Rusia

BREAKING NEWS Manevra lui Putin: Cine-i „premierul meu”

Guvernul rus condus de premierul Dmitri Medvedev a demisionat miercuri după un discurs al președintelui Vladimir Putin în fața Parlamentului.

UPDATE. Vladimir Putin l-a propus miercuri seară pe Mihail Mişustin, în prezent director al Serviciului Fiscal Federal, pentru postul de prim-ministru.

„Preşedintele Vladimir Putin a avut o întâlnire de lucru cu Mihail Mişustin şi i-a oferit postul de şef al Guvernului. După obţinerea acordului său, a propus spre analiza Dumei de Stat candidatura lui Mihail Mişustin pentru postul de prim-ministru”, a comunicat Kremlinul, conform agenţiei de presă Tass.

Medvedev a anunţat miercuri că demisionează, în contextul unor schimbări constituţionale anunţate de Putin.

Medvedev a argumentat că Vladimir Putin a formulat o serie de „modificări fundamentale” în Constituţia Rusiei.

„Aceste schimbări, dacă vor fi adoptate şi cel mai probabil vor fi adoptate, aşa cum a spus Putin, vor genera schimbări semnificative nu doar pentru un număr de articole ale Constituţiei, ci şi pentru balanţa puterii în întregime”, a declarat premierul rus, citat de agenţia de presă Sputnik.

Medvedev a preluat conducerea Executivului în mai 2018, la două luni după realegerea lui Putin ca preşedinte.

Putin a propus miercuri acordarea Dumei de Stat prerogativa desemnării premierului, a vicepremierului şi a miniştrilor, precizând că preşedintele va fi obligat să numească în funcţii persoanele desemnate. „Propun modificarea ordinii şi sarcinilor Dumei de Stat, care nu doar va accepta, ci şi va desemna candidatul pentru conducerea Guvernului Rusiei. Ulterior, pe baza recomandării premierului, vor fi desemnaţi vicepremierii şi miniştrii”, a declarat Vladimir Putin, subliniind că preşedintele va fi obligat să numească în funcţii candidaţi desemnaţi. „Cu alte cuvinte, preşedintele nu va mai putea respinge candidaţii aprobaţi de Parlament pentru aceste funcţii”, a explicat Vladimir Putin, conform agenţiei Tass.

Cu toate acestea, Vladimir Putin, al cărui actual mandat se încheie în 2024 şi care conform legislaţiei în vigoare nu are dreptul să candideze din nou, a subliniat că Rusia trebuie să fie în continuare condusă de un sistem prezidenţial.

Fără să ofere precizări, Vladimir Putin a abordat şi problema modificării articolului care limitează numărul mandatelor prezidenţiale ‘la două mandate succesive’.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Stiti cum e in Rusia,au de toate,dar nu prea merge treaba!Sputnik.ro o spune ,foarte suge-stiv ca Putin l-a propus pe Medvedev,fosta lui „roata de rezerva „intolit numai Armani,ca un adjunct la nu stiu ce Consiliu de Aparare..
    In rest Rusia a ramas ” bouche bée, pétrifiée”,si nu are guvern…

  2. De abia astept sa vad trupa de mascarici „Nasty, Lili & Gollum” cum face spume la bot si infiereaza „cu minie proletara” aceste masuri vadit „antidemocratice” luate de Putin, adica „prerogativa desemnării premierului, a vicepremierului şi a miniştrilor” de catre Duma !

  3. Camerista KGB Raluca Turcana s-a scapat la Coafor saptamina trecuta cum ca Prapaditul de Medvedev o va sfirsi in Siberia la minele de Uraniu ca Sef de Echipa. Coafeza era cunoscuta SRI ca agenta MI-6 datorita informatiilor furnizate de Criminalul in Serie Dinca Caracaleanu – Asset CIA. Tovarasul Vladimir Putin s-a cam plictisit de Democratia Liberala atit de Paguboasa pentru Maica Rusie si s-a hotarit sa Schimbe Constitutia dupa Modelul Chinei vecine si prietene si sa se Declare Tar ales pe Viata de Dumnezeu prin intermediul Patriarhului Kirill ca Martor Pamintean.
    Raluca mai spunea cum ca Judokanul l-ar fi si Batut Mar pe prapaditul ala care chiar se credea Prim Ministru. Ma rog…

  4. Nu degeaba e Putin. Duma (Parlamentul) va avea puteri sporite , nu cumva sa vina unul ca Eltzin si sa strice tot ce a facut el , intr’un mod stralucitor. Beneficiile strategiei Putin se vor arata peste vreo 3-4 ani.

  5. @Horia Cornescu :ai uitat sa pui zero-urile,uitucule!Reface te rog,cu : „…Beneficiile strategiei Putin se vor arata peste vreo 30-40 ani”Mai usor cu limbile,ca „Malagamba” are gura plina de „maretul Putin”!

