La un centenar românesc

Budapesta zidește, Bucureștiul demolează în capitala Transilvaniei (II)

Guvernul României abandonează prima tipografie românească din Cluj-Napoca tocmai în anul în care se împlinesc 100 de ani de la înființarea acesteia. În acest timp, Guvernul Ungariei finanțează construirea unui centru cultural, care include și tipografie, în capitala simbolică a Transilvaniei. În cursul  lunii ianuarie 2019, Cotidianul a publicat un articol intitulat “ O bandă organizata vrea sa lichideze Imprimeriile Nationale “ în care  a fost prezentată situația critică din Compania Naționala a Imprimeriilor (CNI) Coresi SA, din care face parte Imprimeria Ardealul Cluj. În ultimele șase luni, situația s-a agravat ajungându-se la blocarea activității imprimeriilor din Cluj-Napoca și Oradea.

Imprimeria Ardealul, ținta principală a unei clici dâmbovițene

După ce a fost desemnat administrator special și director general al CNI Coresi, Pavel Avramoiu a modificat organigrama companiei prin înfiinţarea a două noi posturi de directori (director comercial şi director pentru reconstrucţie şi dezvoltare comercială tipografie), în care a numit două cunoştiinţe apropiate, respectiv pe Radu Sofian şi Alin Lupsan. Aceștia au fost numiți în funcții fără să fie organizat vreun concurs sau altă procedură de selecție și fără să aibă pregătirea și experiența necesară. Conform unor surse din companie, directorul comercial Radu Sofian a fost angajat anterior în Poliția Locală a Sectorului 5 din Municipiul București și ar fi fratele unei amante a lui Avramoiu, iar directorul pentru reconstrucţie şi dezvoltare comercială tipografie, Alin Lupsan, este de profesie inginer agronom și ocupația sa anterioară a fost de distribuitor de pizza. Ambii directori au primit salarii lunare de 13.000 lei, în condițiile în care majoritatea angajaților companiei au salariul minim pe economie.

  În perioada ianuarie – mai 2019, administratorii speciali și administratorul judiciar ai CNI Coresi SA au inițiat și au adoptat o serie de decizii și măsuri nelegale sau nejustificate care au afectat grav, chiar iremediabil, activitatea Sucursalei Imprimeria Ardealul Cluj. Toate acestea după ce Imprimeria Ardealul reușise în anul precedent să-și achite datoriile și să intre pe profit. În urma propunerii formulate în acest sens de către administratorul special Avramoiu în data de 21 ianuarie 2019, administratorul judiciar Victrix Capital SPRL a solicitat Comitetului creditorilor CNI Coresi SA aprobarea vânzării activului Sucursala Imprimeria Ardealul Cluj și aprobarea disponibilizării personalului de la sucursalele Imprimeria Ardealul Cluj și Imprimeria de Vest Oradea. Aceste solicitări s-au aflat pe ordinea de zi a ședinței Comitetului creditorilor din 1 februarie 2019, când acest comitet a aprobat însă numai solicitarea de disponibilizare a personalului de la sucursalele din Cluj și Oradea. Solicitările și hotărârea adoptată sunt nelegale întrucât nu erau în competența de decizie a Comitetului creditorilor (conform prevederilor art. 17 alin. 1 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenței) și constituiau modificări și încălcari majore ale planului de reorganizare în forma în care a fost confirmat prin sentința civilă a Tribunalului Bucuresti nr. 5982/25.10.2017.

