape toate au fost acaparate de un numar restrans de indivizi , cetatenii onesti ramanand cu buza umflata. Majoritatea indivizilor care au acaparat bunurile realizate prin investitii au fost specialisti in hotie , nu in organizare si conducere . Au fost in Romania si buni manageri , dar au fost inlaturati dupa revolutie. Acum , cei care au acaparat vor in continuare sa fie intretinuti de buget. Toata lumea a fost impotriva proprietatii publice. Cred ca este cazul sa sa se realizeze direct investitii private. De exemplu : autostrada privata . Se pot infiinta SOCIETATI PE ACTIUNI (de exemplu : „AUTOSTRADA PRIVATA RACNETUL CARPATILOR „). Pot fi atrasi cat mai multi actionari , dar mai ales din cei care sunt proprietari de teren prin care trece autostrada . Actionarii o construiesc , o intretin , o exploateaza si obtin profit. Sigur ar costa mai ieftin , pentru ca pretul terenului n-ar mai fi umflat.

  2. Tineretul sa fie unit sa lupte pentru dreptate si pentru Vitorul lor.Rog pe Tineri din Romania sa nu paraseasca tara sa fie uniti sa ajunga sa ia franile conduceri in Romania .si daca dispare PSD veti avea un vitor frumos in Romania .Voi veni inRomania sa ajut tineretul care va fi la conducere sa puna o directie de inbunatatirea vetii in frumoasa Romanie.ps.Aveti incredere caci vitorul va apartine voua Tineretului Romanesc. Sa ne ajute DUMNEZEU”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*