Bani mai puţini pentru „Prima casă“

Guvernul alocă anul acesta pentru programul „ Prima casă“  mai puţini bani decât anul trecut.

Banii alocați Programului Prima Casă sunt în fiecare an mai puțini. În 2018 fondurile vor fi de 2 miliarde de lei, cu 25% mai mici comparativ cu 2017. Suma maximă pentru anul trecut a fost de 2,67 de miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei, stabiliți prin strategia programului, plus 175,5 milioane de lei, rămași nealocați din 2016.

Bugetul a fost stabilit încă de acum doi ani, când s-a prevăzut, prin hotărâre de guvern, ca fondurile să fie reduse treptat, ajungând în 2021 la 1,5 miliarde de lei.

Suma maximă acordată în prezent pentru achiziția unei locuințe este de 66.000 de euro, pentru imobilele noi, și de 54.000 de euro pentru cele vechi. Avansul este de 5%,  mai mic decât în cazul contractării unui împrumut obișnuit, situație în  care sumele depuse la început ajung la 15-20% din valoarea creditului. Datorită facilităților oferite, circa 80% din împrumuturile ipotecare sunt accesate prin acest program.

În perioada 2009-2017 au fost acordate 236.138 de garanții și promisiuni de garantare, în valoare de 20,57 miliarde de lei. În 2017 au fost oferite 21.672 de garanții în sumă de 1,88 miliarde de lei și 8.508 de promisiuni de garantare, în valoare de 960 de milioane de lei.

Persoanele care își depun dosarele pentru cumpărarea unui apartament prin Programul Prima Casă s-au dovedit serioși, la contractarea creditului majoritatea depunând un avans peste suma minimă obligatorie după cum arată statisticile FNGCIMM, administratorul fondurilor.

Programul Prima Casă a fost inițiat în 2009, este garantat de stat și a avut ca scop încurajarea băncilor pentru acordarea de credite pentru cumpărarea unui imobil. Previziunile pentru acest an spun că dobânda la împrumuturile pentru locuințe va scădea de la 2,5%, potrivit indicelui ROBOR la 3 luni în 2017, la 2%, în 2018.

Persoanele care doresc să contracteze în acest an o locuință pot accesa portalul nou al  FNGCIMM. De pe site beneficiarii acestui program pot afla situația dosarului și eventualele probleme de evaluare și procesare.

Băncile trebuie să trimită raportări instituției până la 25 ianuarie pentru a putea fi evaluate. Unitățile financiare eligibile vor fi acelea care demonstrează că jumătate din împrumuturi au fost acordate prin programul Prima Casă, iar cealaltă jumătate prin credite standard.

În 2018 alocarea banilor va începe din luna februarie și se va acorda pe parcursul întregului an. În prezent există deja dosare depuse la bănci pentru acordarea creditului.

Băncile care fac parte din program și au fost de acord să împartă riscurile și pierderile aferente împrumuturilor imobiliare cu statul,  sunt obligate să acorde garanțiile doar în moneda națională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. Deloc, asta ar fi o solutie corecta. Se scumpesc dramatic apartamentele din pricina programului Prima Casa. Secatuieste si Bugetul.Nicio consecinta buna.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.