O bandă organizată vrea să lichideze Imprimeriile Naționale (I)

Printr-un memoriu adresat ministrului Culturii și Identitătii Naționale, Daniel Breaz, directorul Sucursalei Imprimeria Ardealul Cluj, Mircia Giurgiu, solicită schimbarea din funcție a administratorului special și aministratorului judiciar ai Companiei Naționale a Imprimeriilor (CNI) Coresi. Conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 96/1999, CNI Coresi este societate comerciala pe acțiuni cu capital integral de stat, care este definită ca persoană juridică română care desfășoara, în principal, activități de interes public național, ceea ce înseamna că domeniul său de activitate (executarea de tipărituri și lucrări poligrafice) are legătură cu siguranța naționala a României. Cu toate acestea, după intrarea în insolvență în 2013, cu complicitatea administratorului judiciar Victrix Capital SPRL (desemnat în această funcție în 2013 ), administratorii speciali Marius Bogdan Ilie (care a deținut această funcție în perioada 2013-2016) și Pavel Avramoiu (numit în această funcție în septembrie 2018) au fost preocupați doar de vânzarea activelor CNI Coresi (terenuri și construcții situate în zonele centrale ale municipiilor București, Craiova, Cluj-Napoca, Oradea, Bacău), fapt ce ar fi dus, sau ar duce, la lichidarea companiei. Cei doi administratori speciali s-au aflat în siajul clientelar al PNL, iar în ultimii ani au ajuns în anturajul fostului primar general al capitalei, Sorin Oprescu, și al succesoarei sale, Gabriela Firea. Administratorul judiciar este legat de fostul șef operativ al SIE, controversatul general Silviu Predoiu, care și-a dechis recent o firmă de consultanță taman în sediul acestuia (un apartament din zona Piața Victoriei).

Introducere frauduloasa în insolvență

Numit nelegal de către fostul ministru al Culturii, Puiu Hașotti, în vara anului 2012, membru al Consiliului de Administrație al CNI Coresi, și apoi director general interimar al CNI Coresi, în condițiile în care prima numire era de competența Adunării Generale a Acționarilor, iar a doua numire era un atribut al Consiliului de Administrație, Marius Bogdan Ilie a prezentat, în luna noiembrie 2012, un așa zis plan de restructurare în vederea rentabilizării companiei, care prevedea înstrăinarea activelor deținute de sucursalele Imprimeria Oltenia-Craiova, Imprimeria Ardealul Cluj-Napoca, Imprimeria de Vest Oradea, precum și a activelor deținute la sediul central din București (Casa Presei Libere). Directorul general interimar Ilie a reușit să convingă atât Consiliul de Administrație cât și Adunarea Generala a Acționarilor CNI Coresi să aprobe vânzarea acestor active, dar, în urma anunțurilor, nu s-a reușit înstrăinarea lor întrucat nu s-a prezentat niciun ofertant. Ulterior, la sesizarea sindicatelor, a intervenit ministrul Culturii, Daniel Barbu, care a emis un mandat special pentru blocarea înstrăinării patrimoniului, astfel că Adunarea Generală a Acționarilor și Consiliul de Administratie au adoptat, în ședința comună din 09.07.2013, o hotărâre prin care a fost suspendat acest plan de restructurare și s-a decis adoptarea unui alt plan care să nu cuprindă măsuri de înstrăinare a patrimoniului.

Cu toate acestea, pentru a-și realiza planul de lichidare a companiei, prin vânzarea patrimoniului acesteia, în toamna anului 2013, directorul general interimar Ilie a propus și a obținut intrarea în insolvență a CNI Coresi, inducând în eroare Consiliul de Administrație, Adunarea Generală a Acționarilor, Ministerul Culturii (ca reprezentant al acționarului unic, Statul Român) și instanța de judecată (Tribunalul București), prin prezentarea unui cuantum total al datoriilor care nu era conform cu realitatea. De exemplu, a inclus in cuantumul datoriilor suma de 21.922.514,66 lei, care reprezenta pretenții financiare formulate într-un litigiu comercial aflat pe rolul Tribunalului București și nu constituia o datorie certă, lichidă și exigibilă. După intrarea în insolvență, urmare a propunerii directorului general interimar Ilie, a fost desemnată administrator judiciar al CNI Coresi societatea de insolvență Victrix Capital SPRL , iar, în scurt timp, la propunerea administratorului judiciar, directorul general interimar Ilie a fost desemnat administrator special al CNI Coresi, calitate în care urma să se substituie Consiliului de Administrație.

