Chiar dacă Delegaţia Permanentă a PNL va aproba modificarea statutului în sensul alegerii pe listă a echipei de conducere, s-ar putea ca modificarea să nu fie operabilă la alegerea conducerii partidului la Congresul extraordinar din 5-7 martie.Adversarii votului pe listă din PNL s-ar putea să aibă câştig de cauză la Congresul extraordinar din 5-7 martie. Şi aceasta chiar şi în situaţia în care la Delegaţia Permanentă a PNL aprobă modificarea statutului şi optează pentru votul pe listă pentru stabilirea conducerii centrale. Cei care sunt adepţii votului uninominal pentru alegerea conducerii au de partea lor chiar statutul aflat în vigoare. Articolul 88 al statutului prevede: „Candidaturile se depun până cel mai târziu cu 48 de ore înainte de ora de convocare a Adunării Generale, Conferinţei Teritoriale sau Congresului, la secretariatul organismului aferent, sub semnătură de primire”. Cum statutul se modifică doar în timpul congresului, rezultă foarte clar că nu se pot depune candidaturi pe liste, ci doar individuale, aşa cum este prevăzut în statutul actual.
“Se va aplica principiul «merge şi aşa»”
Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, susţine şi el că actualul statut nu permite candidaturi pe listă. „Lucrurile sunt clare. Candidaturile se depun pe statutul în vigoare înainte de congres. În plus, votul pe listă poate fi atacat şi cu un articol din Legea partidelor politice, cel care reglementează dreptul de a candida la o funcţie într-un partid. Votul pe listă limitează dreptul de a candida”, ne-a declarat Orban. Un alt fruntaş al PNL, dar care a ţinut să-şi păstreze anonimatul, a declarat vineri pentru cotidianul.ro că se va aplica principiul lui „merge şi aşa”. „Bănuiesc că art. 88 din statut va fi făcut uitat, în timpul congresului se va modifica statutul şi se va permite votul pe listă, după care se vor lansa candidaţii pentru şefia partidului, fiecare cu lista sa.
Cam aşa s-a procedat la toate congresele noastre. Nu s-au respectat prevederile statutare. S-a văzut prima oară că merge, s-a continuat şi la congresele ulterioare. Numai că exista o majoritate suficientă care era de acord cu măsurile luate. Probleme ar putea să apară numai în situaţia în care cineva intenţionează să-şi depună înainte de congres candidatura, va fi obstrucţionat şi va face contestaţie în justiţie. În acest moment însă, problema este cu totul alta. Ieri (joi – n.a.) s-a văzut clar că şi la PSD s-a decis să nu se meargă pe listă, pentru că este aceeaşi situaţia şi în statutul lor, iar noi, care suntem şi partid liberal, insistăm cu votul pe listă. Ne facem de râs”, a afirmat sursa citată.
Se modifică sau nu statutul?
Deşi preşedintele PNL, Crin Antonescu, este partizanul numărul unu al votului pe listă, nu se poate da un pronostic sigur că se va ajunge la această variantă de vot. La ora actuală militează pentru candidaturi uninominale. “De regulă ce se votează la Delegaţia Permanentă se votează şi la congres. Se votează în DP schimbarea statutului, congresul aprobă. Dacă însă votul la Delegaţia Permanentă va fi unul foarte strâns, într-un sens sau altul, nu este exclusă posibilitatea ca la congres acest vot să fie întors, pentru că este mai greu să controlezi aici votul”, a mai precizat sursa citată. Luni, în şedinţa BPC al PNL se va finaliza acţiunea de depunere a amendamentelor de către filiale, şi atunci se va cunoaşte cu exactitate câte agreează votul pe listă şi câte votul individual.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.