
Pentru Traian Băsescu, declarațiile făcute în ultimele două zile în diverse ieșiri publice și preluate de televiziunile de știri și agențiile de presă nu au fost de ajuns. Drept urmare, joi seara, în „prime time” a apărut pe postul public de televiziune. Ca de obicei, nu a venit cu noutăți, ci doar cu nuanțări. Și, ca și în alte rânduri, tot la TVR 1, mesajele președintelui chiar dacă în aparență ele vizau în special persoane aflate la mii de km distanță, au fost mai mult pentru uz intern. Adică pentru recuperarea capitalului pierdut. Nu știm cât a punctat Traian Băsescu la capitolul imagine, dar, cu siguranță, imaginea României a fost depuncată.
“Peste noapte și fără avertisment”
Șeful statului s-a luat din nou la trântă cu liderii celor doi grei din UE. După ce a rererepetat că “motivaţia din scrisoarea celor doi miniştri, dar, repet, este incorectă” și că “nu poate fi cuplat MCV cu condiţiile de acces la Spaţiul Schengen”, și și-a manifestat optimismul “eu sunt convins că pe 14 ianuarie ultimul raport de inspecţie va arăta că suntem tehnic gata”, Traian Băsescu s-a luat de președintele Franței și cancelarul Germaniei: “Peste noapte şi fără avertisment! Măcar mă aşteptam ca unul din colegii mei din Consiliu, ori domnul preşedinte Sarkozy ori doamna cancelar Merkel să spună <>”.
Teoria conspirației…
Șeful statului vede o conspirație în legătură cu problema Schengen. “Trebuie spus – şi e bine ca românii să ştie – am văzut o campanie, o adevărată campanie, a fost întâi a unui fost ministru al integrării europene, a domnului Lelouche, legat de România, pe problema romilor, iar în ultima vreme constatăm o campanie a ministrului pentru integrare europeană, a noului ministru pentru integrare europeană din Guvernul Franţei care, spre exemplu, nici mai mult, nici mai puţin, s-a dus în faţa Adunării Naţionale a Franţei, a Parlamentului Franţei, afirmând că România nu trebuie să intre pentru că nu are tratat de frontieră cu Republica Moldova”. Oricum, T.B. l-a urechiat pe postul public pe “conspiratorul șef”, spunând că “tratatul nostru pentru frontiera de est a fost semnat în 1947, la Paris. Deci discutăm de un ministru francez care nu ştia că tocmai acolo unde vorbea el se semnase tratatul, care definea frontiera României cu fosta Uniune Sovietică, care a fost recunoscută de noi ca frontiera Republicii Moldova”.
…și teoria discriminării
Finalul subiectului Schengen a demonstrat, fără echivoc, că de fapt mesajele lui Traian Băsescu sunt în special pentru uz intern, și nu reprezintă altceva decât o campanie de imagine pro-domo. Cităm: “Aş vrea să tragem o concluzie. Estev incorectă atitudinea celor doi miniştri, deocamdată, faţă de România şi nu putem tolera această abordare. Repet: este o discriminare la adresa României. Nu putem tolera pentru că dacă acum stăm ca râmele, cum ne recomandă foarte mulţi – staţi, să stăm liniştiţi, că sunt marile state ale UE. Da, sunt marile state dar cei 22 de milioane de români au dreptul la respect. Nu ei judecă, nu ei au impus condiţii de independenţă şi izolare a justiţiei de orice formă de control. Românii au dreptul să fie în Spaţiul Schengen. Nu poţi să jigneşti, să tratezi aşa 22 de milioane de români”.
Ce înseamnă “îmi asum răspunderea”
Traian Băsescu a “tradus” la TVR ce trebuie să înțelegem din afirmația sa că îșI asumă răspunderea în cazul unui eșec în privința aderării la spațiul Schengen. “Păi după rostirea unei astfel de fraze, înseamnă că eu, ca şef al statului, reprezint toate puterile statului (L’etat, c’est moi – n.a.) fie că e vorba de puterea legislativă, puterea judecătorească, puterea excutivă, sunt şeful acestui stat, astea sunt puteri în stat. De altfel, şi circulaţia constituţională a preşedintelui României este cu acces în toate instituţiile acestea”.
Numai că după ce a spus (cu o undă de regret în gând – n.a.) că nu are autoritate executivă asupra niciuneia din aceste puteri, Traian Băsescu a arătat că și alții ar fi trebuit să-și asume răspunderea. “Ca atare, constatând că motivele invocate incorect, repet, incorect, în scrisoarea celor doi miniştri francez şi german, legate de Mecanismul de cooperare şi verificare pe justiţie, m-aş fi aşteptat ca CSM să spună <>. Constatând că în acea scrisoare se vorbeşte şi de slabe rezultate în lupta anticorupţie, mă aşteptam ca parlamentul să spună <> şi încă unu care e tot la ei. Neexistând aceste reacţii, cineva trebuia să-şi asume eşecul şi nu putea să o facă decât şeful statului”. Numai că aici – trecem peste faptul că ar fi trebuit amintit și cazul Robertei Anastase (frauda din Parlament și tăcerea Parchetului privind plângerea penală depusă acum 111 zile împotriva ei) – T.B. a servit telespectatorilor și o mică doză de neadevăr, în ceea ce privește cazul Ridzi. Nu întreg parlamentul a blocat accesul ei la justiție, ci colegii ei din PD-L.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.