
Doi dintre jurnaliştii de la departamentul Economic, care au semnat ani de-a rândul în Cotidianul, Şerban Buşcu, în prezent redactor la revista Capital, şi Ionuţ Tudorică, în prezent redactor money.ro, explică, la invitaţia cotidianul.ro, ce înseamnă decizia de azi a Băncii Naţionale de a reduce dobânda de politică monetară de la 8% la 7,5%.Consiliul de Administraţie al BNR a decis, în prima şedinţă de politică monetară din 2010, reducerea dobânzii cheie de la 8% la 7,5%, nivel care nu a mai fost atins de 2 ani, printr-o măsură-surpriză pentru piaţă, în condiţiile în care majoritatea analiştilor anticipau o menţinere a ratei de dobândă sau tăierea acesteia cu un sfert de punct procentual, la 7,75%. În acelaşi timp, BNR a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Argumentele BNR sunt "stagnarea temporară a procesului de dezinflaţie, concomitent cu o relativă ameliorare a percepţiei investitorilor străini asupra economiei româneşti în perspectiva detensionării mediului politic intern", se arată în comunicatul Băncii Centrale.
Şerban Buşcu: BNR, cel mai mare finanţator al statului
“Până când bugetul nu îşi va regăsi echilibrul fie prin reducerea cheltuielor şi creşterea veniturilor, fie prin finanţări externe, orice decizie va lua Banca Naţională în sensul impulsionării creditului va avea ca unic beneficiar statul.
Reducerea cu 0,5% a dobânzii de politică monetară reprezintă, în mod cert, un semn de intrare în normalitate. Mai ales că ea face parte dintr-o serie mai amplă de măsuri începute de la jumătatea anului trecut. Totuşi, cei care se aşteaptă ca această decizie să ducă la o scădere a dobânzilor practicate de bănci sau la o dezgheţare a creditului acordat companiilor şi populaţiei vor fi, cel mai probabil, dezamăgiţi.
Vor fi dezamăgiţi pentru că zona privată are un concurent extrem de serios în lupta pentru banii băncilor. Este vorba despre statul român care, pentru că nu a primit banii de la FMI la timp, va da buzna iar la bănci pentru a lua cât mai mulţi bani deloc ieftini. Cum băncile ar da dovadă de naivitate dacă ar refuza o ofertă atât de avantajoasă (credite 100% sigure la dobânzi excelente), vor ignora, în continuare, mediul de afaceri şi, cu atât mai mult, populaţia.
Unde se va simţi însă decizia BNR, care probabil va fi urmată şi de altele în acelaşi sens, va fi la dobânzile pentru economii care şi aşa sunt în scădere. Românii vor avea randamente mai mici la depozitele pe care le fac în bănci. De altfel, mai toate măsurile luate de Banca Naţională în ultimul an, de la reducerea rezervelor la modificarea regulamentului pentru provizioanele constituite de bănci şi la diminuările consecutive de dobândă nu au făcut altceva decât să ajute Guvernul să suţină un buget cu venituri mult prea şi cheltuieli mult prea mari.
Indirect, Banca Naţională a României a devenit cel mai mare finanţator al statului. Direct ar fi fost o măsură interzisă prin lege. Fie că a pompat lei în piaţă pentru ca băncile să îi ia şi să îi vândă, mai scump, statului, fie că a dislocat resurse către bănci direct din rezerva valutară – se cheamă că BNR a finanţat statul în condiţiile în care, cifrele ne-o spun, creditul pentru firme şi companii a scăzut în 2009, faţă de 2008, în timp ce împrumuturile către instituţii ale statului au crescut de peste 5 ori.
Ce poate fi mai concludent?! Până când bugetul de stat nu îşi va regăsi echilibrul – fie prin reducerea cheltuielor şi creşterea veniturilor, fie prin finanţări externe – orice decizie va lua Banca Naţională în sensul impulsionării creditului va avea ca unic beneficiar statul”.
Ionuţ Tudorică: Partea bună e că că va pune presiune pe bănci să scadă dobânzile
„BNR arată că-i place situaţia în care se găseşte România. Că are încredere că noua ordine politică poate aduce normalitate în economie. Altfel nu se poate explica această coborâre consistentă a dobânzii, în condiţiile în care nu există încă un buget pe anul curent. Partea cea mai bună a acestei decizii este că va pune presiune pe bănci să scadă dobânzile”.
Citeşte şi:
A. Vasilescu: Decizia BNR este un semnal dat băncilor pentru ieftinirea creditelor
D. Hewitt, Barclays Capital: Ne aşteptăm ca BNR să mai reducă dobânda cheie, dar nu mai jos de 6%
Tăierea dobânzii cheie la 7,5% semnalează diminuarea presiunilor de depreciere pe leu
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.