Birocrația le pune bețe-n roate rezidenților

În țara din care tot mai mulți medici pleacă în străinătate, iar spitalele caută cu disperare specialiști, statul complică lucrurile în loc să le simplifice. O pânză de păianjen birocratică îi împiedică pe rezidenți să aibă acces la programele de studii dedicate lor.

2016 a fost anul în care Ministerul Sănătății a creat cinci noi specialități, dar nici acum doctorii nu știu nici în ce secții sau spitale urmează să se specia­lizeze. 1.000 de copii diagnosticați anual cu diferite afecțiuni sunt trimiși de statul român în clinici din străinătate. Costul pentru fiecare dintre ei este de zeci de mii de euro. Și asta, pentru că nu avem nici medici, nici aparatură și nici spitale pentru a-i trata pe toți.

„Nu știm unde vom lucra“

„Suntem cam 250 de medici rezidenți în specialitățile pediatrice și neonatologie. Lucrăm de la începutul anului fără o curriculă, fără o programă care să ne spună ce trebuie să studiem. Nu știm unde vom lucra, pe ce secție de spital, lunile viitoare. Peste noi planează incertitudinile. Există chiar posibilitatea că toate aceste specializări vor dispărea, iar noi, medicii rezidenți, vom rămâne în aer“, spune Claudiu Spiridon, medic rezident care dorește să se specializeze în pediatrie.

Rezidenții spun că nici angajaţii de la direcţiile de sănătate nu i-au putut lămuri. Le-au transmis doar că, de câteva zile, au început un nou stagiu. „Am fost anunțați că vom fi repartizați într-un stagiu de urgențe pediatrice, dar este tot un stagiu de pediatrie pentru că este pe aceleași secții, în același loc în care am lucrat și până acum. Nu se schimbă absolut nimic. Singurul lucru despre care pot spune că s-a schimbat este denumirea“, explică Spiridon.

Nicio reacție de la minister

Cei mai afectaţi sunt tinerii care au făcut deja un rezidenţiat de cinci ani în pediatrie şi acum au ales o nouă specialitate. „Eu cred că există o problemă de organizare și împărțirea programului de pregătire. Trebuie să apară și în Monitorul Oficial. Programele curriculare pentru fiecare dintre aceste specializări au fost lucrate și trebuie trimise la Ministerul Sănătății. Probabil că mai trebuie timp până când ele vor obține toate autorizațiile respective“, explică Mihaela Bălgrădean, medic pediatru, profesor universitar UMF „Carol Davila“.

Până la ora redactării acestui material, Ministerul Sănătății nu ne-a oferit niciun punct de vedere.

„Sunt zile când nu știu cum ajung acasă“

Aceasta nu este singura problemă cu care se confruntă medicii rezidenți. Deseori, ei se plâng de ritmul inuman de lucru în ture, iar banii abia le ajung să se descurce de la o zi la alta. 80.000 lei este suma pe care statul român o investește în formarea fiecărui medic. Dar aceluiași stat român pare să nu-i pese că în fiecare an mii de doctori pleacă în străinătate să-și facă meseria cu demnitate.

Sorana lucrează în Spitalul Universitar din București și este medic rezident în anul IV. Își începe programul zilnic la ora 7.00 și, de cele mai mai multe ori, pleacă din spital în jurul orei 17.00. În plus, are de făcut și șase gărzi de câte 24 de ore lunar. „Sunt zile când merg spre casă din inerție. Nici nu-mi dau seama cum ajung, creierul nu mai procesează. Uneori nici nu apuc să mănânc ceva în timpul zilei, până ajung acasă. Doar poate, așa, un pateu sau sandviș, pe fugă, mai mult nemestecat. Am și un record personal, cu care am ajuns să mă laud: 45 de pacienți în zece ore. E ceva, nu?“, explică râzând Sorana. Salariul ei este de 3.500 lei pe lună, dar s-a gândit foarte mult și înclină să plece în Marea Britanie pentru un salariu de patru-cinci ori mai mare. „Nu am luat decizia finală, dar 85% cred că asta voi face. M-am consultat și cu prieteni, colegi, familie și cred că așa ar fi cel mai bine pentru mine. Și nu sunt singura care vrea să plece. Mai știu mulți colegi care vor să plece. Din păcate.“ Viitorii colegi din Marea Britanie au rămas uimiți când au aflat de ture de 24 de ore. „Au spus că nu poate exista așa ceva pentru că este inuman. Ei sunt relaxați și nu lucrează decât în ture de opt ore. Altfel, spun ei, randamentul este zero din cauza epuizării.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.