Avertisment pentru consultanţii tehnici ai UE

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a declarat că semnarea proiectelor de finanțare pentru marea infrastructură este îngreunată de cei de la JASPERS, consultanții tehnici ai Uniunii Europene în România.
Declarațiile ministrului Apelor și Pădurilor au fost făcute după ce acesta a vizitat județul Bistrița-Năsăud, cel mai afectat de inundațiile din ultima săptămână. Ministrul spune că în județ au fost inundate sute de locuințe și că s-au făcut eforturi supraomenești pentru amenjarea unui dig, care să protejeze o companie de apele râului Bistrița Ardeleană.
Râul și barajul de la Colibița ar trebui să intre într-un amplu program de modernizare, dar cei de la JASPERS au întârzâiat deja cu două săptămâni semnarea contractului de finanțare în valoare de 50 de milioane de euro, potrivit acestuia.
„Atrag atenția celor de la JASPERS, care sunt consultanții tehnici ai Uniunii Europene în România, pentru că am constatat că acești domni sunt foarte sensibil la două, trei, cinci reclamații pe care le fac anumite ONG-uri, și trag un semnal de alarmă public acestor reprezentanți că săptămâna viitoare voi face o sesizare premierului României și reprezentanților sau autorității care răspunde de ei, respectiv Bruxelles-ului, că întârzie nepermis de mult investițiile derulate prin fonduri europene. Înțeleg că la întâlnirea avută zilele trecute cu specialiștii noștri, cei de la JASPERS, după ce am avut discuții cu AM POIM, după ce am avut discuții cu dumnealor, (…) acum ultima găselniță pe care au adus-o în față a fost că trebuie să analizeze întregul bazin hidrografic al râului Someșul Mare. Nu este permis ca după ce îți derulezi proiectele în câțiva ani de zile, după ce ai cheltuit bani, ai făcut SF, în momentul în care trebuie să semnezi cererea de finanțare, care trebuia semnată în urmă cu două săptămâni, să vină să spună că trebuie să facă o analiză a întregului bazin hidrografic”, a declarat Ioan Deneș.
Ministrul Apelor și Pădurilor a spus că aceste proiecte care vizează marea infrastructură din domeniu trebuie finanțate urgent.
„Nu ne putem permite să mai avem această situație de nesiguranță, pe care am avut-o zilele trecute, pe tot ce înseamnă siguranța cetățenilor, a gospodăriilor, a activităților economice, pentru că de fapt ce s-a întâmplat în zonă a fost tocmai din cauza acestui curs al râul Bistrița Ardeleană, care nefiind amenajat a ieșit în unele zone”, a mai spus ministrul.
Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a precizat că toate cele 16 proiecte derulate de minister pe marea infrastructură sunt în aceeași situație, singurul proiect semnat până acum fiind „Reducerea eroziunii costiere Faza a II-a (2014-2020)”, proiect cu o valoare de aproximativ 710 milioane de euro, care a fost semnat anul trecut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

  1. Deneș vrea să betoneze malurile râului și tehnicienii europeni îi zic: nu, tu trebuie să folosești geniu vegetal, să așezi fascine de salcie fixate cu pari tot de salcie care se prind, lăstăresc, se regenerează. Lucrarea este sigură, ieftină și de durată. Dar tu nu vrei asta că tu ești ministrul pădurilor și tu știi mai bine. Tu vrei beton că betonul învârte bani mulți, și în plus îmbătrânește, se fârâmițează și mai poți cere odată și încă odată că este de unde, Europa are bani destui. De ce să folosești fascine ieftine pe care le pui doar o singură dată? Ce nu pricepe Ministrul Pădurilor? Că butașii de salcie se bagă în mal, nu în roate și în pământ, nu în beton. O fi vreun tânăr deștept ca să-i explice?

  2. „acești domni sunt foarte sensibil la două, trei, cinci reclamații pe care le fac anumite ONG-uri”,suntem tara ong-urilor care forfotesc si din moment ce acestea si „expertii”amana finantarea pentru „Somesul-Mare”,suspendand prectic finantarea Barajului de la Cobilita si amenajarea raului ,inundatiile fiind la ordinea zilei, aici,in tara asta ,dicteaza oricine !Ce treaba au consultantii tehnici cu ONGurile, fac analiza „populara”, sau trebuie sa isi faca treaba si de ce refuza sa o finalizeze?
    Pozitia mministrului este corecta si orice ministru care nu se considera „de paie”tb.sa insiste , sa fie critic cu abuzurile trimisilor UE.

