Bucureștiul, un pic mai atractiv. Se redeschide Lido

sursa foto FB Lido by Phoenicia

Bucureștiul devine mai atractiv, și parcă mai ofertant, începând cu ultima săptămână a lunii ianuarie. Lido, unul dintre cele mai cunoscute hoteluri din București, și unul dintre simbolurile Capitalei, se redechide după ani de zile de renovări. Nu mai puțin de cinci milioane de euro au fost investiți în clădirea situată în inima orașului, pe Bulevardul Magheru.

 

Procesul de renovare nu a știrbit deloc eleganţa perioadei interbelice, ba chiar a reușit să o îmbine perfect cu ceea ce reprezintă confortul zilelor noastre. În interior au fost păstrate unele elemente originale, precum liftul, tavanul din unele camere şi treptele. Așa că acum hotelul îşi redeschide porţile pentru a-şi primi oaspeţii.

 

Va fi clasificat la patru stele şi va fi denumit Lido by Phoenicia, având 115 camere, dintre care 18 apartamente.

Dispune de două restaurante – Restaurant Lido şi Lido’s Brasserie & Bar, două săli de conferinţă, sală de fitness şi masaj.

 

 

 

Un etalon al eleganței interbelice

Hotelul Lido a fost și pe vremuri unul dintre cele mai cunoscute şi mondene locuri de petrecere a timpului liber din capitală.

Complexul Lido a fost construit de doctorul Constantin Angelescu în perioada 1905-1930, pe un teren cumpărat împreună cu soția sa, Virginia Constantinescu Monteoru.

E. Doneaud a fost arhitectul curajos însărcinat să proiecteze „hotelul hotelurilor“. Și nu a dezamăgit. Grație studiilor făcute la Paris, Doneaud a reușit să creioneze un imobil care „se ține tare“ și în prezent. Dacă nu ar fi atât de cunoscut, blocul Lido i-ar putea păcăli pe cei care ar fi întrebați despre vârsta sa. E un octogenar care se ține bine.

Imobilul a fost dat în folosință la începutul anilor 30, în prezența proprietarilor și a numeroase personalități ale vremii. Aceștia erau atrași de echilibru perfect între tehnologie, confort şi design.

Cu o arhitectură teribil de modernă și acum, dar mai ales acum mai bine de opt decenii când a fost construit, Hotelul Lido a fost ani la rîndul, locul de desfășurare al celor mai tari evenimente mondene.

Bucureștenii interbelici dar și turiștii erau atrași peste poate de arhitectura modernistă a clădirii și de elementele Art Deco.  A contat foarte mult și bazinul cu valuri, primul din Europa, inaugurat odată cu lansarea hotelului.

sursa foto FB lido by phoenicia

De altfel, și numele hotelului are legătură tot cu bazinul. Numele “Lido”își are originea în Italia secolului XIX și provine de la stațiunea Lido di Venezia. Lido se referă la un bazin de înot în aer liber și serviciile asociate acestuia.

Piscina Lido este menționată și în câteva opere literare. Eroina romanului ”Pânza de păianjen”, scris de Cella Serghi, mergea ”o dată sau de două ori pe săptămână la bazinul de pe bulevard, la Lido”.

Imagini cu celebrul bazin, care încă nu este dat în folosință dar va intra și el în renovare, se pot vedea și acum într-o scenă din filmul Balanța, a lui Lucian Pintilie, dar și într-un documentar filmat în 1961 de British Pathe.

După schimbarea regimului politic, survenită celui de Al Doilea Război Mondial, imobilul a intrat în proprietatea statului. Apoi, în 1993, a fost privatizat, însă moștenitorii doctorului Angelescu au cerut în instanță retrocedarea proprietății. După 17 ani de procese, în 2010, aceștia au intrat în posesia clădirilor și au închis hotelul. Acum, complexul Lido este administrat de omul de afaceri Mohamad Murat, proprietarul lanțului hotelier Phoenicia, cel care a și făcut investiția.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

5 Comentarii

  1. Scrieți pe engezește și dotările “săli de conferință, masaj” că altfel nu înțelege lumea ca este vorba de un hotel din România.

  2. Romania nu s – a schimbat de sute de ani. Trebuie sa vina strainii , in cazul nostru un arab care sa puna in valoare edificii romanesti. Sa bage in cap tinerii , generatia de,,revolutionari ” care sunt formati de neocomunisti, aia cu fata umana ca monstruozitatea de ILICI, care au fost educati sa nu cunoasca istoria si sa ,,ciupeasca ” adica sa fure cate ceva de la locul de munca , fiind astfel ,,solidari ” cu hoti ca Dragnea , Voiculescu, Tiraic si toti comunistii care au trecut in buzunarul lor toata averea facuta prin munca romanilor avand regim de sclavi 73 de ani. Asta era Romania burgheza mosiereasca din timpul Regatului Romanniei, inventiva si libera . Asa era , Romania Regala , cea hulita de comunisti, cu calu si caruta si cu taranii care se judecau pentru o prajina de pamant, care era proprietatea lor, isi permitea sa faca primul bazin cu valuri din Europa . Deci comparatia pe care o faceau anglo- americanii din Comisa de Control Aliata din Bucuresti in 1945 , ca in Capitala se traia ca intr- un pahar de sampanie este veridica ca si nivelul Romaniei era egal cu al Belgiei. De aceea romanii incepand cu decembrie 1989 lupta pentru monarhie. Acum suntem la nivelul Burkinei Faso, o tara africana cu regim comunist , a carei moneda , se poate citi in Larousee: pula.

  3. Bleah, daca a incaput pe mana arabului, se va duce-n jos curand. Baga ala sclipici si onduleuri levantine, la rupere, asa ca-ntr-un targ de pasalac. Vax Valahia!

  4. @Magda Colgiu : toate bune si frumoase, dar de ce nu spui pe-ndelete ce-nseamna, din punct de vedere artihectural, Lido? fiindca-nseamna ceva de neconfundat, si-anume, stilul Art Déco. Vezi Paris, New York, Moscova … stil care, alaturi de cladirile Art Nouveau ale Bucurestiului, îi justifica apelarea de Micul Paris. Si arhitectului, francez, al cladirii i se cuvenea o citare mai îndelungata.

  5. ştrandul făcea, vara, toţi banii: avea valuri, apa cristal, fetiţe mişto, 25 de lei intrarea şi 25 de lei o berică bună şi rece ( redegistă, cehească, poloneză)…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.