În urma acestei hotărâri nelegale, administratorul special Avramoiu a emis, în înțelegere cu administratorul judiciar, decizia nr. 8/19.02.2019, prin care s-a dispus, în principal, revocarea dreptului de semnătură al directorilor de la Imprimeria Ardealul Cluj și Imprimeria de Vest Oradea și aducerea la cunoștința administratorului special, spre aprobare, a tuturor documentelor emise sau primite de aceste sucursale. O astfel de măsură a fost generatoare de birocrație și de lipsă de operativitate în condițiile în care trebuiau transmise spre aprobare administratorului special inclusiv simple somații sau notificări de plata către beneficiari sau chiriași, delegații pentru reprezentarea companiei în dosare aflate pe rolul instanțelor de judecată ori pentru solicitarea de înscrisuri de la anumite instițutii publice, ca Oficiul Registrului Comerțului sau Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Pentru aprobarea ordinelor de plata sau a unor acte adiționale s-a așteptat, de regulă, un număr mare de zile, uneori chiar săptămâni. Totodată, în urma revocării dreptului de semnătură al directorului Sucursalei Imprimeria Ardealul Cluj, nu au mai putut fi emise și semnate somații sau notificări de plată pentru beneficiarii sau chiriașii cu debite și nu au mai putut fi încheiate acte adiționale la contractele de închiriere sau la contractele de prestări servicii tipografice.

Avramoiu and co urmăresc disponibilizarea angajaților

Ulterior, prin decizia emisă de administratorul special Avramoiu, sub nr. 10/22.02.2010, s-a dispus revocarea dreptului la semnătură în relațiile cu unitățile bancare și de trezorerie al persoanelor împuternicite de la Sucursala Imprimeria Ardealul Cluj, începând cu directorul Mircia Giurgiu. Iar, prin decizia emisă de același administrator special sub nr. 13/25.02.2019, a fost înființată o nouă organigramă la Sucursala Imprimeria Ardealul Cluj, care prevedea doar două posturi: șef administrativ-contracte și tehnolog-contracte servicii tipografice. Concomitent,  Avramoiu a solicitat, în mod repetat, sucursalelor Imprimeria Ardealul Cluj și Imprimeria de Vest Oradea să transmită la sediul central, în regim de urgență, o serie de documente, insistând asupra trimiterii dosarelor de personal ale salariaților și copiilor de pe actele de identitate ale acestora, în vederea emiterii preavizelor de încetare a contractelor individuale de muncă.Tot în acest scop, Avramoiu a trimis, în data de 13 martie 2019, o comisie constituită din patru membri (director comercial, director pentru reconstrucție și dezvoltare activitate tipografie, șef Serviciu Financiar-Contabil și consilier juridic) la sediul Imprimeriei Ardealul Cluj pentru preluarea în original a documentelor solicitate prin adresele emise anterior și pentru luarea de măsuri în vederea închiderii activității de tipografie. Aceste măsuri nelegale, abuzive nu au putut fi însă aplicate datorită opoziției conducerii și angajaților sucursalei.

Administratorul special Avramoiu a comis și alte acte abuzive și păguboase la adresa angajaților și a sucursalelor companiei. Astfel, a refuzat să aprobe plata salariilor angajaților Imprimeriei Ardealul Cluj pe luna februarie 2019, care trebuiau achitate în data de 11 martie 2019, conform prevederilor din contractele individuale de muncă, și a tăiat tichetele de masă pentru toți angajații companiei începând cu luna februarie, motive pentru care Sindicatul Liber al Tipografilor din Cluj a sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă București. De asemenea, a refuzat să aprobe plata contravalorii utilităților (energie electrică, gaze naturale, apă-canalizare, telefoane, internet) și a serviciilor de pază aferente lunii februarie 2019 pentru sucursala din Cluj. Neplata facturilor restante la energie electrica aferente lunii februarie 2019 a atras  întreruperea furnizării energiei electrice în dimineața zilei de 15 mai 2019, fapt care a generat blocarea activității sucursalei până în data de 21 mai, când s-a realizat reconectarea

Pedepsirea directorului de la Cluj

În data de 5 martie 2019, administratorul special Pavel Avramoiu a emis preaviz de concediere directorului Sucursalei Imprimeria Ardealul Cluj, Mircia Giurgiu, iar în data de 18 aprilie 2019, actualul administrator special George-Dragoș Constantinescu și administratorul judiciar Victrix Capital SPRL au emis decizie de concediere a acestuia, cu motivația desființării postului deținut. Aceasta decizie este vădit nelegală și a fost contestată în justiție pentru următoarele motive:

