O bandă organizată vrea să lichideze Imprimeriile Naționale (II)

Printr-un memoriu adresat ministrului Culturii și Identitătii Naționale, Daniel Breaz, directorul Sucursalei Imprimeria Ardealul Cluj, Mircia Giurgiu, solicita schimbarea din funcție a administratorului special și administratorului judiciar ai Companiei Naționale a Imprimeriilor (CNI) Coresi.

Conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 96/1999, CNI Coresi este societate comercială pe acțiuni cu capital integral de stat, care este definită ca persoană juridică română care desfășoara, în principal, activităti de interes public național, ceea ce înseamnă că domeniul său de activitate (executarea de tipărituri și lucrări poligrafice) are legatura cu siguranța naționala a României. Cu toate acestea, după intrarea în insolvență, în 2013, cu complicitatea administratorului judiciar Victrix Capital SPRL (desemnat în aceasta funcție în 2013 ), administratorii speciali Marius Bogdan Ilie (care a detinut aceasta functie in perioada 2013-2016) si Pavel Avramoiu (numit in aceasta functie in septembrie 2018) au fost preocupati doar de vanzarea activelor CNI Coresi (terenuri si constructii situate in zonele centrale ale municipiilor Bucuresti, Craiova, Cluj-Napoca, Oradea, Bacau), fapt ce ar fi dus sau ar duce la lichidarea companiei. Cei doi administrator speciali s-au aflat in siajul clientelar al PNL, iar in ultimii ani au ajuns in anturajul fostului primar general al capitalei, Sorin Oprescu, si al succesoarei sale Gabriela Firea. Administratorul judiciar este legat de fostul sef operativ al SIE, controversatul general Silviu Predoiu, care si-a dechis recent o firma de consultanta taman in sediul acestuia( un apartament din zona Piata Victoriei ).

La pierderi mari, câștiguri umflate pentru administratorul judiciar

În pofida faptului că a manifestat fie neglijență crasă, fie complicitate vădită față de actele nelegale si paguboase ale administratorului special Marius Bogdan Ilie, in mandatul caruia au fost inregistrate pierderi anuale intre 5-6 milioane de lei, administratorul judiciar Victrix Capital SPRL a beneficiat in perioada 2013-2018, conform raportului Corpului de Control al Primului Ministru inregistrat la CNI Coresi sub nr. 412/105/24.09.2018 ( care a fost intocmit in mandatul actualului prim-ministru, Viorica Dancila ), de o remumeratie nelegala de 3.500 euro/luna si un procent de 2,2% + TVA din sumele incasate/recuperate din averea societatii debitoare. Prin incheierea pronuntata de judecatorul sindic in data de 16.10.2013, in dosarul Tribunalului Bucuresti, Sectia a VII-a Civila nr. 29785/3.2013, prin care a fost admisa cererea de intrare in insolventa, a fost stabilita o remumeratie de doar 3000 lei/luna pentru administratorul judiciar.

Administratorul judiciar a beneficiat de o remumeratie lunara necuvenita de 3500 euro/luna cu complicitatea administratorului special, care a reusit in data de 06.08.2013 sa obtina aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor pentru desemnarea Victrix Capital SPRL in calitate de administrator judiciar al CNI Coresi, fara a se solicita in prealabil si a se dispune de nicio oferta in acest sens. Doar ulterior au fost solicitate si au fost inregistrate, in perioada 21.08-26.08.2013, oferte din partea a patru societati de insolventa, dar in oferta Victrix Capital nu era prevazut pretul serviciilor, spre deosebire de celelalte trei firme care au facut oferte de pret. Cu toate acestea, a fost aleasa oferta Victrix Capital SPRL, care si-a precizat pretul serviciilor la 3500 euro/luna doar cu ocazia sedintei Consiliului de Administratie din 02.09.2013, in care a fost aprobata