Escrocheria lui Ilie cu imprimeria din Bănie

Primul obiectiv pe care Marius Bogdan Ilie l-a urmarit și l-a realizat, în calitate de administrator special, a fost vânzarea frauduloasă și extrem de păguboasă, în cursului anului 2014, a sediului Sucursalei Imprimeria Oltenia Craiova, care includea construcții și teren în suprafață de 14.403,08 mp, cu toate că, în iulie 2013, se hotărâse revocarea măsurilor de înstrăinare a patrimoniului, în baza mandatului ministrului Culturii. În condițiile în care a fost înregistrată o ofertă inițială fermă, de 2.232.477,40 euro, din partea Societății Comerciale Entire Real Estate Solution, care intenționa să achiziționeze imobilul în vederea realizării unui hipermarket pentru retailerul Kaufland, Lidl și Brico Depot, administratorul special Ilie a vândut terenul și construcțiile situate în centrul municipiului Craiova, cu toate dotările și utilitătile necesare, fără licitație cu strigare, prin negociere directă, Societății Comerciale Dapo Euro Imob SRL, la un preț mult subevaluat, 1.355.000 euro, respectiv cu aproape 900.000 euro sub oferta primită inițial. Firma cumpărătoare fusese înființată cu puțin timp înainte de operațiune, după ce Marius Bogdan Ilie a devenit director general interimar și administrator special la CNI Coresi, nu desfășurase nici o activitate comercială pana atunci, avea sediul în localitatea sa natala (Galați) și avea în cont doar suma de 519 lei. În scurt timp, și înainte de a achita prețul integral, SC Dapo Euro Imob SRL a revândul imobilul de la Craiova SC Alpha Property Development SRL, care l-a cumpărat tot pentru construirea unui hipermarket Kaufland și care a achitat prețul de 11.867.420,00 lei, firma intermediară obținând astfel în plus suma de 4.362.752,62 lei (aproape un million de euro), sumă ce putea fi obținută de CNI Coresi, dacă se realiza o vânzare directă.

În urma unui control concretizat în raportul înregistrat la CNI Coresi, sub nr.649/09.03.2015, Corpul de Control al Primului Ministru a sesizat, cu adresa nr.1699/Il/09.03.2015, Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Craiova, pentru cercetarea eventualelor fapte de natură penală. Marius Bogdan Ilie a fost învinuit în dosarul altfel constituit, iar în martie 2016 a fost revocat din funcțiile de administrator special și director general interimar al CNI Coresi. Acesta nu ar fi putut însă săvârși aceste fapte grave fără complicitatea administratorului judiciar Victrix Capital SPRL, care, conform Hotărârii Adunării Generale a Acționarilor nr.1/23.10.2013 , l-a recomandat pentru funcția de administrator special al CNI Coresi, prin adresa transmisă Ministerului Culturii cu nr. 5027/21.10.2013. Favorizarea administratorului special Marius Bogdan Ilie de către administratorul judiciar Victrix Capital SPRL a fost evidențiată și de către Ministerul Culturii, respectiv de către domnul secretar de stat Mihai Ghyka, în cadrul unei întâlniri din data de 11.03.2016, care a arătat că Ministerul Culturii a solicitat administratorului judiciar schimbarea administratorului special, prin două adrese înaintate în cursului anului 2015, însă această solicitare a fost tergiversată de către Victrix Capital SPRL, prin nefinalizarea procedurilor de convocare a Adunării Generale a Acționarilor.

Fraudă cu complicitatea paznicului judiciar

Cu toate că, prin Hotararea nr. 3/09.07.2013, care a fost adoptată în ședința comună a Consiliului de Administrație și Adunării Generale a Acționarilor CNI Coresi, a fost suspendată vânzarea imobilului aparținând Sucursalei Imprimeria Oltenia Craiova și s-a decis întocmirea unui plan de restructurare a companiei care să nu cuprindă masuri de instrainare a patrimoniului, dupa instituirea procedurii insolventei, administratorul special Ilie nu a luat in considerare interesele actionarului unic (Statul Roman) si a formulat cererea nr. 743/28.01.2014 prin care a solicitat administratorului judiciar Victrix Capital SPRL convocarea Comitetului creditorilor societatii pentru aprobarea vanzarii activului din Craiova. Desi avea obligatia sa cunoasca si sa respecte hotararea susmentionata , administratorul judiciar Victrix Capital SPRL a convocat la data de 06.02.2014 Comitetul creditorilor CNI Coresi, care, la propunerea sa, a aprobat vanzarea activului de la Craiova si, mai mult , a decis ca vanzarea sa se faca prin negociere directa, dupa ce prin hotararile Consiliului de Administratie si Adunarii Generale ale Actionarilor din 2012 se decisese vanzarea activelor prin licitatie publica cu strigare. Conform pozitiei exprimate de catre administratorul special Ilie prin cererea sa, administratorul judiciar a propus ca modalitate de valorificare a imobilului negocierea directa.

