Sub acoperirea unui act fără valoare juridică semnat de Videanu şi mai apoi de Boc, Hidroelectrica a vândut către Alro energie electrică cu 30% mai ieftină decât preţul pieţei. Paguba pentru stat se cifrează la minim 30 de milioane de euro anual. Cum contractul semnat de Hidroelectrica cu Alro se întinde până în 2018, rezultă că statul va pierde în jur de 250 de milioane de euro.
Mihai David, actualul şef al Hidroelectrica, a anunţat ieri că Alro a primit energie electrică în baza unui memorandum guvernamental care a intrat în vigoare din 29 ianuarie 2010. Potrivit acestui document, Alro Slatina primeşte energie hidro la un preţ preferenţial, direct legat de cotaţia aluminiului de pe burse. Memorandumul a fost semnat de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu şi contrasemnat de premierul Emil Boc.
Curios este faptul că hârtia cu pricina numită memorandum nu are număr de înregistrare, nu a fost în dezbatere publică şi nici nu are valoare juridică, ea nefiind ordonanţă, hotărâre de guvern sau lege. Documentul cu pricina, întins pe două pagini, poartă numele de „dezvoltarea aluminiului primar din România” şi este plin de inexactităţi şi de prognoze greşite. De asemenea, în document nu se spune care ar fi beneficiile la nivel naţional dacă industria primară de aluminiu ar primi subvenţii mascate de la stat (energia ieftină e o formă de subvenţie mascată), respectiv pierderile statului, aşa cum se face în susţinerea oricărui document cu valoare juridică. În plus, e posibil ca documentul să fi reapărut după scandalul din presă legat de prelungirea de către Hidroelectrica a contractului cu Alro până în 2018. Cert este că producătorul de aluminiu Alro Slatina a obţinut cea mai confortabilă asigurare împotriva fluctuaţiilor de preţ. Hidroelectrica, respectiv statul român, preia toate riscurile.
Practic, în baza uneri hârtii fără valoare juridică, deci fără acoperire legală, Alro va primi de la Hidroelectrica 3 TWh anual, până în 2018, iar „preţul energiei va fi stabilit în funcţie de o serie de factori, precum cotaţia aluminiului la bursa metalelor de la Londra”. Cantitatea contractată anual de Alro reprezintă aproximativ 5,5% din consumul de energie al României din 2009, de 55 TWh.
Preţul de livrare este în medie de 31 Mwh, deci cu 30% mai mic faţă de preţul pieţei, de 44 euro/MWh. Astfel, dacă s-ar menţine preţurile curente, Alro va plăti câte 93 de milioane de euro pe an în următorii opt ani. În schimb, Hidroelectrica va încasa anual cu aproape 30 de milioane de euro mai puţin comparativ cu preţul de piaţă şi îşi asumă riscul să vândă chiar mai ieftin, în caz că aluminiul se va ieftini şi mai mult.
Iniţiativa memorandumului semnat de Videanu şi mai apoi de Boc pare să aparţină Hidroelectrica, al cărei director general, Mihai David, a declarat în noiembrie 2009 că vrea să propună producătorului de aluminiu Alro Slatina încheierea unui parteneriat pe termen lung de vânzare a energiei electrice la un preţ care să varieze în funcţie de cotaţia internaţională a aluminiului.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.