Administrator judiciar, uns nelegal și anchetat penal

Din raportul susmentionat al Corpului de Control al Primului Ministru mai rezulta ca societatea de insolventa Victrix Capital SPRL a fost confirmata in calitate de administrator judiciar al CNI Coresi prin votul pozitiv a patru din cei cinci participanti, care reprezentau doar 45,32 % din totalul creantelor, principalul creditor ANAF, care detinea 44,24 % din creante, exprimand un vot negativ. In consecinta, societatea de insolventa Victrix Capital SPRL a fost desemnata nelegal administrator judiciar intrucat nu a intrunit voturile creditorilor care detineau cel putin 50% din valoarea totala a creantelor, cum stipuleaza articolul 19 alineatul 2 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, care este aplicaila in cauza. Aspectul privind onorariul administratorului judiciar, propus spre aprobare de acesta si stabilit la 3500 euro/luna + un procent de 2.2% + TVA din sumele incasate/recuperate din averea societatii debitoare, nu s-a aflat pe ordinea de zi a convocatorului primei sedinte a adunarii genereale a creditorilor, iar la sedinta in cauza nu au participat titularii tuturor creantelor. Dupa ce a fost desemnat nelegal administrator judiciar, societatea Victrix Capital SPRL a incasat pana la data finalizarii controlului suma totala de 1.099.161,17 lei de la CNI Coresi, in circumstantele in care judecatorul sindic nu s-a pronuntat asupra deliberarii privind onorariul administratorului judiciar.

Administratorul coordonator al societatii de insolventa Victrix Capital SPRL , avocatul Marius Cristian Ghita, este cercetat de DIICOT in legatura cu lichidarea nelegala , sau mai bine zis cu devalizarea substantiala, a activelor unei societati hoteliere cunoscute, SC Hercules SA Herculane. Potrivit unor informatii aparute in presa, in data de 26.10.2017, avocatul Marius Cristian Ghita a fost ridicat, in calitate de reprezentant al administratorului judiciar Victrix Capital SPRL , de catre procurori DIICOT si ofiteri DGA din sala de judecata a Tribunalului Caras-Severin, alaturi de alte sase persoane (un executor judecatoresc, doi oameni de afaceri, doi avocati, un lichidator). Toti acestia au fost acuzati ca au vandut active valoroase, indeosebi hoteluri cu terenurile aferente, din Baile Herculane, aflate in proprietatea SC Hercules SA, la preturi subevaluate, in timp ce bunurile imobile se aflau sub sechestru. Potrivit DIICOT , cei sapte retinuti au fost suspectati de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, delapidare, spalarea banilor, abuz in serviciu, santaj si sustragere de sub sechestru. Recent au aparut informatii in presa ca in apartamentul in care se afla sediul Victrix Capital SPRL si-ar fi inregistrat sediul si o firma de consultanta la care este asociat unic si administrator controversatul general Silviu Predoiu, fost ofiter de securitate, care a detinut functia de sef operativ al SIE (prim-adjunct al directorului) in perioada 2005-2018. Conform unor surse, avocatul Marius Cristian Ghita ar fi ruda apropiata cu un alt fost general de Securitate, Grigorie Ghita, care a fost acuzat pentru masacrul de la Aeroportul Otopeni din decembrie 1989, in calitate de comandant al Trupelor de Securitate din Romania.

