Bilanț alarmant! Un medic la 335 de locuitori

cancer ovarian

Sistemul de sănătate a înregistrat anul trecut un număr de 58.600 de medici, în creştere uşoară faţă de anul precedent, ceea ce înseamnă că unui medic i-au revenit în medie 335 de locuitori, relevă datele transmise luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). De asemenea, activitatea  din sistemul  sanitar – public  şi  privat – s‐a  desfăşurat  în  peste  60.000 de unităţi  sanitare.

În 2016, sistemul de sănătate avea 57.300 de medici, aceasta însemnând că unui medic i-au revenit în medie 345 de locuitori. Anul trecut, din numărul total de medici, 15.700 erau medici dentişti, în scădere cu aproximativ 800 faţă de anul 2016. De asemenea, 17.800 erau farmacişti, în creştere cu aproximativ 600 faţă de anul precedent, potrivit INS, citat de news.ro.

Potrivit informațiilor date publicității, din totalul medicilor, o cincime erau medici de familie, aproape două treimi dintre aceştia desfăşurându-şi activitatea în mediul urban.

Totodată, 142.100 de angajaţi aveau o pregătire sanitară medie, în creştere cu 4.900 faţă de anul 2016. În plus, 69.400 de persoane formau personalul sanitar auxiliar, în creştere cu 3.100 faţă de anul precendent.

Discrepanțe între mediul urban și cel rural

Discrepanţele dintre mediul urban şi cel rural au rămas semnificative. Astfel, în mediul rural au revenit de 8 ori mai mulţi locuitori unui medic, de 6 ori mai mulţi locuitori unui medic dentist şi de 4 ori mai mulţi locuitori unui farmacist, faţă de mediul urban.

Structura personalului sanitar era preponderent feminină, ponderea femeilor în rândul medicilor şi al medicilor dentişti fiind de peste două treimi, iar în rândul farmaciştilor de 90%, potrivit INS.  În anul 2017, activitatea din sistemul sanitar (public şi privat) s-a desfăşurat în peste 60.000 unităţi sanitare – 49.000 de unităţi sanitare în mediul urban şi 11.000 unităţi sanitare în mediul rural.

”Pe principalele categorii de unităţi, reţeaua sanitară a dispus în anul 2017 de: 576 spitale, faţă de 567 spitale în anul 2016, 823 de centre de diagnostic şi tratament, centre medicale şi centre de sănătate, în creştere cu 19 unităţi faţă de anul 2016, 461 de ambulatorii de specialitate şi ambulatorii integrate spitalelor, în scădere cu 8 unităţi faţă de anul 2016, peste 41 de mii de cabinete medicale faţă de 40 de mii de cabinete în anul 2016”, se arată în comunicat.

Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Bilant, cum?!
    Cine se alarmeaza?
    Ca Dragnea si Taricenau sunt ocupati cu „statul parelle”!
    Iar de cateva zile, acum cu Votarea Codului penal si a celui de Procedura penala, amandoi au DISPARUT, pur si simplu!
    Dragnea si Taricenau(mai nou si Tudoirel!) Efectiv dispar din spatiul public cand PSd-ALDE detoneaza bomebele care pun Justitia sub calcaiele lor, de Infractori dovediti!
    Escroci!

    • faci valuri degeaba, sunt la guvernare de doi ani, iar un medic se formeaza in 8-10 ani, deci peste opt ani poti vorbi de ceea ce au facut cei doi, in schimb daca nu ai carente de memorie ar trebui sa-ti amintesti de spitalele inchise de PD-L azi parlamentari PNL si PMP indemnul/fortarea lui Basescu sa plece in occident pentru ca odata cu inchiderea spitalelor unii si-au pierdut locul de munca, altii din cauza salariilor mici, taiate cu 25%…iar pt. ca nu mi-am pierdut memoria ca tine, imi amintesc ca dupa 2012 au fost dati cei 25%, au fost mai multe cresteri, ultima in acest an cand au inceput sa fie la un nivel rezonabil…

  2. Realitatea este alta.De ce nu intrebati absolventii de medicina?Posturile sunt blocate,pastrate pentru anumite persoane,nu sunt scoase la concursi iar cand sunt scoase la concurs sunt aranjate.Credeti ca din miile de absolventi nu s-ar gasii cineva sa le ocupe.In momentul cand s-au inchis spitalele mici atunci erau medici ,acum nu mai sunt.

  3. este o simpla statistica, fara vaoare, omiteti faptul ca un medic de familei are inscrisi o mie sau doua de asigurati, ca o comuna poate avea cateva mii de locuitori si un singur medic, iar adevaratele probleme sunt la numarul mic de medici specialisti sau poate care isi ”forteaza valoare”, ajungandu-se la liste de asteptari pt. o consultatie, mai rau decat pe vremea comunistilor, cand totusi dimineata la fisier puteai obtine un bon de ordine la unul din cei doi medici adica dimineata sau dupa amiaza, acum si la particular dureaza sau poate este o moda ca sa dea impresia de cat de solicitati sunt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.