  1. -decizia de concediere nu a fost motivată în sensul dispozițiilor art. 76 alin. 1 lit.a din Legea nr. 53/2003-Codul Muncii și nu a fost emisă o decizie prealabilă de desființare a postului de director al sucursalei;

2. – au fost invocate drept temei de drept dispoziții declarate neconstituționale prin decizia Curții Constituționale a României nr. 64/2015(art. 86 alin.6 teza I din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenței);

3. – fostul administrator special Avramoiu Pavel, emitentul preavizului de concediere, nu avea capacitate de exercițiu întrucât nu a încheiat niciodată un contract de mandat cu CNI Coresi SA;

4. -decizia de concediere nu a fost comunicată până în prezent lui Mircia Giurgiu, astfel că nu poate produce consecințe juridice, conform prevederilor art. 77 din Legea nr. 53/2003-Codul Muncii.

Fostul director Giurgiu consideră că deciziile prin care i-a fost revocat dreptul de semnătură și prin care a fost concediat reprezintă acte de răzbunare împotriva sa din partea administratorului special Pavel Avramoiu şi a reprezentantului administratorului judiciar Victrix Capital SPRL, avocatul Marius Cristian Ghiță, care au fost determinate de faptul că în perioada anterioară a transmis, în conformitate și cu Legea avertizorului public, Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în calitate de reprezentant al acţionarului unic al Companiei Naţionale a Imprimeriilor Coresi SA, Statul Roman, informări şi sesizări privind acte nelegale şi prejudiciabile ale administratorului special şi administratorului judiciar, solicitând revocarea respectiv înlocuirea acestora. Totodată, în dosarul Tribunalului Bucureşti nr. 29785/3/2013, având ca obiect insolvenţa CNI Coresi, a formulat cerere pentru înlocuirea administratorului judiciar, contestaţie împotriva deciziei Comitetului creditorilor din 1 februarie 2019, prin care s-a aprobat disponibilizarea personalului de la sucursalele Imprimeria Ardealul Cluj şi Imprimeria de Vest Oradea, la propunerea administratorului judiciar şi a administratorului special, şi contestaţie împotriva raportului de activitate al administratorului judiciar pe perioada 6 decembrie 2018-29 martie 2019.

O angajare nelegală și o revocare târzie

În urma numeroaselor sesizări și reclamații, Ministerul Culturii și Identității Naționale a convocat, din păcate destul de tardiv, Adunarea Generală a Acționarilor CNI Coresi în vederea schimbării lui Pavel Avramoiu din funcțiile deținute. Prin hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor din 27 martie 2018, s-a constatat încetarea calităţilor de administrator special şi de director general ale lui Pavel Avramoiu şi a fost desemnat administrator special George Dragoş Constantinescu. Avramoiu a rămas insa în continuare în funcţia de director general al companiei, invocând un contract individual de muncă încheiat cu administratorul judiciar Victrix Capital SPRL. Avocatul Marius Cristian Ghiță a încheiat, în numele CNI Coresi,  contractul individual de munca nr. 1387/09.01.2019 cu Pavel Avramoiu, pentru funcția de director general al companiei, deși acesta ar fi trebuit să încheie un contract de mandat cu compania,  și nu au luat măsuri pentru aplicarea imediată a Hotărârii AGA din 27 martie 2019 în privința acestuia. Administratorul judiciar nu era abilitat prin lege sau printr-o hotărâre a Adunării Generale a Acționarilor să încheie un asemenea contract individual de muncă, Avramoiu trebuind să încheie un contract de mandat cu CNI Coresi, pentru funcția de administrator special. După o lună, respectiv în 24 aprilie 2019, Avramoiu și-a dat demisia din funcția de director general, cu un preaviz de 45 de zile, prevăzut în contractul de munca încheiat, rămânând astfel în funcție până la finele lunii iunie.

