Avertisment în legătură cu un „colaps total” al Yemenului

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad Al Hussein, a declarat marți că este îngrijorat de o posibilă „prăbușire totală” a Yemenului, unde Arabia Saudită desfășoară de șase zile raiduri aeriene împotriva rebelilor șiiți houthi și aliaților lor, informează AFP preluată de AGERPRES.

Începând din 27 martie, cel puțin 93 de civili au fost uciși și 364 au fost răniți la Sana’a, Dhale, Hudayda și Lahj, potrivit Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului. Integral pe AGERPRES

Sursa: AGERPRES

Arabia Saudită a lansat în urmă cu o săptămână o operațiune militară în Yemen pentru a-l apăra pe președintele yemenit, Abd-Rabbu Mansur Hadi, contestat de rebelii șiiți houthi, a anunțat ambasadorul regatului saudit la Washington, Adel al-Jubeir, transmite AFP.

Operațiunea a fost lansată de Arabia Saudită și este susținută de mai multe țări.

Potrivit televiziunii publice saudite, citată de DPA, Riadul a anunțat că 100 de avioane participă la operațiunea militară lansată contra rebelilor houthi în Yemen. Totodată, circa 150.000 de soldați au fost desfășurați în Yemen.

Loviturile aeriene lansate de aviația saudită au distrus depozite de muniții ale rebelilor houthi și au ucis mai mulți lideri ai acestora, potrivit agenției de presă Al-Arabiya, cu sediul la Dubai. Forțele aeriene saudite au preluat joi dimineață controlul asupra spațiului aerian yemenit, adaugă sursa citată.

O serie de atentate au avut loc acum două sătămâni în Yemen. Atacurile teroriste s-au soldat cu 142 de morți.

În capitala Sana’a au avut loc trei atentate sinucigașe care au vizat două moschei.

Un al patrulea atac sinucigaș a avut loc în fața unei moschei din Saada, din nordul țării. Conform Xinhua, un alt atac a avizat o clădire guvernamentală din orașul Saada.

Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat atentatele, conform unui comunicat publicat pe internet și semnat de ramura SI din Yemen, transmit agenții de presă internaționale.

Organizația teroristă susține că cinci kamikaze au fost implicați în comiterea atentatelor. Patru dintre ei s-au aruncat în aer în atentatele de la Sana’a și unul în cel de la Saada.

Egiptul, Iordania, Sudan și Pakistan sunt gata să participe la operațiunile la sol în Yemen, iar Emiratele Arabe Unite trimit deja 30 de avioane de luptă în operațiune, împreună cu încă 15 din Bahrain și Kuweit, 10 din Quatar, câte șase din Iordania și Maroc și trei din Sudan, a anunțat televiziunea al-Arabiya.

De cealaltă parte, milițiile houthi au anunțat că sunt pregătite să facă față singure campaniei aeriene, fără a fi nevoie să solicite ajutorul Iranului, aliatul rebelilor din Yemen.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.