
Europa trebuie să mențină parteneriatul strategic cu Rusia pentru a reuși să recupereze măcar parțial din competitivitatea pierdută de la începutul crizei, a declarat ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului, Peter Szijjarto, în timpul primei sale vizite în străinătate, în Slovacia vecină.
Economia ungară suferă pierderi de circa 300.000 de euro în fiecare zi, ca rezultat al embargoului impus de Rusia în replică la sancțiunile occidentale și nu există semnale că situația se va îmbunătăți în Ucraina, iar, prin urmare, impactul economic asupra UE va fi tot mai mare.
”Europa a pierdut din competitivitate începând din 2008 și parteneriatul strategic cu Rusia este singurul mod prin care poate recupera o parte din competitivitate”, a spus Peter Szijjarto.
Răspunzând la o întrebare legată de decizia Budapestei de a opri fluxul de gaze către Ucraina, Peter Szijjarto a precizat că rezervoarele Ungariei sunt pline doar în proporție de 60% și că Budapesta trebuie să se asigure că va avea rezerve de 100% înainte de începutul iernii.Ministrul ungar a declarat că a vorbit cu omologul său ceh Miroslav Lajcak despre interconectarea infrastructurii de transport a gazelor din cele doua țări, care ar trebui finalizată până la începutul anului 2015. Interconectorul va fi capabil să asigure un flux anual de 6,7 miliarde de metri cubi.
Ministrul ungar a mai arătat că țara sa este pentru construirea gazoductului South Stream, un proiect al Moscovei. El a completat că acesta nu este un panaceu pentru problema gazelor, însă, odata cu abandonarea proiectului european Nabucco, doar South Stream este cel care poate suplimenta livrările către Europa.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.