”Avizul negativ duce la blocarea principiului separării judecătorilor de procurori”

Cei opt membri ai CSM care au dat aviz pozitiv cu observații la legile justiției semnează o scrisoare prin care atrag atenția că „avizul negativ dat de majoritatea constituită în plen semnifică blocarea perspectivei principiului separării carierelor judecătorilor și procurorilor”.

Documentul citat, obținut de MEDIAFAX, este semnat de judecătorii CSM Cristina Tarcea, Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Țînț, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, dar și de reprezentanții societății civile din CSM, Victor Alistar și Romeu Chelaru. Cei opt au votat pentru avizarea pozitivă cu observații a proiectului legilor justiției.
Rezultatul votului celor opt membri, judecători și reprezentanți ai societății civile, s-a materializat într-o avaerie favorabilă în limita observațiilor Comisiei numărul 1 compusă din membrii aleși și reprezentanții societății civile din CSM. Observațiile cuprinse în Aviz reprezintă valorificarea puntelor de vedere transmise de judecătorii și procurorii din toată țara și era esențial ca acestea să fie aduse la cunoștința inițiatorului pentru a fi avute în vedere pe tot parcursul legislativ.
Semnatarii comunicatului respeng propunereile cu potențial de vulnerabilizare a justiției, făcând referire la trecerea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției, dubla condiționare a accederii în magistratură și vechime în profesii juridice, dar și abordarea „neechilibrată” a regimului răspunderii magistraților, modalitatea de numire în funcțiie de conducere în cadrul parchetelor.

„Avizul negativ dat astăzi nesocotește imperativul punerii în acord a unor norme din cuprinsul celor trei legi declarate neconstituționale prin decizii ale Curții Constituționale, cu textul acestora”, se menționează în scrisoare.

Semnatarii documentului atrag atenția că proiectul MJ a luat în considerare principiul esențial al separării carierelor judecătorilor și procurorilor, bun câștigat judecătorilor și societății, iar avizul negativ dat în majoritatea constituită în Plen semnifică „vlocarea perespectivei acestei separări”.

„În acord cu misiunea noastră constituțională și consecvenți responsabilității sociale uriașe pe care o implică funcția de membru în CSM, recunoaștem nevoia reformării Autorității judecătorești în scopul consolidării independenței justiției, ca serviciu eminamente în folosul societății”, conform sursei citate.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, joi, proiectul legilor justiţiei , cu 10 voturi la 8. Pentru avizarea negativă au votat următorii: președinta CSM Mariana Ghena, vicepreședintele CSM Cristian Ban, procurorul general al, României Augustin Lazăr și procurorii Andrea Chiș, Bogdan Mateescu, Mihai Bălan, Codruț Olaru, Nicolae Solomon, Florin Deac și Tatiana Toader.

Despre (R.C.) Articolele 3799
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*