  3. PS.S-ar parea ca exista un conflict intre ANAR caruia ii apartine proiectul si ecologisti biologul Călin Dejeu, unul dintre cei mai energici activiști de mediu din zona Transilvaniei, afirmă că lucrările sunt doar un pretext care permite ANAR să dea bani unor firme satelit. „Din regularizări fac bani frumoși firmele satelit ale Apelor Române”.Daca barajuk Colibita este vechi -nereparat din 1980,pt.amenajarea raului in aval biologul pretinde impact de mediu ,desio ministrul d e mai sus spune ca s-a facut SF adica studiu de fezabilitate, urmand a fi primiti fondurile europene.-
    Se contesta viiturile pe raul Bistrita Ardeleana pericolele pt. gospodarii si populatie si se invoca de ecologisti, coruptia pt.a alimenta firmele satelit ale ANAR ce NU VREA impact de mediu !
    UNDE ESTE ADEVARUL?”fascine de salcie fixate cu pari tot de salcie care se prind, lăstăresc, se regenerează”- CE ESTE ASTA ?

  4. Ma intreb daca „specialistii” ieuropieni, au fost sa viziteze Ghermania? Acolo si cel mai mic parau este regularizat cu beton, foarte putin vizibil, si planse de otel. „Specialistii” tine cu palton, ca sa poata zice ca guvernul n-a facut nimic.

  5. Se plange ministrul ca ii cer documente in plus cei care trebuie sa ii dea banii. Ciudat, intr-adevar.

    Cum sa nu faci o analiza a bazinului hidrografic inainte sa faci un proiect pentru un baraj (de exemplu)?!? Cu asta ar trebui inceput. Nu de alta, dar faci asa ceva ca sa stii pentru ce sa ceri bani si cati.

  6. Asta se cheamă geniu vegetal, adică verdele care nu-i place lui Deneș. Lui Deneș îi place betonul pentru că este cenușiu ca PSD-ul, care este cenușiu ca Rovana Plumb.

  7. Cine-si imagineaza ca astia de la UE sunt in Romania pentru a face CEVA BUN PENTRU ROMANIA or este NAIV, or este TEMBEL.

  8. „Impact de mediu”, mediu de care si-au batut joc absolut toti-

    austriacul taind padurile,l munti si codrii intregi, gunoaie mormane la Glina, Vidra ,langa Bucuresti,pe varf d e munti, toata tara MORMANE DE GUNOAIE ,uratita si calcata in picioare , asta nu vad „ecologistii”lui peste prajit ? Firmele ce-si bat joc de natura, scotand miliarde cum este austriacul, neamtul, ungurul, din tara ?In tara noastra ursii au ajuns sa manance oamenii ,animalele sa fie mai protejate decat OMUL! Lucrurile acestea nu sunt vazute de specialistii UE, ce fac tehnicii lor ?De ce Angelea Cristea, macovei, Muresan toti penelistii se ocupa de a persecuta,jigni tara si nu fac nimic ? „Hiegienicul”Iohannis ,ce face ? Ministrii PSD trebuie sa taie in carne vie ,sa termine cu cei care ne calca in picioare , invocand democratia gresit inteleasa,aici,iar la ei nu misca .Orice fir de iarba din Austria este protejat,iar haidamacii nemti protejati de Iohannis taie paduri si exporta busteni inhatand miliarde !

  9. Cu baniim pe calatoriile de placere ale studentilor plus Prima casa prima familie, prima nevasta etc. puteati sa faceti demult barajul.Politica economica este o stiinta.

  10. Păi este ordin de la SRI să nu semneze, ca că aibe subiect de confrtință de presă prezidențială domnul președinte Iohannis despre cum guvernul PSD nu a facut nimic.

  11. Am ajuns ca un sub-inginer cu scoala la seral, care n-are nici cele mai vagi notiuni de ecologie, sa fie pus ministru al apelor si padurilor, doar pentru ca, nestiind ce face, executa orice ordin al celor care se imbogatesc din distrugerea padurilor si a raurilor. Si, cocotat intr-o functie la care n-ar trebui sa se uite nici cu binoclu, sa ameninte si santajeze expertii europeni, pentru ca nu-l lasa sa fraudeze in continuare fondurile europene, sa provoace dezastre ecologice pe rauri, in numele finantarii firmelor de curte. De poate decadere la mare a unui stat european?

  12. Indivizilor de la ABA Somes-Tisa nu le ajunge ca au distrus valea Tisei, tot cu bani europeni. In loc sa se bucure ca procurorii i-au iertat pentru infractiunea de acolo (au defrisat habitat prioritar, au distrus ireversibil habitatul de hranire pentru Alcedo atis etc.), vor acum sa buldozerizeze si betoneze situl Cusma. Ucigasii naturii sunt complet orbiti de lacomie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.