Administratorul judiciar Victrix Capital SPRL a fost prezent la sediul CNI Coresi in data de 14.03.2014, cand s-a dat citire ofertei financiare depusa de SC Dapo Euro Imob SRL in plic inchis si a fost declarata castigatoare aceasta societate, care a fost unicul ofertant. Administratorul judiciar Victrix Capital SPRL, reprezentat de administratorul coordonator Marius Cristian Ghita, a incheiat si a semnat, alaturi de administratorul special Marius Ilie Bogdan, in numele CNI Coresi, in calitate de vanzator, contractul de vanzare-cumparare autentificat cu SC Dapo Euro Imob SRL, in calitate de cumparator, pentru imobilul situat in municipiul Craiova str. Dr. Nicolae Ionescu Sisesti nr.21, la pretul de 1.355.000 euro. Administratorul judiciar nu numai ca a fost de acord cu modalitatea de vanzarea prin negociere directa si cu pretul mult subevaluat, raportat la zona in care era amplasat imobilul, suprafata, dotari si utilitati, dar nu a efectuat nici un demers, nici macar la Oficiul Registrului Comertului, pentru verificarea credibilitatii si bonitatii firmei cumparatoare, fapt ce ar fi permis sa constate ca aceasta era recent infiintata, nu desfasurase nicio activitate comerciala si avea o suma infima in cont (519 lei).

Pana in anul 2012, in care Marius Bogdan Ilie a fost numit director general interimar la data de 17 iulie, CNI Coresi a inregistrat profit, dar in anii urmatori, in care acesta a exercitat functiile de director general interimar si administrator special, compania a inregistrat pierderi substantiale ( 6.022.125 lei in 2013, 5.583.850 lei in 2014, 4.501.608 lei in 2015 si 5.085.728 lei in 2016), fapt ce dovedeste managementul extrem de defectuos si de pagubos al acestuia, dar si exercitarea necorespunzatoare a atributiilor de catre administratorul judiciar Victrix Capital SPRL. Pe anul 2017 au fost inregistrate, de asemenea, pierderi mari: 4.883.618 lei. Dovada cea mai concludenta a managementului defectuos si pagubos al administratorului special Marius Bogdan Ilie este faptul, constatat prin raportul Corpului de Control al Primului Ministru inregistrat la CNI Coresi sub nr. 4121/24.09.2018, ca CNI Coresi a cheltuit 9.374.397,62 lei in vederea relocarii activitatii Sucursalei Imprimeria Oltenia Craiova in noul sediu, in conditiile in care pretul incasat de companie pentru vanzarea activului situat in Craiova str. Dr. Nicolae Ionescu Sisesti nr.21 a fost de 7.439.085,50 lei, astfel ca manopera relocarii, in loc sa genereze profit, a generat cheltuieli suplimentare in suma totala de 1.935.312,12 lei si, in plus, a determinat inchiderea sucursalei. La initiativa si din dispozitia administratorului special Ilie, in anul 2014 CNI Coresi a instrainat un imobil constituit din teren in suprafata de 14.403,08 mp si constructii in suprafata de 7.164,40 mp la pretul de 7.439.085,50 lei si a cumparat un teren de aproximativ de patru ori mai mic (3.263 mp.), pe care a construit o cladire desfasurata de doar 1.355,01 mp, valoarea terenului si constructiei fiind de 5.476.743,07 lei, pe care a fost relocata Imprimeria Oltenia Craiova la un cost total de 9.374.397,62 lei, care este de 1,26 ori mai mare decat pretul obtinut. Ca sa fie mai sugestiv, CNI Coresi a vandut la pretul de 94,078 euro/mp teren + constructie situate in zona centrala a municipiului Craiova, cu toate dotarile si utilitatile necesare, si a cumparat la pretul de 140 euro/mp un teren situat la marginea municipiului Craiova, langa un cimitir, aflat in panta si plin de balarii, fara utilitatile necesare, in vederea relocarii activitatii sucursalei din localitate, rezultand un pret pe metru patrat cu 48,81% (45,92 euro) mai mare.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Valer Marian 279 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Atat timp cat clasa politica e o adunatura de pusi pe parvenire, iar decidentii sunt (cu trenuri de dosare prin instante – dar smecheri smecherilor) nasi tuturor partidele, in tara asta nu va ramane nici macar o pietricica nesmenozita. Mult a fost, putin a mai ramas – nu-i nici tara asta sac fara fund.

    • Procuratura a desfiintat-o Dragnea ca sa se protejeze pe sine. Dar se poate trai si fara justitie. Crezi ca oamenii din jungla, tot oameni la urma urmrlor au tribunale, procurori, politisi? N-au, dar traiesc pe modelul Teleorman, saracie lucie si legea junglei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.