Prin modul în care a procedat, administratorul judiciar a prejudiciat compania cu valoarea salariilor de care a beneficiat Avramoiu încă trei luni pentru funcția de director general. Administratorul judiciar nu a procedat la punerea imediată în aplicare a hotărârii AGA, cum a procedat în cazul administratorului special și directorului general anterior, Marius-Cristian Căluți. Cu toate că nu a încheiat contract de mandat pentru funcția de administrator special, administratorul judiciar Victrix Capital SPRL, a încercat să-l favorizeze pe fostul administrator special Avramoiu și să-i asigure un folos material necuvenit și prin faptul că a convocat Comitetul creditorilor și a solicitat acestuia aprobarea unei remunerații nete de 3.500 euro/lună din averea debitoarei CNI Coresi pentru acesta, dar solicitarea i-a fost respinsă.

Dezastru favorizat de Ministerul Culturii

Caracterul nelegal sau nejustificat al deciziilor sau măsurilor fostului administrator special Avramoiu este confirmat de schimbarea sa din funcțiile de administrator special și director general, prin Hotărârea Adunării Generale a Actionarilor CNI Coresi din 27 martie 2019, la cererea Ministerului Culturii. Toate aceste decizii si masuri constituie incalcari ale planului de reorganizare al CNI Coresi si erau de natura să atragă intrarea în faliment a companiei. Toate aceste decizii și măsuri au creat și au întărit în rândul angajaților Imprimeriei Ardealul Cluj convingerea că se urmărește închiderea activității sucursalei, disponibilizarea personalului și vânzarea terenurilor și construcțiilor aflate în proprietatea acesteia. Această convingere a fost amplificată de faptul că, de la numire și până în prezent, fostul administrator special și director general Avramoiu Pavel și cei doi directori numiți de acesta nu au asigurat niciun contract și nicio comandă pentru lucrări tipografice la Imprimeria Ardealul. Toate aceste decizii și măsuri au influențat negativ activitatea sucursalei, au generat un stres permanent în rândul angajaților, au alterat climatul de muncă și au influențat negativ eficiența muncii. Actualmente, activitatea Imprimeriei Ardealul este blocată, majoritatea angajaților trebuind să plece în concediu, întrucât nici actualul administrator special nu a asigurat vreun contract sau vreo comandă de lucrări după concedierea directorului Mircia Giurgiu, care, așa cum am arătat, reușise o relativă redresare a sucursalei. Mulți furnizori și beneficiari au încetat relațiile cu sucursala, iar multi chiriași au reziliat contractele de închiriere, Imprimeria Ardealul fiind privată astfel de surse sigure de venit. Au plecat și angajați, iar cei rămași trăiesc cu teama disponibilizării și cu grija zilei de mâine.

La asta a dus managementul fraudulos și păgubos al administratorului judiciar și al administratorilor speciali ai CNI Coresi și politica neghioabă a Ministerului Culturii și Identității Naționale. Halal minister și identitate națională dacă nu a fost în stare să salveze prima tipografie românească din capitala simbolica a Transilvaniei, care este pusă pe butuci tocmai în anul în care trebuia sa aniverseze un centenar de la înființarea sa. Ministrul Culturii, Daniel Breaz, ar trebui să ia lecții de la Guvernul de la Budapesta în ce privește apărarea identității naționale, cu atât mai mult cu cât este originar din Alba-Iulia, capitala Marii Uniri, unde este rectorul Universității 1 Decembrie 1918. Culmea imbecilității românești este că, în cursul lunii iunie, acest ministru și-a trimis corpul de control să verifice activitatea Imprimeriei Ardealul pe ultimii trei ani, în loc să-i verifice pe mahării de la București care au dus CNI Coresi spre faliment. Pentru situația dezastruoasă de la Imprimeria Ardealul este vinovată și justiția noastră mioritică, recte Tribunalul București, Secția a VI-a Civilă, care a amânat cererea de înlocuire a administratorului judiciar și a respins celelalte cereri privindu-l pe acesta. Iar în alte cazuri, vajnicele DNA și DIICOT au mușamalizat toate sesizările penale formulate împotriva asasinilor economici ai CNI Coresi (Marius Bogdan Ilie, Pavel Avramoiu, Marius Cristian Ghiță), inclusiv pe cele formulate de Corpul de control al primului-ministru.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Valer Marian 277 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Clanul procurorilor si ONGurile lor se indoapa din aceiasi troaca!

