Bloomberg: Seceta amenință economia zonei euro

Lipsa apei este cel mai important risc natural la adresa economiei din zona euro, potrivit Băncii Centrale Europene și cercetătorilor de la Universitatea Oxford, transmite Bloomberg.

Lipsa apei de suprafață pune în pericol aproape 15% din producția economică a zonei euro, a declarat joi Frank Elderson, membru al boardului executiv al BCE. Potrivit acestuia, agricultura este cel mai expus sector pentru că ar suferi cele mai mari pierderi de potențial de pe urma scăderii apelor de suprafață. Elderson a arătat și spre riscurile asociate cu poluarea apelor, precum și spre inundații.

BCE încearcă să obțină o imagine mai clară asupra modului în care schimbările climatice și riscurile care au legătură cu natura vor afecta bilanțurile băncilor, precum și întreaga economie. Elderson a declarat că primăvara lui 2025 este pe cale să devină cea mai secetoasă înregistrată vreodată în Țările de Jos, iar perioade de secetă vor deveni mai frecvente din cauza crizelor climatice.

‘În consecință, un management eficient al apei va deveni crucial pentru menținerea producției’, a spus Frank Elderson, într-un discurs la Leiden. ‘Cu toate acestea, persistă riscul ca în perioadele de secetă, ar putea fi nevoie ca producția să fie redusă. Unele procese industriale ar putea deveni neviabile din punct de vedere economic și ar putea fi nevoie să fie mutate’, a adăugat Elderson.

BCE urmează să publice vineri, pe blogul său, o parte din rezultatele preliminare ale studiilor efectuate în comun cu cercetătorii de la Universitatea Oxford, a mai spus oficialul BCE.

Recomanda

4 Comentarii

  1. A plouat de a rupt in Europa zonei euro din martie incoace ,acum cateva zile erau inundatii in Franta,dar trebuie sa ii intelegem

  2. Deciacum ne iau si apa.
    Au luat petrolul, gazul, oamenii cat de xat scoliti. Aerul cand il luati neborocitilor. Hai sasaila trimite macatii ca am crticat stapanii tai.

  3. pai olandezii sa faca bine sa mai omoare vreo 300k de vaci, sa mai inchida cateva mii de hectare de ferme si sa manance artificiale de la Bill Gates

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.