Banii negri din Rusia, spălați în SUA de o bancă germană

Statele Unite, Germania și Marea Britanie susțin sancțiunile impuse Federației Ruse după anexarea Crimeii, precum și sancțiunile anterioare, cum este cazul „listei Magnițki“. Numai că Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, și filialele sale de la New York și Londra au fost implicate într-o vastă operațiune de spălare de bani, în favoarea unor bogați oligarhi ruși, precum Igor Putin (vărul președintelui Vladimir Putin) sau Arkadi și Boris Rotenberg (deținătorii celei mai mari companii de construcții din Rusia și prieteni buni ai președintelui Putin).

Scandalul a izbucnit în 2015, iar banca a fost penalizată abia acum. Autoritățile financiare din Marea Britanie și Statele Unite (operațiunea de spălare de bani a fost organizată prin intermediul filialelor Deutsche Bank din Moscova, New York și Londra) au obligat Deutsche Bank să plătească amenzi în valoare de 204 milioane de dolari, respectiv 425 de milioane de dolari. Verdictul a fost o ușurare pentru acționarii și managerii băncii, care estimau că amenda va depăși un miliard de dolari.

O mână de ajutor pentru oligarhi

Operațiunea de spălare de bani de la Deutsche Bank s-a desfășurat în perioada 2012-2014, sub acoperirea unor tranzacții bursiere prin care rublele oligarhilor ruși erau transformate în dolari și transferate în conturi din Cipru, Estonia și Letonia. Nu mai puțin de 10 miliarde de dolari au luat drumul acestor conturi. Un audit intern din 2015 a dus la descoperirea unei rețele conduse de Tim Wizwell, un tânăr bancher american care se ocupa de acțiunile deținute de clienții ruși, fiul unui petrolist american care a făcut afaceri profitabile în Rusia. Mulți dintre clienții ruși pe care Wizwell i-a „ajutat“ se află acum pe lista neagră stabilită de Statele Unite după anexarea Crimeii.

Începând din 2008, scandalurile s-au ținut lanț la Deutsche Bank, care a ajuns să fie socotită drept marele risc sistemic la adresa băncilor din zona euro. În 2016, banca a fost condamnată de guvernul american să plătească o amendă de 7,2 miliarde de dolari pentru rolul jucat în agravarea crizei creditelor imobiliare din Statele Unite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.