Specialul Avrămoiu, un alt Ilie cu aceeași pălărie

De parca nu ar fi fost suficienta experienta paguboasa cu Marius Bogdan Ilie, in septembrie 2018 a fost desemnat director general interimar si administrator special al CNI Coresi, Pavel Avramoiu, care de la numire si pana in prezent si-a exprimat clar, prin vorbe si fapte, intentia de a lichida rapid compania, pe care o etichiteaza drept “un hoit”, prin vanzarea activelor sale. In cele patru luni de activitate, administratorul special Pavel Avramoiu a dovedit ca nu este interesat deloc de rentabilizarea companiei prin cresterea numarului si valorii comenzilor pentru tiparituri si lucrari poligrafice. Dupa ce antecesorul sau Marius Bogdan Ilie a inceput activitatea sa infractionala paguboasa cu vanzarea sediului Sucursalei Imprimeria Oltenia Craiova , Pavel Avramoiu vrea sa continue cu vanzarea sediilor sucursalelor Imprimeria Ardealul Cluj si Imprimeria de Vest Oradea, care includ constructii si terenuri valoroase in zone centrale, desi prima dintre acestea se afla de mai multe luni pe profit, iar cealalta este pe cale de redresare. Sucursala Imprimeria Ardealul Cluj si-a achitat toate datoriile si este pe profit de opt luni, iar numarul comenzilor este in crestere, avand asigurate lucrari pentru anul in curs. Pe lunile mai-noiembrie 2018 Imprimeria Ardealul Cluj a avut profit de aproape 200.000 lei,in conditiile in care la data de 13.05.2016 pierderea medie lunara era de 90.000 lei, iar datoriile principale erau de peste 300.000 lei la hartie, peste 200.000 lei la energie electrica si gaze naturale si peste 60.000 lei la alte materii prime si materiale tipografice si toate aceste datorii au fost achitate in cursul anului trecut. Dupa lichidarea sucursalelor, administratorul special Avramoiu intentioneaza sa vanda si activele de la sediul central din Casa Presei Libere.

Un fapt important de retinut, sub aspectul configurarii unei complicitati si continuitati, este ca Pavel Avramoiu si Marius Bogdan Ilie se afla in relatii apropiate si asumate de prietenie, fiind colegi la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AVAS) in perioada 2005-2009 si apoi la Primaria Municipiului Bucuresti in perioada 2009-2012. La AVAS, Pavel Avramoiu a detinut functia de director general al Directiei Generale Monitorizare Contracte Postprivatizare, iar Marius Bogdan Ilie a activat in aceasta directie. In 2009 au devenit colegi la Primaria Municipiului Bucuresti, unde Avramoiu a fost consilier al primarului general Sorin Oprescu, iar Ilie a detinut functia de director adjunct in Directia Generala de Aplicare a Legii nr. 10/2001, ocupandu-se de retrocedari. In anul 2012 au beneficiat amandoi de alte sinecure politice: Ilie a primit sinecura de director general interimar la CNI Coresi, iar Avramoiu sinecura de administrator special la World Trade Center Bucuresti SA.

Antecedente de asasin economic

Potrivit unor informatii aparute in presa, in perioada in care a detinut functia de director general al Directiei Generale Monitorizare Contracte Postprivatizare din AVAS, Pavel Avramoiu a fost implicat in afaceri tenebroase si paguboase legate de doua mari societati comerciale din Romania: SC Timpuri Noi SA Bucuresti si SC Fortus SA Iasi. Astfel, in perioada 2005-2006, Avramoiu ar fi intervenit la doi directori succesivi de la SC Timpuri Noi S.A. pentru vanzarea terenului de 5, 5 ha., pe care era amplasata fabrica si care este situat in mijlocului Bucurestiului. Avramoiu a intervenit pentru vanzarea terenului respectiv unei societati de afaceri imobiliare , Raiffesen Evolution , care facuse o oferta de 13 milioane de euro, in conditiile in care terenul era evaluat la 30 milioane de euro. Coincidenta face ca in perioada respectiva firma Raiffesen Evolution a fost reprezentata de avocatul Octavian Avramoiu, fiul directorului general Pavel Avramoiu de la AVAS. Ulterior, o firma apartinand fiului lui Avramoiu , denumita Neo , a fost implicata in trei proiecte imobiliare de anvergura , intitulate Neo Floreasca Lake, Neo Mamaia si Neo Timpuri Noi. Conform unui raport a Corpului de Control al Primului Ministru intocmit in octombrie 2009 , in urma verificarilor efectuate la SC Fortus SA Iasi, principalele nereguli constatate au fost vanzarea actiunilor Fortus la un pret de 35 de ori mai mic decat pretul stabilit in caietul de sarcini si aprobarea de AVAS a unor acte aditionale la contract dupa incheierea efectiva a acestora. Principalul vinovat este, potrivit acestui raport, Pavel Avramoiu , care a detinut in perioada respectiv functia de director general al Directiei Generale Monitorizare Contracte Postprivatizare din AVAS. Corpul de Control al Primului Ministru a sesizat DNA , dar nu se stie daca dosarul a fost solutionat si ce solutie fost emisa in cauza.