  6. @Horia Cornescu : Multumesc sa-mi aduci aminte, îl uitasem pe Ieltzân. Sistemul „prezidential” pe care-l propune Putin fiind, însa, diferit de restul sistemelor prezidentiale, în care presedintele tarii desemneaza premierul, ultimul apartinându-i MAJORITATII PARLAMENTARE. Ce propune Putin pentru Rusia fiind mai degraba un sistem SEMI-prezidential. ps mandatul nu-i expira decât în 2024. Desi nu poate avea pretentii la mai mult de 2 mandate CONSECUTIVE, nu vad de ce n-ar candida iar la presedintie, dupa un mandat al altuia. Medvedev, fidelul, sau altcineva, tânar? Tipii fiind, amândoi, discreti si prudenti. Excelenti strategi ci tacticieni. Jucatori de shah. Asiatzi. Disciplinati. De-aia a si facut Rusia progrese strategico-economice vizibile, în ultimii 20 de ani. pps dezastrul URSS fiind ca, dupa Stalin, n-a avut decât mameluci la sefia PCUS. Suma de analfabeti fara minte, de la Hrusciov – care se tinea scai de Stalin, dar SCAI (împingându-i pe restul, dându-le pumni, numai s-ajunga EL în primul rând, a se vedea documentarele epocii) pentru ca, o data sef, sa-l denunte, si mincinos, si din oportunism, fara sa puna decât propria betzie-n loc, într-un moment în care URSS avea nevoie de-un om puternic, nu de-un mascarici, sa se dezvolte, nu sa regreseze economic), la Brejnev (la fel lui Hrusciov), câtiva senili ulteriori si Gorbaciov-Ieltzân. Povestea fiind, însa, chiar Duma, în care tipii nu-s nici prea culti, nici prea inteligenti. Statul functionând nu datorita lor, nici chiar Presedintelui, ci FUNCTIONARILOR SUPERIORI ai Presedintiei, Ministerului de Externe, Dezvoltarii, functionarii Dumei (…), excelent pregatiti. @Surdan Dobânda: guvernul actual ramâne pe loc, pâna la desemnarea viitorului premier. În tara nefiind nici un vid de putere.

  7. Putin nu se da dus din Kremlin decat cu picioarele inainte,ce sa mai o lungim!Nu are variante la conducerea lui,de aceea propun sa fie declarat Tarul tuturor rusilor,cum si merita!
    In istorie au mai fost aidoma lui,un Oliver Cromwell,Jean Bedel Bokasa,Mugabe,etc e plina cartea de istorie de indispensabili providentiali

    • Aha ! deci era mai bun Eltin (corespondentul lu’ Basila din Romania) ? Cel care pe inca doua sticle de votca ar fi vindut Siberia celor la care pontezi si care, cind cobora mai mult de o treapta, avea „vertijuri” ?

  8. @@Su..: ma nene,un mandat prezidential de 4-5 ani,eventual de doua ori,dar nu „pe viata”,ce nu intelegi,ce e asa de greu daca asa scrie in Constitutia Rusiei??
    Sa schimbe Constitutia si sa fie pe viata,eu ce spun,mujicule?

    • De prin 1985 ai ramas inchis in pivnita si asculti in continuare „Vocea Americii” si „Europa Libera” ? Ca vad ca, ascultind „posturi straine” (e adevarat, putin bruiate) vii cu „noutati” ! Putin, presedinte „pe viata” ??? Pe asta de unde ai mai scos-o, cred ca nici macar televiziunea de la Tirana, aia cu aburi, n-a emis o asemenea gogomanie ! Spune-ne si noua de unde ai asa „noutati”, sa nu murim prosti !

  9. Presa Romana face „copy-paste” a ceea se scrie in presa Marelui Licurici. La Moscova , numai ce s’a produs o revolutie de…..matase. Raportul Executive-Legislativ devine aproximativ cu cel in cazul Licuriciului, dupa referendumul ce va sa fie. Despre noul Prim Ministru veti auzi si scrie foarte des -asa ca ….stocati cerneala. Specialist in Txe/Finante, expert IT, jucator de Hockey, amator de pian, Mihail Mishuscev nu este o veste buna pentru soarecii din New-York (Wall Street) sau reptilele din Washington.

  10. Ileana, ai sa vezi : dupa 2024 , Tarul va ramane un fel de „consilier special” , pe probleme strategice- caci aici, expertiza sa este inegalabila. Istoria ce se va scrie maine, i’l va plasa peste Petru cel Mare. Eltzin a facut 2 lucruri bune: a trasat o platforma cu China despre cum sa gestioneze Eurasia (valabila si acum) si l’a adus si promovat pe Putin la Kremlin.

  11. @Horia Cornescu : Stiu ca Tzarul ramâne-n penumbra, si ca-i, într-adevar, inegalabil. Ai dreptate-n tot. Suntem de acord (privindu-l pe Ieltzin, inclusiv. Doua lucruri bune, între care Putin, a carui sarcina a fost si de-a-i … deconstrui „reformele” interne ale primului, adâncind, însa, colaborarea Rusia-China).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.