  2. Pavel Avramoiu si avocatul administrator judiciar Marius Cristian Ghiță au procedat fraudulos acesta din urma l-a mentinut ilegal printr-un contract individual pe Porumboiu ,care deci neincheiind niciodată un contract de mandat cu CNI Coresi SA ,ca ” administrator special „Avramoiu Pavel, emitentul preavizului de concediere al dlui Mircia Giurgiu nu avea capacitate de exercițiu de a emite acest act ,întrucât nU AVEA MANDAT DE REPREZENTARE AL CNI CORESI SA.
    Acest act de concediere este lovit de nulitate abosluta,nu poate produce efecte,iar toate semnaturile lui Porumboiu prin care angajeaza CN Coresi dupa data contractului individual de munca nr. 1387 din 09.01.2019-sunt NULE.
    De asemenea intructa decizia de concediere nu a fost comunicată până în prezent lui Mircia Giurgiu, comunicarea si data comunicarii in dreptul muncii fiind esentiale , pentru a fi contestata etc.că nu poate produce consecințe juridice, conform prevederilor art. 77 din Legea nr. 53/2003-Codul Muncii.
    In aceasta situatie consider ca procedura de insolventa sau faliment poate fi intrerupata,suspendata ,amanta etc.pana la constatarea NULITAII ABSOLUTE a concedierii si lipsa mandatului lui Porumboiu, ceea ce atrage nulitatea actelor facute de el dupa acel”ctr.individual”nul.
    Imprimeriile CNI Coresi au o semnificatie culturala aparte,prin vechimea si contributia adusa culturii si spiritualitatii romanesti,istoriei si patrimoniului nostru NATIONAL.Dl.DAniel BREAZU are obligatia decurgand in lege ,ca de urgenta sa formuleze PLANGERI PENALE PENTRU FRAUDA LA LEGE CONSTAND IN FALSURI,UZURI DE FALS si alte infractiuni impotriva numitilor Porumboiu si Marius C.Ghita ,declansand sau sustinand atat in penal cat si in civil eliminarea ILEGALITATILOR comise de trupa infractionala de a impinge la faliment CNI Coresi,prin frauda.In caz contrariu, demisia sau destituirea de catre premier a ministrului incompetent de la Cultura.

  3. In opinia mea. un articol anti-romanesc;pentru o galceava locala,procurorul Marian aprinde un rug!

  4. Dle Boc ,stii cumva cine le da autorizatii de construtie ??,or vin aia si fac ce vor la tine in parohie !!.
    MRU a abandonat averea GOJDU din Ungaria !!, Asta-i administrarea ROMANIEI ??,mai apara cineva interesele romanilor in tara asta ??

  5. Nu-l mai pupați pe Mircia in ..ur, se vede clar ca este un articol la comanda. Hoți striga hoți! Dumneata cel care ai scris articolul nu ai fost subalternul si mâna dreapta a domnului Giurgiu? Mai băieți…nu mai dezinformați oamenii, vreți sa prindeți din ciolan și sunteți in stare de orice! Mircia ce a făcut in toți ani ăștia pentru companie, nimic …și el este vinovat pentru situația creată.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.