Tot potrivit unor relatari din presa, in perioada in care a detinut functia de administrator special al SC World Trade Center Bucuresti SA, Pavel Avramoiu a fost implicat in mai multe scandaluri generate de intentiile sale de instrainare paguboasa a unor active ale acestei firme , care detine complexul World Trade Center si Hotelul Pullman din Bucuresti. La scurt timp dupa preluarea functiei de administrator special, a fost insa suspendat din functie de catre judecatorul sindic la cererea administratorului judiciar Euro Insol , ca urmare a unor activitati efectuate cu incalcarea mandatului. Ulterior, administratorul judiciar a fost inlocuit de catre un alt judecator sindic, Mircea Moldovan (arestat si condamnat intre timp pentru fapte de coruptie) , la cererea creditorului si actionarului Primaria Generala a Capitalei , care a reusit in 2014 sa-l repuna pe Avramoiu in functia de administrator special al World Trade Center. Dupa renumire, prima masura a administratorului special Pavel Avramoiu a fost concedierea, fara motiv si fara preaviz, a directorului general al World Trade Center, Cristina Chiriac, care reusise o redresare a firmei , crescand profitul cu un million de euro , gradul de ocupare a galeriei comerciale cu peste 90% si gradul de ocupare a spatiilor de birouri cu peste 70%. Dupa trei ani de procese, Cristina Chiriac a obtinut in 2017 anularea decizei de concediere si reintegrarea sa in functia de director general al World Trade Center Bucuresti.

In calitate de administrator special si director general interimar al World Trade Center Bucuresti, principalul obiectiv al lui Avramoiu a fost sa vanda activele companiei, in mod special Hotelul Pullman. In acest scop l-a angajat consilier personal pe afaceristul Dragos Balteanu, fost presedinte – director general al SIF Banat-Crisana, arestat si inculpat de catre DIICOT in 2014, pentru manipularea pietei de capital , delapidare si spalare de bani. SIF Banat-Crisana controla SAI Muntenia Invest, care era administratorul SIFF Muntenia, societate ce era actionar la World Trade Center Bucuresti. In dosarul respectiv, care nu este finalizat , a fost cercetat si audiat si Pavel Avramoiu. Acesta a semnat documente atat ca director general, dar si ca manager, invocand un contract de management incheiat intre el si Valor SPRL, noul administrator judiciar, cat si ca administrator special. Fiul sau , avocatul Octavian Avramoiu, a fost angajat director general adjunct la SIF Banat-Crisana si director la SIF Hoteluri, in perioada in care Dragos Balteanu a detinut functiile de presedinte al Consiliului de Administratie si director general la SIF Banat-Crisana. Balteanu si Avramoiu junior s-au intalnit frecvent la Hotelul Pullman pentru a pune la cale vanzarea activelor administrate de Avramoiu senior, dar nu si-au dus insa la capat planul de teama justitiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Valer Marian 274 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Cum mama ciorilor de nu-i vad pe astia DNA-ul si toti securistii care-si dau cu parerea prin presa? SRI-ul n-aude si nu vede?

  2. Singura salvare a tarii este un regim in stilul celui din 47. Aia ii infascau noaptea din pat si la canal la puscarii cu familie cu tot ca hotia se las din tata-n fiu si acolo le putrezea oasele.Nu exista alta scapare a tarii din faliment.

  3. n
    NU INTELEG DE CEACEASTA TARA SE AFLA IN SITUATIA ACEASTA ACEASTA TARA PLINA DE BOGATI NATURALE ACESTEA SE PARE AU DISPARUT(PADURILE PETROLUL SI AURUL)OARE UNDE ORI FICAPACITATEA DE MUNCA STIM UNDE RESTUL SE PARE TOT ACOLO

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.