Augustin Zegrean critică soluţia anunţată de PNL

Fostul președinte CCR, Augustin Zegrean, a declarat că răul pe care recursul compesatoriu l-a produs a fost făcut deja și că cea mai bună soluție ar fi un proiect de lege care să abroge și recursul compensatoriu, asumarea răspunderii Guvernului nefiind o soluție.

„Sigur că au promis că vor abroga legea aceasta – că am văzut că au apărut declarații și că ar vrea să o anuleze, lucru care nu este posibil. Pentru că legile nu se anulează, pot să o facă! Și dacă au promis poate că și trebuie să o facă. Problema lor este acuma cum să o facă?! Nu au trecut decât câteva luni de la referendum unde s-au angajat că nu vor mai face ordonanțe de urgență pe legile Justiției, macar ei să respecte acest angajament, dacă alții nu au respectat!”, a declarat, pentru Mediafax, Augustin Zegrean.

Fostul președinte al Curții Constituționale spune că abrogarea legii recursului compensatoriu trebuie făcută de Guvern printr-un proiect de lege, care să ajungă ulterior în dezbatere în Parlament.

„Dar se pare că în Parlament nu poate partidele vor să anuleze legea aceasta și atunci rămâne soluția angajării răspunderii Guvernului, dar aceasta chiar nu merge pentru că ar fi pentru prima dată în istoria acestei țări când guvernul și-ar angaja răspunderea pe abrogarea unei legi. Angajarea răspunderii are drept scop de a se adopta legi sau programe. În istoria recentă, am avut exemple prin care guvernul și-a angajat răspunderea – Codul Penal, Codul Civil, Codul de Procedură Penală, pe lucruri serioase… Cum ar suna să te duci în Parlament și să spui că îmi asum răspunderea pe legea numărul și legea să fie doar atât: legea numărul nu știu cât se abrogă?! Ar duce în derizoriu și instituția aceasta a angajării răspunderii…” a mai spus, pentru Mediafax, Augustin Zegrean.

Augustin Zegrean a explicat însă că eventuala abrogare a legii recursului compensatoriu nu are cum să aibă efecte asupra deținuților care au beneficiat deja de această măsură.

“Însă, prin abrogarea acestei legi, a recursului compensatoriu, cei care au beneficiat de ea nu se întorc la pușcărie. Cine a primit rămâne cu ce a primit. Pe viitor nu se mai aplică, nu mai pleacă alții din închisoare prin metoda aceasta. Dar răul cel mare deja s-a făcut pentru că la momentul apariției legii au fost eliberați câteva mii de criminali și violatori, după data aceea, eliberările nici nu se simt… Sigur că pentru cei care ar fi beneficiat de această lege, este o mare pierdere… Nu spun că această lege nu trebuia făcută, în situația în care CEDO a spus că «ori faceți ceva în legătură cu situația pușcăriașilor, ori adoptăm o lege pilot prin care vă obligăm noi să faceți». Și atunci s-au găsit aceste măsuri care, sigur, nu au fost cele mai fericite… Una este să eliberezi deținuții și alte să le faci locuri de detenție la norme europene, să nu îi mai ții acolo ca pe vremea lui Decebal… Toate aceste lucruri trebuie avute în vedere… Sunt în lume acestea tot felul de sisteme de executare a pedepsei și probabil că ar fi bine să se mai inspiră și de pe la alții, dar costă. În general detenția costă, îl costă pe cel care îl deține și care trebuie să îi asigure condiții de viață… Dacă vor să o abroge, pot să o facă, dar ar trebui să o abroge printr-o prin altă lege” a mai spus, pentru Mediafax, Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale a României.

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat, duminică, la Sibiu, că Guvernul va angaja răspunderea pe abrogarea recursului compensatoriu, dacă nu va fi realizată modificarea legii de către Parlament. Turcan afirmă că 20.000 de infractori periculoși au ieșit din închisoare beneficiind de această lege.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Alo, tovarășul Zegrean…
    De ce să coste detenția și să n-o facem profitabilă? Păi de le-am da violatorilor, pedofililor, criminalilor, interlopilor și altora ca ei muncă silnică în loc să-i tinem la căldurică și să „scrie” cărți???
    Nu mai bine-ar fi să fie scoși la muncă ca să construiască pușcării mai mari și mai ospitaliere ??????
    Eu socot că dacă acestor bandiți li sr va da muncă silnică, se vor gândi mai mult înainte de-a o face pe nebunii.

  2. E ca un blestem, Natia asta sa sufere din cauza Alogenilor si Ceacarilor cu facies-uri de ol-igo-fre-nologi min-tali…

  3. Domnul erată Zegrean și-a dat doctoratul din “Cum trăiau deținuții în vremea lui Decebal” încât știe așa de bine? Domnule Zegran ați încurcat numele? V-ați gâdit la deținuții din vremea lui Traian. Sigur Traian Băsescu

  4. Cine crede ca acest jurist tractorist se baga de unul singur cu capul in poza se inseala. Gusti 2 doar crede ca este in pensie.

  5. Asa baietri, credeti ca daca ati intrat in U.E. vreti numai drepturi? Nu taticule, aveti si obligatii care costa foarte mult. Vreti sa fiti civilizati si sa nu respectati drepturile omului? Puneti banii jos! Vreti armata NATO dar sa platiti militarii ca in Tratatul de la Varsovia! Vreti libertate dar libertatea costa forte mult fiindca si criminalii sunt oameni! Aplicati condamnarea la moarte pentru criminali si nu o sa mai platiti nimic!

  6. Jegul asta nu a lămurit cu erata data noaptea ca hotii, ca sa-l scape pe turnatorul securist Petrov de demitere.

  7. Mosul asta caruia nu-i ajunge pensia de vreo 70.000 de ron/ luna in loc sa stea linistit, iese ca paduchele in frunte! A sarit de cur in sus cand a auzit ca liberalii ii vor taia/impozita pensia adevarat nesimtita. La C.A.P. cu tine „erata”! Nu-ti trebuie mai mult de 2 metri patrati de pamant!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.